Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κτηματολόγιο: Εως 31 Μαϊου η αναστολή εξέτασης ενστάσεων

Εως τις 31 Μαίου 2021 παρατείνεται η εξέταση των ενστάσεων στο Κτηματολόγιο, όπως ορίζει σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την απογραφή του 2021. Η ρύθμιση βρίσκεται στην ίδια τροπολογία με μία πολύ βασική αλλαγή, η οποία κλονίζει για πρώτη φορά το δικαίωμα του Δημοσίου για τη διεκδίκηση εκτάσεων σε πρώην δασικές περιοχές των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής, δίνοντας ως διέξοδο στους ιδιώτες ιδιοκτήτες τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα, δίνεται η δυνατότητα της αναγνώρισης ιδιοκτησίας από ιδιώτη στην περίπτωση που:

  • Αποδεικνύεται νομή του ακινήτου για 40 χρόνια.
  • Ο ενδιαφερόμενος το έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο
  • Δεν του έχει κοινοποιηθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής λόγω του πρώην δασικού χαρακτήρα του ακινήτου.

Αν και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας δεν αναφέρονται τα επιχειρήματα, στα οποία στηρίζεται η οριζόντια αναστολή στην εξέταση των ενστάσεων, εκτιμάται ότι αυτή σχετίζεται με διερεύνηση της ευρύτερης εφαρμογής του μοντέλου Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και σε άλλες περιοχές με αντίστοιχες «διαμάχες» μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου.

Συγκεκριμένα με την εν λόγω τροπολογία, εξαιρούνται της αναστολής εξέτασης των ενστάσεων οι εντός σχεδίου περιοχές των δήμων Σαρωνικού και Λαυρεωτικής. Οι ιδιώτες ιδιοκτήτες καλούνται να υποβάλουν ενστάσεις στο Κτηματολόγιο με στόχο να προχωρήσει παράλληλα η κτηματογράφηση, η οποία έχει καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας των ιδιοκτησιακών ζητημάτων που έχουν προκύψει και με τις καθυστερήσεις στις σχετικές δίκες.

Η αναστολή ενστάσεων, πάντως, θα ισχύσει κανονικά στις εκτός σχεδίου περιοχές και των συγκεκριμένων δύο δήμων. Άλλωστε για τις περιοχές αυτές θα συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού, με αντικείμενο την εξέταση των διεκδικήσεων σ΄ αυτές τις περιοχές και την υποβολή νέου σχεδίου εντός τριμήνου.

Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα η εξέταση των ενστάσεων οριζόταν ότι έπρεπε να γίνει έως τις 29 Ιανουαρίου 2021.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ