Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταστήματα: Στο «κόκκινο» η Αττική - Πώς θα λειτουργεί από σήμερα το λιανεμπόριο

Επανέρχεται το click away στην Αττική
Επανέρχεται το click away στην Αττική / Πηγή: Intime

Μόλις δύο εβδομάδες διήρκεσε η επαναλειτουργία όλων των φυσικών καταστημάτων του λιανεμπορίου και από σήμερα, Σάββατο 30 Ιανουαρίου, από τις 6 το πρωί στις «κόκκινες» περιοχές, όπως η Αττική, επανέρχεται το click away, ενώ εισάγεται και ο θεσμός των αγορών με ραντεβού (click in shop), την ίδια στιγμή που στις «κίτρινες» περιοχές η αγορά θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα.

Tο σύνολο της αγοράς στην Αττική και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές θα λειτουργεί με τη μέθοδο της παράδοσης εντός (click away) με εξαίρεση τις επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων, όπου θα ισχύσει η διαδικασία του καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside).

Τα κομμωτήρια, τα κουρεία, οι υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ, οι υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών και τα ΚΤΕΟ, τόσο στις «κόκκινες» όσο και στις «κίτρινες» περιοχές, θα συνεχίσουν να λειτουργούν με ραντεβού, όπως συμβαίνει και σήμερα. Με προκαθορισμένο ραντεβού θα ξεκινήσει και η λειτουργία των καταστημάτων του ΟΠΑΠ (εκτός περιοχών επαυξημένου κινδύνου).

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης είναι έτοιμη να διευκολύνει τους επιχειρηματίες για διαδικασία κλεισίματος ραντεβού, για click inside ή click away. Η εξέλιξη αυτή επέρχεται ως απόρροια της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό στους ειδικούς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, που συμμετείχε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, προσπάθειες για να παραβιαστούν τα μέτρα είναι ζημιά στο κοινωνικό σύνολο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί στην Αττική, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Σε σύγχυση οι έμποροι

Δήλωση για τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις έκανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας: «Είναι γεγονός πως οι συνεχείς μεταπτώσεις από τα ανοικτά καταστήματα σε υβριδικά και πολύπλοκα πλαίσια λειτουργίας προκαλούν σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές και νέο σοβαρό πλήγμα στα ταμεία των επιχειρήσεων. Ούτε το click in shop ούτε ακόμη περισσότερο το click away συνιστούν λύση για το εμπόριο. Τα δεχόμαστε περισσότερο ως αναγκαίο κακό. Προέχει πάντα η δημόσια υγεία και ο εμπορικός κόσμος έχει αποδείξει ότι δεν κάνει «εκπτώσεις» σε αυτό το ζήτημα. Ρωτάμε όμως καλόπιστα, ως πολίτες της χώρας που ενδιαφέρονται όχι μόνο για το επιχειρηματικό αλλά και για το κοινό συμφέρον: Θα κάνουμε αυτοί τη φορά, όλοι μας, πολιτεία και κοινωνία, φορείς και κόμματα, την επιβεβλημένη αυτοκριτική μας για την τήρηση και την επιτήρηση των υγειονομικών κανόνων; Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που αναλογεί στον καθένα μας για να έλθει πιο σύντομα η μέρα που θα συναντιόμαστε ξανά ελεύθερα στους δρόμους, τα καταστήματα και τα σπίτια μας; Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να συνεργαστούμε με πλήρη συναίσθηση της ατομικής, πολιτικής και συλλογικής μας ευθύνης.

Η ΕΣΕΕ και το σύνολο του εμπορικού κόσμου αυτό θα συνεχίσει να κάνει και από την ερχόμενη Δευτέρα, ακόμη και αν το αντίκρισμα στο ταμείο είναι πενιχρό. Χωρίς να ξεχνάμε ότι χιλιάδες συνάδελφοι και οι οικογένειες τους θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη με στοχευμένα μέτρα, μετά τη νέα διάψευση των προσδοκιών τους. Και θα φροντίζουμε καθημερινά να το θυμίζουμε στους συναρμόδιους υπουργούς».

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή τα νέα μέτρα που αφορούν το λιανεμπόριο, δηλώνει τα εξής: «Παρά την απόλυτη συμμόρφωση της αγοράς με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και ενώ οι εικόνες συνωστισμού αφορούσαν μόνο συγκεκριμένα σημεία και συγκεκριμένες ξένες αλυσίδες, προκρίνεται και πάλι η περιστολή δραστηριότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Απορούμε πως σε λιγότερο από 14 μέρες που απαιτούνται για την αξιολόγηση του επιδημιολογικού αποτυπώματός του, στοχοποιείται και πάλι το λιανεμπόριο.

Είναι φανερό πως η προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας μέσω των εμβολιασμών απαιτεί χρόνο και αποτελεί απορίας άξιο αν πιστεύει κανείς ότι έως τότε οι επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία θα αντέξουν διασωληνωμένες.

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα λειτουργίας της αγοράς με κανόνες. Είναι αδύνατο να πορευτεί η αγορά τους επόμενους μήνες με λύσεις ακορντεόν ή ανακοινώσεις ανά εβδομάδα. Ας βάλουν οι ειδικοί της υγείας το πλαίσιο, η αγορά τις προτάσεις και η κυβέρνηση της αποφάσεις που θα αφήσουν χαραμάδα επιβίωσης σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες».

Ποιες περιοχές είναι «κόκκινες»

Υπενθυμίζεται ότι στο «κόκκινο», επίπεδο Β, μπαίνουν οι εξής περιοχές: Η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, ο δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, ο δήμος Χαλκιδέων και ο οικισμός Ρομά της δημοτικής Ενότητας Δυστίων του δήμου Κύμης-Αλιβερίου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, ο δήμος Νέας Προποντίδας της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, ο δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφέρεια Αττικής πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

Οι νέοι κανόνες

Λιανικό Εμπόριο

Περιοχές επαυξημένου κινδύνου («κόκκινες»):

  • Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μόνο με τη διαδικασία  καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εκτός καταστήματος (click away).
  • Επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και βιβλιοχαρτοπωλείων, με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού για παραλαβή εντός καταστήματος (click inside).

Περιοχές σε επιδημιολογική επιτήρηση:

  • Όπως ισχύουν σύμφωνα με την ΚΥΑ Β 186/23-1-2021.

Υπηρεσίες

Λειτουργία μόνο με προκαθορισμένο ραντεβού σε όλη την επικράτεια:

  • Κομμωτήρια-Κουρεία
  • Υπηρεσίες μανικιούρ – πεντικιούρ
  • Υπηρεσίες ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών
  • ΚΤΕΟ
  • ΟΠΑΠ (εκτός περιοχών επαυξημένου κινδύνου)

Γενικοί Κανόνες Λειτουργίας Επιχειρήσεων σε περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης («κίτρινες»):

  • Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
  • Έναρξη λειτουργίας, από Σάββατο 30 Ιανουαρίου.
  • Κυριακή 31 Ιανουαρίου, κλειστά.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
  • Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Διάρκεια 2 ωρών κατά τις οποίες ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ εντός καταστημάτων.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής:  Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ των πελατών, κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Μέτρα Λειτουργίας Λιανικού Εμπορίου με την μέθοδο click away στις περιοχές επαυξημένου κινδύνου («κόκκινες»)

  • Απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Έναρξη λειτουργίας από το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.
  • Την Κυριακή 31 Ιανουαρίου, κλειστά.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 8μ.μ.
  • Η εξ αποστάσεως υποχρεωτική προαγορά των αγαθών (είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής) και παραλαβή από έναν (1) πελάτη και από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο των καταστημάτων.
  • Απαγορεύεται η είσοδος πελατών στο κατάστημα.
  • Η επιχείρηση καταχωρεί την παραγγελία και αποστέλλει στον πελάτη, είτε τιμολόγιο είτε μήνυμα, που θα φέρει  τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία – Διεύθυνση – ΑΦΜ - Χρονικό διάστημα παραλαβής. Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά και με POS. Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά).
  • Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή  με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.

Μέτρα Λειτουργίας Λιανικού Εμπορίου στις περιοχές επαυξημένου κινδύνου με τη μέθοδο click inside:

Στις επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων και ειδών βιβλιοχαρτοπωλείου (πλην καταστημάτων τροφίμων):

  • Απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
  • Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
  • Έναρξη λειτουργίας από Σάββατο 30 Ιανουαρίου.
  • Κυριακή 31 Ιανουαρίου κλειστά.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 8 μ.μ
  • Υποχρεωτικός ο εξ αποστάσεως καθορισμός ραντεβού, είτε ηλεκτρονικά, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω της εφαρμογής e-Καταναλωτής.
  • Ο πελάτης αιτείται ραντεβού από την επιχείρηση, η οποία εν συνεχεία καταχωρεί είτε ηλεκτρονικά είτε σε έγγραφο το αίτημα του και αποστέλλει τον πελάτη, μήνυμα (SMS ή email), που θα φέρει τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία –Διεύθυνση –ΑΦΜ- Χρονικό διάστημα παραλαβής.
  • Αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή  με το έντυπο- βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης, πλέον δε της απόδειξης προαγοράς του προμηθευτή.
  • Απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών στα ταμεία.
  • Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ πελατών και έως 9 άτομα παρόντα (ουρά) στους εξωτερικούς χώρους.
  • Υποχρεωτική η επισήμανση σε εμφανές σημείο του μέγιστου αριθμού πληθυσμού εντός των καταστημάτων.
  • Απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων.

Κανόνες Λειτουργίας Πρακτορείων Παιγνίων στις περιοχές επιδημιολογικής επιτήρησης (πρακτορεία ΟΠAΠ και ΟΠAΠ PLAY)

  • Απόσταση ενάμισι μέτρου μεταξύ των ατόμων.
  • Τήρηση απόστασης δύο μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στο ταμείο.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Υποχρέωση επιχειρήσεων για ανάρτηση σε έγχαρτη μορφή ή με ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος.
  • Για τα ΟΠAΠ PLAY απαιτείται προκαθορισμένο ραντεβού.
  • Αντισηπτικά σκευάσματα > εβδομήντα τοις εκατό (70%) αλκοόλη, προκειμένου να εφαρμόζεται από προσωπικό και πελάτες πριν, κατά τη διάρκεια και αφού αγγίξουν χρήματα ή συχνά αγγιζόμενες επιφάνειες.
  • Απαγορεύεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.
  • Απολύμανση των επιφανειών των καταστημάτων κατά την εναλλαγή πελατών και συχνός καθαρισμός των πάγκων.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

Αναλογία πληθυσμού ανά τετραγωνικά μέτρα εμβαδού κυρίως χώρου-διαχωριστικά κ.λπ. (πλην βοηθητικών πχ γραφεία, αποθήκη):

  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των χώρων: Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
  • Τοποθέτηση πετασμάτων διαφανών ή μη, μεταξύ των θέσεων των παικτών στα παιγνιομηχανήματα.
  • Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ