Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Φωτιές: Σε ύφεση το μέτωπο στην Πεντέλη - Φόβοι για αναζωπυρώσεις

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής να θέσουν υπό έλεγχο τις εστίες φωτιάς στην Αττική, με το μέτωπο στην Πεντέλη να αρχίζει να εξασθενεί. Εστίες παραμένουν ενεργές σε Διώνη, Δασαμάρι, και μικρότερες σε Παλλήνη, Ανθούσα και Ντράφι. Στόχος της Πυροσβεστικής είναι αυτές οι εστίες να μην ενωθούν και δημιουργηθεί εκ νέου μεγάλο πύρινο μέτωπο. Οι άνεμοι παραμένουν θυελλώδεις, έως 8 μποφόρ, δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστών. Η πύρινη λαίλαπα ισοπέδωσε το πέρασμά της δεκάδες σπίτια, ενώ ένας 84χρονος από την Παλλήνη αυτοκτόνησε όταν είδε τις φλόγες να απειλούν το σπίτι του... για τρίτη φορά.  

Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο "Όλυμπος" για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Διακοπή φυσικού αερίου έπειτα από διαρροή

Τα ξημερώματα ο λόφος Εντισον στην Παλλήνη κυκλώθηκε από τις φλόγες ενώ τεράστιες καταστροφές προκάλεσε η φωτιά σε σπίτια της περιοχής, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη. Ο ίδιος τόνισε ότι «Έχει σκάσει η σωλήνα φυσικού αερίου και υπάρχει κίνδυνος όλο αυτό να γίνει μπουρλότο»,  και πρόσθεσε ότι η φωτιά είχε ύψος 10 μέτρων και η οσμή του φυσικού αερίου ήταν έντονη. «Αυτό γίνεται σε δίπλα σε ένα συγκρότημα 200 σπιτιών και πίσω καίγονται σπίτια στον λόφο», ανέφερε.

Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ του Open, με επίσημη ενημέρωση από την ΕΔΑ Αττικής, σύμφωνα με την οποία: «Αποκαταστάθηκε η διαρροή φυσικού αερίου που σημειώθηκε το πρωί στην Παλλήνη εξαιτίας της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την ΕΔΑ Αττικής μετά από επέμβαση τεχνικού κλιμακίου της εταιρείας, σε συντονισμό με την πυροσβεστική και το κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας, το συμβάν αντιμετωπίστηκε και απομονώθηκε πλήρως το σημείο. Εν τω μεταξύ η φωτιά στην περιοχή έχει σβήσει και το σημείο είναι υπό πλήρη έλεγχο.

Η ΕΔΑ αναφέρει ότι το δίκτυο διαθέτει αυτόματα συστήματα διακοπής της παροχής, σε περίπτωση διαρροής. Παράλληλα, συνεργεία της εταιρείας βρίσκονται σε ετοιμότητα και διενεργούν ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, σε συντονισμό με την Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική.

Σημειώνεται τέλος ότι, για οποιοδήποτε θέμα ασφαλείας σχετικά με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο 'Αμεσης Επέμβασης της ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ στην τηλεφωνική γραμμή 11322 που λειτουργεί σε 24ωρη βάση».

Αυτοκτόνησε 84χρονος στην Παλλήνη - Είδε το σπίτι του να καίγεται για 3η φορά

Μία ασύλληπτη τραγωδία σημειώθηκε μέσα στις φλόγες. Ενας 84χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε το σπίτι του στην Παλλήνη να καίγεται για τρίτη φορά. Ο ηλικιωμένος δεν άντεξε και αυτοκτόνησε. 

 Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο εντόπισαν τον άνδρα νεκρό και ένα περίστροφο δίπλα του, μέσα σε μια λίμνη αίματος, στην αυλή του σπιτιού.

Ολονύχτια μάχη

Για μία δύσκολη πυρκαγιά, στην οποία δόθηκε ολονύχτια μάχη, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, έκανε λόγο το πρωί της Τετάρτης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως είπε, η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα και προσέθεσε ότι εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση γεγονός που καθιστούσε την αντιμετώπισή της μέσα στην νύχτα ακόμη πιο δύσκολη. «Δόθηκε ολονύχτια μάχη από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρτοποιός, επισημαίνοντας ότι πρώτη προτεραιότητα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, και φυσικά η προστασία των κρίσιμων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

600 απομακρύνσεις ατόμων

   Επιπλέον γνωστοποίησε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημείο και προσέθεσε ότι για τον σκοπό αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας εστάλησαν συνολικά 5 μηνύματα μέσω του 112 για οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση. Συγκεκριμένα στις 02.00, για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο, στις 02.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα, στις 04.30 για Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης, ενώ στις 05.20 για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος, από τον κόμβο της Αττικής Οδού έως το Πικέρμι, λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή.

   Παράλληλα τόνισε ότι έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

LIVE οι εξελίξεις:

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ