Νέα
  • ΓΔ: 795.01 -1.33%
  • Τζίρος: 21,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καθηγητής Ν. Χρηστάκης: Πιθανότατα από το 2024 θα μιλάμε για τη μετά πανδημία εποχή

Έχουμε μπει ήδη στην δεύτερη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και πιθανότατα από το 2024 θα μιλάμε για την μετά πανδημία εποχή, υποστήριξε ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Νικόλας Χρηστάκης, ο οποίος όμως δεν απέκλεισε το μικρό, αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο μια νέας επικίνδυνης παραλλαγής, που θα μας γυρίσει πίσω στην αρχή.

Ο καθηγητής Sterling Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Yale, σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους στο πλαίσιο του συνεδρίου Nostos Health που οργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είπε πως η πρώτη περίοδος της πανδημίας είναι ήδη παρελθόν, καθώς ήταν η φάση της διασποράς του ιού και η ανάπτυξη ανόσιας από τον πληθυσμό. Σε αυτό συνέβαλε ο εμβολιασμός και το γεγονός ότι νόσησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Από το 2022 και μετά ζούμε τη δεύτερη περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία έχουμε να διαχειριστούμε το σοκ της πανδημίας» εξήγησε και πρόσθεσε ότι στη φάση αυτή, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκες για καιρό ακόμα, τα ταξίδια ήδη έχουν διαταραχθεί, τα παιδιά θα πρέπει να ξαναγυρίσουν στο σχολείο και να προσαρμόσουν ξανά σε αυτό το περιβάλλον, η οικονομία δοκιμάζεται κ.α.

Μετά το 2024 θα είμαστε σε θέση να βιώσουμε την μετά πανδημία εποχή, εκτός κι αν υπάρξει μια νέα πιο θανατηφόρα μορφή του ιού, η οποία δεν θα ανταποκρίνεται στα εμβόλια. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι από 1% έως το 10 % ανέφερε ο καθηγητής του Yale. « Γεγονός που αν συμβεί θα γυρίσουμε πίσω στην αρχή. Αν ξαφνικά προκύψει μια νέα παραλλαγή του ιού η οποία θα είναι πιο επικίνδυνη ή δεν θα την πιάνουν τα εμβόλια, θα πρέπει να κλειστούμε ξανά σπίτι μας και να περιμένουμε τη φαρμακοβιομηχανία να βγάλει νέο εμβόλιο», πρόσθεσε.

Ερχονται νέοι τρόποι επικοινωνίας

Ωστόσο, ο κος Χρηστάκης επισήμανε πως «οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι μικρές, αλλά δεν αποκλείω να συμβεί». Βέβαια, όπως είπε, σήμερα είμαστε πιο προετοιμασμένοι όχι μόνο γι' αυτό το ενδεχόμενο, αλλά και για άλλες πανδημίες του μέλλοντος, καθώς πλέον έχουμε στα χέρια μας την σημαντική ανακάλυψη της mRNA τεχνολογίας παρασκεύης εμβολίων.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το καλό σενάριο στο τέλος θα επιστρέψουμε στη ζωή που είχαμε προηγουμένως, διαβεβαίωσε και προέβλεψε πως δεν θα υπάρξουν δραματικές αλλαγές: «Δεν πιστεύω ότι θα διαταραχθεί μόνιμα η κοινωνική συνοχή, απλώς θα έχουμε νέους τρόπους επικοινωνίας, καθώς μάθαμε να χρησιμοποιούμε περισσότερο την τεχνολογία».

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι κάποιες συμπεριφορές, θα ενισχυθούν στην μετά κορονοϊό εποχή, επισημαίνοντας πως «η εξωστρέφεια των ανθρώπων, η ανάγκη τους να κοινωνικοποιηθούν περισσότερο, είτε βγαίνοντας για φαγητό, είτε μέσω της άσκησης θα ενισχυθεί, όπως και η επιθυμία τους για πιο ενεργή σεξουαλική ζωή».

Πιθανές νέες πανδημίες στο μέλλον

Ο ίδιος προέβλεψε ότι είναι πιθανό να έχουμε κι άλλες πανδημίες στο μέλλον, λέγοντας πως πλέον η περίοδος από τη μια πανδημία στην άλλη δείχνει να μειώνεται στα 20 με 30 χρόνια από τα 50 χρόνια που ήταν. «Αν η επόμενη συμβεί σε 10 με 20 χρόνια, θα είναι πρόσφατη η εμπειρία από την πανδημία του κορονοϊού και θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι», κατέληξε.

Όμως είπε πως προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια «βλέπουμε μια αύξηση της συχνότητας των ζωονόσων και ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή. Κάθε δέκα χρόνια αυξάνονται οι νόσοι αυτές, την τελευταία πεντηκονταετία». Όπως είπε οι νόσοι αυτοί από τα άγρια ζώα περνούν πλέον στον άνθρωπο και ο λόγος είναι γιατί ο άνθρωπος έχει επέμβει στον ζωτικό τους χώρο.

Όσον αφορά το μέλλον του κορονοϊού είπε πως ο ιός που προκάλεσε το 1918 μια μεγάλη πανδημία, υπάρχει ακόμα ανάμεσά μας, αλλά πλέον δεν πεθαίνουμε από αυτόν, το ίδιο θα γίνει με τον κορονοϊό με την πάροδο του χρόνου. «Θα είναι ένας ενδημικός ιός, ένα κρυολόγημα που θα περνάει αλλά απαιτούνται συνολικά πάνω από 5 χρόνια για να αρχίσει να συμβαίνει αυτό», ανέφερε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ