Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σύνοδος πρυτάνεων για πανεπιστήμια: Ανατρέπεται ο διαχρονικά δημοκρατικός τρόπος διοίκησης

Πανεπιστήμια: 15 ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο
Η πρυτανεία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών / Πηγή: Google Maps

Eντονο προβληματισμό για το προτεινόμενο σύστημα διοίκησης των πανεπιστημίων, καθώς «ανατρέπεται ο διαχρονικά δημοκρατικός τρόπος διοίκησης», διατυπώνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων στην ανακοίνωσή της, μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, στην οποία συζητήθηκε το προς διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, η Σύνοδος εκφράζει «καταρχήν επιφυλάξεις ως προς την ίδρυση των Συμβουλίων Διοίκησης (ΣΔ), καθώς οι αρμοδιότητές τους δεν συνάδουν με τον μέχρι τώρα τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων, συσσωρεύουν μεγάλη δύναμη στη λήψη αποφάσεων, ενώ δεν διαχέεται η εξουσία σε ευρύτερα συλλογικά όργανα (Πρυτανικό Συμβούλιο, Σύγκλητος), χωρίς να υπάρχει πρόνοια για θεσμικά αντίβαρα».

Επίσης, η Σύνοδος επισημαίνει «το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο διαβούλευσης, τα ζητήματα ουσιαστικών διαφωνιών όπως για παράδειγμα τις διαδικασίες κατάργησης, συγχώνευσης και αλλαγής έδρας εκπαιδευτικών μονάδων, καθώς και τεχνικών ασαφειών σε πολλά σημεία του νομοσχεδίου, για τα οποία, μέσω των επιτροπών επεξεργασίας (με συντονισμό από τους αντιπρυτάνεις του προεδρείου), θα καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα με παρατηρήσεις επί των άρθρων του σχεδίου-νόμου». Για τον λόγο αυτό, ζητά «να δοθεί εύλογος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, ώστε να υπάρξει αναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου». 

Ως θετικά σημεία του νομοσχεδίου, η Σύνοδος αποτιμά τις ρυθμίσεις για τα προγράμματα σπουδών, όπως ίδρυση νέων ή ξενόγλωσσων τμημάτων χωρίς τον έλεγχο του υπουργείου, την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση, την εσωτερική κινητικότητα φοιτητών, τη διεπιστημονικότητα, τη σύνδεση εκπαίδευσης και έρευνας με τον κόσμο της παραγωγής και τη «βελτίωση των διαδικασιών» για την «πιο γρήγορη και αποτελεσματική διαχείριση των ερευνητικών κονδυλίων». Προσθέτει ωστόσο, ότι για την υλοποίηση των θετικών στοιχείων του νομοσχεδίου, απαιτείται η «εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ