Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνθήκη της Λωζάνης: Πώς φτάσαμε στην υπογραφή της - Tο τηλεγράφημα στον Βενιζέλο

Ελευθέριος Βενιζέλος
Πηγή: Wikimedia

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είναι βυθισμένος στις σκέψεις του αυτή την ηλιόλουστη Κυριακή της 10ης Ιουνίου 1923. Εδώ και μήνες έχει καταλύσει στην ελβετική πόλη της Λωζάνης, διαπραγματευόμενος σκληρά τα άρθρα της συνθήκης ειρήνης που θα αφορούσαν το μέλλον της χώρας μας μετά την πρόσφατη δεινή ήττα του Ελληνικού Στρατού στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ συνάμα θα έθεταν τα όρια της σύγχρονης Τουρκίας.

Είναι προβληματισμένος καθώς σκέφτεται με ποιον τρόπο τελικά θα τον υποδεχθεί ο λαός όταν επιστρέψει με το καλό στην Αθήνα. Ως «σωτήρα» ή ως «προδότη»; Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ίδιος δεν κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως πρωθυπουργός της χώρας, αλλά ως επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής. 

Στην Ελλάδα οι εξελίξεις μετά την Καταστροφή της Σμύρνης από τους Νεότουρκους τον Σεπτέμβριο του 1922 ήταν ραγδαίες. Οι περισσότεροι αξιωματικοί που κατάφεραν να γλιτώσουν πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και υπό την ηγεσία των συνταγματαρχών Νικόλαου Πλαστήρα και Στυλιανού Γονατά απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και την αποχώρηση του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’. 

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ