Νέα
  • ΓΔ: 1365.48 +0.60%
  • Τζίρος: 118,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Τι ισχύει για επιβάτες και οδηγούς σε ΙΧ και ταξί

Αστυνομικός έλεγχος / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Με το lockdown να συνεχίζεται, αλλάζει από σήμερα ο τρόπος μετακινήσεων με αυτοκίνητα, ταξί και φορτηγά. Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα του lockdown εξακολουθούν να ισχύουν και για αυτήν την εβδομάδα οπότε οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με sms στο 13033.

Πόσοι μπορούν να βρίσκονται μέσα σε ΙΧ και ταξί

Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στον αριθμό των επιβαινόντων στα ΙΧ και ταξί από σήμερα, αλλιώς κινδυνεύουν με το πρόστιμο των 300 ευρώ. Συγκεκριμένα:

  • Επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη, ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.
  • Επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα, μεικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.
  • Εφόσον πρόκειται για μαθητές σε μη αστικές περιοχές, που χρησιμοποιούν ταξί για τη μετάβασή τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του διευθυντή του σχολείου. Η ίδια δυνατότητα παρέχεται, με την προσκόμιση αντίστοιχης βεβαίωσης, και για τις περιπτώσεις εκπαιδευτικών σε μη αστικές περιοχές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί είτε με όχημα ενός εκ των εκπαιδευτικών.

Με SMS η μετάβαση στο συνεργείο

Παρά το lockdown τα συνεργεία αυτοκινήτων παρέμειναν ανοιχτά. Για να μπορέσει να μεταβεί κάποιος εκεί θα πρέπει να στείλει SMS με τον κωδικό 2 για μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα.

Οι κωδικοί μετακίνησης με SMS

Για τις μετακινήσεις απαιτείται η αποστολή των εξής κωδικών με SMS στο 13033 ή με χειρόγραφη/εκτυπωμένη βεβαίωση:

  • Κωδικός 1: Μετακίνηση για ιατρικούς λόγους (γιατρός, φαρμακείο, νοσοκομείο κλπ). Ισχύει και μετά τις 21.00
  • Κωδικός 2: Μετακίνηση σε καταστήματα λιανεμπορίου, ειδών τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία κλπ), σε κομμωτήρια (κατόπιν ραντεβού), σε κέντρα αισθητικής (κατόπιν ραντεβού), περιποίησης νυχιών (κατόπιν ραντεβού), ΚΤΕΟ (κατόπιν ραντεβού), πρακτορεία ΟΠΑΠ κλπ. Δεν ισχύει μετά τις 21.00.
  • Κωδικός 3: Μετάβαση σε τράπεζα όπου δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής συναλλαγής. Δεν ισχύει μετά τις 21.00
  • Κωδικός 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών προς και από το σχολείο. Δεν ισχύει μετά τις 21.00
  • Κωδικός 5: Μετάβαση σε τελετή (κηδεία, γάμος) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Δεν ισχύει μετά τις 21.00
  • Κωδικός 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο είτε ατομικά είτε ανά δύο άτομα, τηρώντας την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρων. Δεν Ισχύει μετά τις 21.00. Μετακίνηση με κατοικίδιο είτε ατομικά είτε ανά δύο άτομα τηρώντας επίσης 1,5 μ. απόσταση. Ισχύει μετά τις 21.00
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ