Νέα
  • ΓΔ: 1424.12 +0.46%
  • Τζίρος: 29,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΥΠΕΝ: Σε ισχύ το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης

Ακρόπολη
Ακρόπολη / Πηγή: Eurokinissi

Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, που περιλαμβάνει μέτρα για τη μείωση των εθνικών εκπομπών των ατμοσφαιρικών ρύπων για τα έτη 2020 έως 2029 και από το 2030 και μετά. Το πρόγραμμα, που κατάρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιέχει εθνικές πολιτικές ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τις εθνικές δεσμεύσεις μείωσης των εκπομπών.

Βασίζεται κυρίως στα μέτρα και στις πολιτικές του θεσμοθετημένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά και σε μέτρα και πολιτικές που αφορούν στον αγροτικό τομέα, στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων και στον τομέα των μεταφορών. Ειδικά για την περίοδο μετά το 2030 η μείωση των εκπομπών επικεντρώνεται στους ρύπους διοξειδίου του θείου (SO2), οξειδίων του αζώτου (NOx), πτητικών οργανικών ενώσεων εκτός του μεθανίου (NMVOC), αμμωνίας (NH3) και λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ2,5).

Τάση μείωσης των ρύπων στην Ελλάδα

Ποια είναι όμως τα επίπεδα των ατμοσφαιρικών ρύπων στη χώρα μας; Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όσον αφορά στην ποιότητα του αέρα, η διαχρονική εξέλιξη των μετρούμενων συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων δείχνει ότι υπάρχει τάση μείωσης των τιμών ή σταθεροποίησης ανάλογα με τον ρύπο. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται στην υιοθέτηση μέτρων και πολιτικών, όπως η βελτίωση των χαρακτηριστικών των καυσίμων, η ανανέωση του στόλου των οχημάτων με την παροχή κινήτρων αντικατάστασης και η θεσμοθέτηση δυο ζωνών χαμηλών εκπομπών, όσον αφορά στις εκπομπές από οδική κυκλοφορία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Επίσης, στις μειώσεις συνετέλεσε η υιοθέτηση βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών στην βιομηχανία και ιδιαίτερα στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Ωστόσο, παρά τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, εξακολουθούν και καταγράφονται υπερβάσεις των οριακών τιμών για την ποιότητα του αέρα ορισμένων ρύπων, όπως του διοξειδίου του αζώτου, κυρίως σε σταθμούς κυκλοφορίας στην Αθήνα, των αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) σε αστικές περιοχές και του όζοντος.

Διοξείδιο του θείου, διοξείδιο του αζώτου

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές που ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας με σκοπό τη συμμόρφωση των εκπομπών στα όρια που θέτει το εθνικό πλαίσιο πολιτικής για την ποιότητα και τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εθνική απογραφή του 2019, οι εκπομπές διοξειδίου του θείου έχουν μειωθεί κατά 87,41% το 2017 σε σχέση με το 2005 και η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει την εθνική δέσμευση μείωσης των εκπομπών SO2 για την περίοδο 2020 - 2029 (74% σε σχέση με το 2005).

Οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου είναι μειωμένες κατά 45,3% σε σχέση με το 2005 οπότε η χώρα μας έχει πιάσει το στόχο για την περίοδο 2020-2029 (31% σε σχέση με το 2005). Μειώσεις εκπομπών με αντίστοιχη επίτευξη των εθνικών δεσμεύσεων καταγράφονται και για τα επίπεδα των πτητικών οργανικών ενώσεων εκτός μεθανίου, της αμμωνίας και των αιωρούμενων σωματιδίων (PM2.5).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ