Νέα
  • ΓΔ: 1442.16 -0.45%
  • Τζίρος: 62,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετρό: Σε λειτουργία η επέκταση στον Πειραιά - Απευθείας σύνδεση λιμανιού-αεροδρομίου

Μετρό Πειραιάς

Τελείωσε η  αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια της επέκτασης της γραμμής 3 του μετρό  από τη Νίκαια μέχρι το Δημοτικό Θέατρο. Σήμερα θα κοπεί "η κορδέλα" προσθέτοντας τρεις νέους σταθμούς Μετρό που θα βάλουν τον Πειραιά στο επίκεντρο του δικτύου της πρωτεύουσας.

Στην τελετή  θα παρευρεθεί  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης και πολλά ακόμα κυβερνητικά στελέχη.

Βεβαίως κεντρικό πρόσωπο στην εκδήλωση είναι  και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης καθώς στα διοικητικά όρια της πόλης του θα ανοίξουν 3 νέοι σταθμοί.

Οπως έχει κάνει γνωστό η ΣΤΑΣΥ, οι τρεις σταθμοί θα δοθούν σε λειτουργία στις 2 το μεσημέρι. Τότε αναμένεται να γεμίσουν οι τρεις σταθμοί από τους Πειραιώτες που θα θέλουν να καμαρώσουν τα νέα αποκτήματα της πόλης που θα αλλάξουν τελείως τον κυκλοφοριακό χάρτη της πρωτεύουσας.

Η σημαντικότερη επέκταση της Αττικό Μετρό

Η σημερινή μέρα κατά κάποιο τρόπο θυμίζει την έναρξη λειτουργίας του Μετρό στις 20 Ιανουαρίου 2000, όταν δεκάδες χιλιάδες κόσμου μπήκαν στους ολοκαίνουργιους τότε σταθμούς και ειδικά στον σταθμό ΣΥΝΤΑΓΜΑ για να έχουν μια ιδίοι όμμασι εμπειρία.

Παράλληλα, η νέα επέκταση της Αττικό Μετρό θα ενώσει τους δύο σημαντικότερους αστικούς και οικονομικούς πόλους της πρωτεύουσας. Για πρώτη φορά θα ενωθεί το διοικητικό, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο του Πειραιά με το κέντρο της πρωτεύουσας, δίνοντας μια νέα δυναμική στο μέσο.

Παράλληλα για πρώτη φορά ο Πειραιάς ενώνεται με πολλά από τα προάστια του. Μανιάτικα, Νίκαια, Κορυδαλλός και κατ` επέκταση Νεάπολη ενώνονται με σταθμούς Μετρό που θα κάνει την μετακίνηση εύκολη και υπόθεση λίγων λεπτών.

Τα ορόσημα της επέκτασης μέχρι το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά

Το μακρινό 2006 ξεκίνησε η πρώτη δημοπράτηση για την επέκταση της γραμμής 3 με 7 σταθμούς, από την Αγία Μαρίνα μέχρι τον σταθμό Ευαγγελίστρια. Ο διαγωνισμός δεν ευδοκίμησε καθώς υπήρξαν αντιδράσεις για την κατασκευή του τελευταίου αυτού σταθμού επί της Γρηγορίου Λαμπράκη με αποτέλεσμα να ακυρωθεί.

Στις αρχές του 2009 επαναδημοπρατήθηκε έχοντας χάσει ένα σταθμό (ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ) και 600 μέτρα μήκος. Με την κρίση ο διαγωνισμός πάγωσε και μετά από πολλές δυσκολίες ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2012 σχεδόν 5,5 χρόνια μετά την πρώτη του δημοπράτηση με ανάδοχο την κοινοπραξία ΑΒΑΞ-GHELLA-ALSTOM.

Με έκπτωση 21,49% και ποσό 343,9 εκατ. ευρώ η σύμβαση υπογράφηκε την 1η Μαρτίου 2012. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 660 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η επέκταση με μήκος 7,6χλμ και 6 σταθμούς ήταν να ολοκληρωθεί σε 5,5 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή στα τέλη του 2017.

Στην πορεία του έργου παρουσιάστηκαν προβλήματα, τα οποία συνοψίζονται κυρίως στην κρίση που ταλαιπώρησε το έργο και στην μετατόπιση του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ για τεχνικούς λόγους.

Ο Μετροπόντικας που βαπτίστηκε Ιππόδαμος ήλθε μέσα στο καλοκαίρι του 2013, ξεκίνησε το ταξίδι του τον Σεπτέμβριο του 2013, φθάνοντας στις 16 Ιουνίου 2014 στον πρώτο σταθμό ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ.

Στις 29 Νοεμβρίου 2017 έφτασε στον σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, έχοντας πλέον διανοίξει και τους έξι σταθμούς. Το ταξίδι του ολοκληρώθηκε λίγους μήνες αργότερα όταν και τερμάτισε στον επίσταθμο της γραμμής, κάτω από την οδό Γρ.Λαμπράκη.

Ο Μετροπόντικας συνάντησε αρκετά δύσκολο έδαφος και η διάνοιξη της σήραγγας έγινε με δόσεις. Χρειάστηκε επίσης να σταματήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μετατόπισης του σταθμού ΠΕΙΡΑΙΑΣ και η καθυστέρηση αυτή έφερε και την τμηματική παράδοση της επέκτασης για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος.

Το 2017 αποφασίζεται να δοθεί πρώτα το τμήμα Αγία Μαρίνα-Νίκαια, πράγμα που επετεύχθη στις 6 Ιουλίου 2020. Με την πρώτη επέκταση έγινε εφικτή η σύνδεση των Δήμων του Πειραιά με το κέντρο της Αθήνας.

Σήμερα, προστίθενται ακόμα 3,5 χλμ και 3 νέοι σταθμοί που θα αλλάξουν το συγκοινωνιακό προφίλ ολόκληρης της πρωτεύουσας.

Μετρό, Μανιάτικα

Θα εξυπηρετούνται καθημερινά 130.000 άτομα

Συνολικά η επέκταση από την Αγία Βαρβάρα μέχρι το Δημοτικό Θέατρο, εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 130.000 νέους επιβάτες καθημερινά, θα μειώσει την κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων κατά 23.000 περίπου, η έκκληση ρύπων θα μειωθεί σημαντικά (115 τόνοι ημερησίως), ενώ η διαδρομή από το Δημοτικό Θέατρο μέχρι τον Κορυδαλλό θα διαρκεί περίπου 7 λεπτά.

Με την λειτουργία η γραμμή 3 θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στο Ελ.Βενιζέλος με μήκος σχεδόν 50χλμ.

Ο σταθμός Πειραιάς θα γίνει ένας από τους μεγαλύτερους συγκοινωνιακούς κόμβους στην Αθήνα, θα διαθέτει τις Γραμμές 3 και την Γραμμή 1 του Μετρό, μία είσοδος του θα βγάζει απευθείας στο λιμάνι του Πειραιά και σε ακτίνα 50 μέτρων θα υπάρχει σταθμός Τραμ, Προαστιακού, ενώ θα περνούν δεκάδες γραμμές λεωφορείων και Τρόλεϊ.

Οι νέοι σταθμοί

Οι 3 νέοι σταθμοί βρίσκονται σε σημαντικά σημεία του Δήμου Πειραιά. Ο σταθμός ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ βρίσκεται στην διασταύρωση Αιτωλικού και Μαυρομιχάλη.

Ο σταθμός ΠΕΙΡΑΙΑΣ είναι κάτω από την Ακτή Καλλιμασιώτη (σε σύνδεση με Γραμμή 1 και Προαστιακό Σιδηρόδρομο).

Ο σταθμός ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ βρίσκεται στη διασταύρωση Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασιλέως Γεωργίου (σε σύνδεση με το σταθμό Τραμ).

Ο νέος τερματικός σταθμός ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ είναι ένας επιβλητικός σταθμός ο οποίος θα παίζει και τον ρόλο αρχαιολογικού μουσείου. Σε τρεις διαφορετικές θέσεις θα τοποθετηθούν σημαντικά ευρήματα τα οποία βγήκαν στην επιφάνεια από τις ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου και φυλάσσονταν σε αποθήκη σε κοντινή απόσταση από τον σταθμό.

Στο σταθμό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ έχουν προβλεφθεί τρεις είσοδοι-έξοδοι που θα καλύπτουν τις τρεις μεγάλες πλευρές του κέντρου. Η κεντρική είσοδος θα βρίσκεται επί της πλατείας και δύο ακόμα είσοδοι υπάρχουν προς το Δημοτικό Θέατρο και το Δημαρχείο. Με τον νέο σταθμό η πρόσβαση στον εμπορικό πεζόδρομο (Σωτήρος) και το Πασαλιμάνι είναι υπόθεση λίγων λεπτών. Ακόμα όμως και προς τα Δικαστήρια στη Φίλωνος θα απαιτείται χρόνος περπατήματος περίπου 5-7 λεπτά.

Ο μεγαλύτερος συγκοινωνιακός κόμβος της πρωτεύουσας βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα. Ο νέος σταθμός Μετρό ΠΕΙΡΑΙΑΣ της γραμμής 3, με την λειτουργία του θα συμπληρώσει ένα κόμβο που σε απόσταση 150 μέτρων θα συνδυάζει όλα τα διαθέσιμα μέσα μεταφοράς. Δύο γραμμές Μετρό, ακριβώς από πάνω (ή απέξω αν θέλετε) λεωφορειακές και γραμμές τρόλεϊ, απέναντι τα πλοία της ακτοπλοΐας, στα 100 μέτρα τον τερματικό σταθμό του Προαστιακού και στα 150 μέτρα τον τερματικό σταθμό του Τραμ.

Την τριάδα των σταθμών πλαισιώνει ο σταθμός Μανιάτικα ο οποίος βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή βόρεια του λιμανιού. Εδώ έχουν προβλεφθεί δύο είσοδοι-έξοδοι. Ο σταθμός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος λόγω της στενότητας της περιοχής στην οποία κατασκευάζεται (έγινε σχεδόν εξ`ολοκλήρου υπόγεια). Η αποβάθρα ακολουθεί τον κλασικό σχεδιασμό των σταθμών Μετρό, παρόμοια με τους σταθμούς Νίκαια και Κορυδαλλός. 

Μετρό, Δημοτικό Θέατρο

Ανασχεδιασμός των συγκοινωνιών

Ο ερχομός του Μετρό στο λιμάνι και το κέντρο του Πειραιά θα σημάνει και μεγάλες συγκοινωνιακές αλλαγές. Η πρώτη που θα ζήσει η πόλη είναι τα λιγότερα λεωφορεία. Στον Πειραιά σήμερα καταλήγουν πολλές λεωφορειακές γραμμές από τους γειτονικούς Δήμους. Με την απευθείας σύνδεση του Πειραιά με Μανιάτικα, Νίκαια, Κορυδαλλό αρκετές από αυτές τις γραμμές (όπως έγινε και με την Αθήνα) θα γίνουν τροφοδοτικές προς το Μετρό και θα έχουν διαδημοτική χρήση. Ο ανασχεδιασμός αναμένεται να γίνει κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας της νέας επέκτασης.

Πλέον οι επιβάτες από τη Νίκαια θα είναι στο κέντρο του Πειραιά σε λιγότερο από 5 λεπτά και από τον Κορυδαλλό σε 6 λεπτά, όταν σήμερα απαιτούνται ακόμα και 40 λεπτά σε ώρες αιχμής.

Παράλληλα με τη λειτουργία της η νέα επέκταση της γραμμής 3 θα συνδεθεί με το δίκτυο Τραμ. Στο Δημοτικό Θέατρο η σύνδεση των δύο μέσων θα είναι άμεση ενώ στο λιμάνι θα απαιτείται το περπάτημα για περίπου 3-4 λεπτά.

Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως με την επέκταση αυτή στο κέντρο του Πειραιά εκτιμάται πως θα κυκλοφορούν λιγότερα οχήματα. Η νέα επέκταση θεωρείται πως θα λειτουργήσει καταλυτικά στο να επιλέγεται το Μετρό και όχι το ιδιωτικό όχημα για την μετακίνηση από/προς το επίνειο της πρωτεύουσας.

Ανετη σύνδεση με κέντρο, αεροδρόμιο, παραλία

Με την λειτουργία της επέκτασης του Μετρό μέχρι το κέντρο της πόλης, ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κάλυψη του Πειραιά με Μετρό και Τραμ. Πλέον το μεγάλο λιμάνι της πόλης θα συνδέεται με το Μετρό άνετα με το κέντρο της Αθήνας και απευθείας με το αεροδρόμιο σε περίπου μία ώρα και με το Τραμ με την παραλιακή ζώνη της πόλης το -μελλοντικό- πάρκο στο Φάληρο, τον -επίσης μελλοντικό- πόλο του Ελληνικού, τη Γλυφάδα και μέχρι τις πλαζ στη Βούλα.

Τέλος η λειτουργία της γραμμής 3 μέχρι τον Πειραιά, ανοίγει τον δρόμο για το -εδώ και χρόνια αίτημα του Δήμου Πειραιά- για την υπογειοποίηση του τμήματος της γραμμής 1 Φάληρο-Πειραιάς, καθώς η πόλη θα καλύπτεται από δύο μέσα σταθερής τροχιάς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ