Νέα
  • ΓΔ: 1017.7 -0.24%
  • Τζίρος: 68,64 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σε επίπεδα 2019 επιστρέφει η κίνηση σε αεροδρόμια, δρόμους, λιμάνια και τρένα

Πηγή: Eurokinissi
Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» / Πηγή: Eurokinissi

Σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού και η επιβατική κίνηση σε αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομους πιάνει και πάλι ποσοστά προ πανδημίας. Και μάλιστα την ώρα που οι τιμές στα καύσιμα σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, χωρίς να δείχνουν και σημάδια εκτόνωσης.

Κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022, στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης η κίνηση οχημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 2,85% σε σχέση με το 2019, ενώ και στην Ιόνια Οδό (Αντίρριο-Ιωάννινα) είχαμε μια εντυπωσιακή άνοδο κατά 9,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019. Το ρεκόρ αυτό δείχνει προφανώς και την επιθυμία των οδηγών να ταξιδέψουν μετά από την παρατεταμένη περίοδο καραντίνας το 2021.

Η ίδια εικόνα καταγράφεται πάνω-κάτω και στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρας, προεξοφλώντας πως η καλοκαιρινή περίοδος πιθανόν να γράψει νέα ρεκόρ στην κίνηση οχημάτων στους μεγάλους οδικούς άξονες.

«Πετάει» και το αεροδρόμιο της Αθήνας

Στις αερομεταφορές βλέπουμε επίσης να μειώνεται έως και να μηδενίζεται η διαφορά από το 2019. Πρώτο παράδειγμα αποτελεί το αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Τον Μάιο διακινήθηκαν 1,38 εκατ. επιβάτες εξωτερικού. Είναι ο υψηλότερος αριθμός από τον Οκτώβριο του 2019 (εδώ και 31 μήνες δηλαδή), όταν είχαν διακινηθεί 1,63 εκατ. επιβάτες. Κατά το 2021, ούτε τον Αύγουστο δεν είχε καταγραφεί τέτοιου επιπέδου κίνηση στις πτήσεις εξωτερικού (είχαμε 1,37 εκατ. επιβάτες).

Από τις αρχές του έτους η διαφορά στην επιβατική κίνηση με το 2019 μειώνεται συνεχώς. Από το -44,5% του Ιανουαρίου, στο -37% του Φεβρουαρίου, μετά στο -28,1% του Μαρτίου, στο -15,2% του Απριλίου και τώρα στο -10,2% του Μαΐου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, εντός του καλοκαιριού είναι πολύ πιθανόν όχι μόνο να μηδενιστεί η διαφορά αλλά να δούμε -σχεδόν μετά από 2,5 χρόνια- και άνοδο στην επιβατική κίνηση.

Μηδενίζεται η διαφορά και στα περιφερειακά αεροδρόμια

Ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα στα περιφερειακά αεροδρόμια. Τον Μάιο η επιβατική κίνηση άγγιξε το 96% της κίνησης του ίδιου μήνα το 2019, προδιαγράφοντας και εδώ πως το καλοκαίρι θα τρέξει με θετικό πρόσημο.

Μάλιστα τρία αεροδρόμια «έσπασαν» το ρεκόρ του 2019. Η Σαντορίνη με αύξηση 5,1%, η Ρόδος με οριακή αύξηση 1,2% και το Άκτιο με εντυπωσιακή επίδοση και +26%. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης επίσης έγραψε επιδόσεις αντίστοιχα με εκείνο της Αθήνας, καθώς βρίσκεται στο 89% της κίνησης του 2019.

«Ισοφαρίζει» και η ακτοπλοΐα, από κοντά και ο σιδηρόδρομος

Η ίδια εικόνα μεταφέρεται όμως και από τον κλάδο των ακτοπλοϊκών μεταφορών. Όπως έγινε γνωστό, η κίνηση κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στους σημαντικούς προορισμούς του Αιγαίου «έπιασε» τα νούμερα της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Αυτό αφορά στα λιμάνια Πειραιά, Λαυρίου και Ραφήνας, που είναι άλλωστε και τα τρία σημαντικά ορμητήρια της Αττικής προς τη νησιωτική χώρα.

Τέλος, αυξητικά κινείται και ο σιδηρόδρομος. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, ήδη από τον Μάρτιο παρατηρείται αύξηση στην κίνηση, η οποία συνεχίστηκε την περίοδο του Πάσχα και μέχρι σήμερα. Σημαντικό στοιχείο είναι η σχετική αύξηση στη διαθεσιμότητα θέσεων λόγω της δρομολόγησης των ETR 470 που πρόσφατα ξεκίνησαν να εξυπηρετούν τη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ