Νέα
  • ΓΔ: 1384.08 +0.22%
  • Τζίρος: 40,52 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταστήματα: Πώς θα λειτουργούν σε Αττική και κόκκινες περιοχές - Ολες οι αλλαγές

Καταστήματα/ Πηγή: Intime
Φωτογραφία αρχείου / Πηγή: Intime

Στην καθιερωμένη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως η Ελλάδα θα χωριστεί σε δύο χρώματα, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο των περιοχών.

  • Οι περιοχές επιτήρησης χρωματίζονται με κίτρινο
  • Οι περιοχές αυξημένου κινδύνου χαρακτηρίζονται με κόκκινο χρώμα

Στις κίτρινες περιοχές το λιανεμπόριο θα λειτουργεί χωρίς καμία αλλαγή, ενώ από την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου ανοίγουν γυμνάσια, λύκεια και πρακτορεία ΟΠΑΠ.

Στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί αυξημένου κινδύνου, τα μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλάζουν.

Αρχικά απαγορεύεται η βραδυνή μετακίνηση από τις 18:00 μέχρι τις 5:00, εκτός από την Αττική, όπου λόγω μητροπολιτικότητας και αυξημένου κινδύνου συνωστισμού η μετακίνηση θα απαγορεύεται από τις 21:00 έως τις 05:00 το επόμενο πρωί.

Το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με τη μέθοδο του click away, ωστόσο τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα βιβλιοπωλεία θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο click in shop. Οι ουρές δεν πρέπει να ξεπερνούν τα εννέα άτομα, με τις αποστάσεις να ορίζονται στο 1,5 μέτρο. 

Τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και μανικιούρ-πεντικιούρ θα λειτουργήσουν και στις κόκκινες περιοχές με ραντεβού και κρατώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Με SMS η μετακίνηση

Υπενθυμίζεται ότι για μετακίνηση των πολιτών στα σούπερ μάρκετ και σε όλα τα καταστήματα απαιτείται η αποστολή SMS με τον αριθμό 2 στο 13033. Σημειώνεται ότι για την μετακίνηση σε κάποιο κατάστημα θα πρέπει να υπάρχει μήνυμα με την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού.

Σχετικά με το λιανεμπόριο η ΚΥΑ αναφέρει τα εξής:

Καταχώρηση της παραγγελίας από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία:

  • επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης
  • χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο ώρες συνολικά
  • παραλαβή από ένα άτομο και μόνο από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων. Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή

Κατά την παραλαβή

  • τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο μέτρων μεταξύ πελατών
  • μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή: εννέα άτομα και
  • μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα λεπτά

Οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κλειστού τύπου εμπορικά κέντρα και όσες λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in a-shop), μπορούν να αναπτύξουν τη διαδικασία εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας (click away) σε ανοιχτό εξωτερικό χώρο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ