Νέα
  • ΓΔ: 1422.22 +0.33%
  • Τζίρος: 34,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Fuel Pass 2: Πότε θα δοθεί η επιδότηση - Πόσες αιτήσεις έγιναν σε λίγες ώρες - Τι να προσέξετε

Βροχή πέφτουν οι αιτήσεις για το Fuel pass 2 από το πρωί που άνοιξε η πλατφόρμα, με την επιδότηση για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο να φθάνει τα 100 ευρώ (για τα Ι.Χ στα νησιά). Βασική προϋπόθεση για την αίτηση είναι ο φορολογούμενος να έχει υποβάλει τη φορολογική του δήλωση, καθώς λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 7 το πρωί που άνοιξε η πλατφόρμα για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 1,2,3, έχουν υποβληθεί 72.500 αιτήσεις. 

Η διαδικασία είναι η ίδια με την προηγούμενη φορά. Κάθε πολίτης μπορεί να υποβάλει την αίτηση του στην ιστοσελίδα vouchers.gov.gr. Σταδιακά, η πλατφόρμα θα ξεκλειδώνει για όλους τους λήγοντες αριθμούς των ΑΦΜ.

Αύριο, 2 Αυγούστου θα ακολουθήσουν τα ΑΦΜ που λήγουν σε 4,5,6,7 και την Τετάρτη σε 8,9 και 0, ενώ από τις 4 Αυγούστου θα είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεων ανεξαρτήτως του λήγοντος αριθμού του ΑΦΜ των φυσικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς.

Η πίστωση των χρημάτων θα γίνεται τρεις ημέρες μετά την έγκριση της αίτησης του ενδιαφερόμενου. 

Τα ποσά της επιδότησης 

1. Εκατό (100) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε ογδόντα πέντε (85) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

2. Ογδόντα (80) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε εξήντα πέντε (65) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

3. Εβδομήντα (70) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη νήσο Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη νήσο Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται σε πενήντα πέντε (55) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

4. Εξήντα (60) ευρώ με τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών - μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το ανωτέρω ποσό διαμορφώνεται στα σαράντα πέντε (45) ευρώ, εφόσον ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Οι δικαιούχοι

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ. Για ένα ζευγάρι με ένα παιδί το εισόδημα ανέρχεται σε 36.000, με δύο παιδιά σε 39.000, με τρία σε 42.000 και με τέσσερα παιδιά σε 45.000 ευρώ.

Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ψηφιακής κάρτας η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Πώς γίνεται η αίτηση - Αυλη κάρτα ή τραπεζικός λογαριασμός

Για να δοθεί η ενίσχυση, το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει στην πλατφόρμα Fuel Pass στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης.

Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα.

Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται με τους κωδικούς του Taxisnet στην πλατφόρμα gov.gr και χωρίς να έχει την υποχρέωση να υποβάλει δικαιολογητικά ή αποδείξεις, δηλώνει το όχημα για το οποίο αιτείται επιδότηση, τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση e-mail του και το IBAN του τραπεζικού του λογαριασμού. Κατόπιν, διενεργείται η διασταύρωση των στοιχείων και οι αιτούντες λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Η άυλη κάρτα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού (smartphone) και χρησιμοποιείται για ηλεκτρονικές συναλλαγές και ανέπαφα σε όλες τις συναλλαγές με τερματικά POS. Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εντός του τριμήνου από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο και η χρήση της μπορεί να γίνει και εφάπαξ, δηλαδή για ένα μόνο γέμισμα, εάν το επιθυμεί ο χρήστης.

Οι δικαιούχοι που δεν έχουν smartphones και αδυνατούν να χρησιμοποιήσουν την άυλη κάρτα θα λάβουν το ποσό της επιδότησης στον τραπεζικό λογαριασμό που θα έχουν υποδείξει.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει τα χρήματα που θα χορηγήσει να κατευθυνθούν αποκλειστικά στη χρήση καυσίμων και να μην αποτελέσουν εισοδηματική ενίσχυση όπως έγινε στον προηγούμενο κύκλο. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι το κράτος έχει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ που επιβάλλεται στα καύσιμα και θέλει τα χρήματα αυτά να καταλήξουν στα δημόσια ταμεία.

Επισημάνσεις

Κάθε όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, το οποίο διαθέτει πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή είναι μισθωτής δυνάμει συμβολαίου χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing).

Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα ή μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το όχημα, μοτοσυκλέτα-μοτοποδήλατο να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ