Νέα
  • ΓΔ: 1473.53 +1.44%
  • Τζίρος: 202,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στη Λέσβο: Συνεχίζεται ο εφιάλτης στα Βατερά - Εκκενώνεται η Βρίσα

Από την εκκένωση της Βρίσας την προηγούμενη Κυριακή

Συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης στα Βατερά της Λέσβου, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς τροφοδοτώντας τα μέτωπα της φωτιάς που από χτες καίνε το καταπράσινο νότιο κομμάτι του νησιού.

Ενα από τα μέτωπα κινείται προς τη σεισμόπληκτη (από τον Ιούνιο του 2017) Βρίσα και οι φλόγες πλέον πλησιάζουν το χωριό και βρίσκονται δίπλα στο νεκροταφείο.

Περίπου στις 13.30 έφτασε μήνυμα από το «112» στους κατοίκους να εκκενώσουν το χωριό και να κατευθυνθούν προς τον Πολιχνίτο.

Λίγο μετά τις 15.00 μήνυμα από το «112» για εκκένωση έφτασε και στους κατοίκους του χωριού Σταυρός.

Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο δυτικό τμήμα της κεντρικής νότιας Λέσβου και το κύριο μέτωπο της φωτιάς έφθασε κυριολεκτικά στα όρια της Βρίσας. Του χωριού που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούνιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό. Και του οποίου οι κάτοικοι -όσοι επέστρεψαν αποκαθιστώντας τις ζημιές που είχαν υποστεί οι ιδιοκτησίες τους- υποχρεώνονται σήμερα να ξαναεγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

ο μέτωπο αυτό, κινείται από τη Βρίσα μέχρι τα Βασιλικά. Εκεί πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, εθελοντές, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής δίνουν πραγματικά μάχη για να αποτρέψουν τη φωτιά από το να μπει μέσα στο χωριό.

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Από το πρωί ανησυχία προκαλούν τα δύο μέτωπα, το ένα προς Σταυρό και το άλλο προς Βρίσα. Έχει ήδη δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη και περιμένουν να περιορίσουν τη φωτιά σε αυτό το σημείο.

Η κύρια προσπάθεια να εστιάζεται στο να μην ξεφύγει η φωτιά πέραν του δρόμου, μεταξύ Βρίσας και Βατερών. Σε μια τέτοια περίπτωση η φωτιά θα επιστρέψει στο άκαυτο τμήμα του οικισμού.

Από το πρωί στη μάχη συμμετέχουν με ρίψεις από αέρος δύο αεροπλάνα τύπου PZL που εδρεύουν στη Λέσβο, δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν σε Λέσβο και Χίο, και δυο αεροσκάφη τύπου Canadair. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στον δρόμο για τη Μυτιλήνη είναι και τρία μικρά νέου τύπου αεροσκάφη Airtractor.

Το πρωί έφτασαν επίσης στη Λέσβο από την Αττική ενισχύσεις με 20 πυροσβέστες και πέντε οχήματα.

Οι αρχές απομάκρυναν από την ευρύτερη περιοχή των Βατερών, για την οποία είχε δοθεί εντολή εκκένωσης, πάνω από 450 πολίτες. Η φωτιά πέρασε απ' την νοτιοανατολική πλευρά του οικισμού και έκαψε δύο σπίτια, δύο αποθήκες, ενώ ένα άλλο σπίτι έχει υποστεί  ζημιές. 

Παράλληλα, συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Ένας πυροσβέστης τραυματίσθηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια κατάσβεσης.

Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Σημειώνεται ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης των Βατερών, μέσω μηνύματος από το 112.

Στην ευρύτερη περιοχή των Βατερών στη Λέσβο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών Αγιάσου – Πολιχνίτου – Βατερών, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ