Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΝΟ: Δεμένα σήμερα τα πλοία στον Πειραιά λόγω απεργίας των ναυτεργατών

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο πρόγραμμα των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, λόγω της 24ωρης πανπειραϊκής απεργίας των πέντε σωματείων-μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΠΕΑΘΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ), από τις 00:01 έως τις 24:00. Στις 5:30 το πρωί οι εργαζόμενοι είχαν προσυγκέντρωση στον Ηλεκτρικό (πλοία BLUE STAR), ενώ στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί και απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Η απεργία αφορά όλα τα πλοία που θα βρίσκονται στη γεωγραφική έκταση του Πειραιά και των παραλιακών δήμων. Έτσι, στο λιμάνι του Πειραιά θα μπορούν να δένουν τα πλοία που φτάνουν, ενώ δεν θα γίνεται ο απόπλους.

Τα σωματεία ζητούν την απόσυρση του σχεδίου για τον νέο Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις, όπως τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Η επιστολή των σωματείων για την απεργία

Ο νέος ΚΙΝΔ που επεξεργάζονται ΥΕΝ- εφοπλιστές- και η επιτροπή που έχουν σκαρώσει προβλέπει μεταξύ των άλλων την κατάργηση των υφιστάμενων ΣΣΕ και την αντικατάσταση τους από την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής εργασίας (MLC) η οποία προβλέπεται ότι έχει εφαρμογή και θεμελιώνει τα ελάχιστα δικαιώματα των Ναυτεργατών του τρίτου κόσμου ενώ οι ρυθμίσεις που προωθούνται την καθιστούν μέσω του νέου ΚΙΝΔ να έχει ισχύ για τους Έλληνες Ναυτεργάτες και με τον τρόπο αυτό μεθοδεύονται οι ισχύουσες ΣΣΕ των Ναυτεργατών να μετατραπούν σε κουρελόχαρτα!!!

Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές αποτελούν κλιμάκωση μιας διαχρονικής κυβερνητικής πολιτικής που έχει στο επίκεντρο την ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία και τα «διεθνή κρατούντα» όπως επιτάσσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Αποτελούν συνέχεια των νόμων 4150/2013, 4117/2020, 4770/2021 οι οποίοι ο καθένας ξεχωριστά και στο σύνολο τους χτυπούν αδίστακτα τα Ναυτεργατικά δικαιώματα για να υπηρετηθεί το δόγμα της εφοπλιστικής ανταγωνιστικότητας!

Στο πλαίσιο αυτό η θεσμική αναβάθμιση αυτού του σάπιου αντιδραστικού οικοδομήματος συμπληρώνεται και με την γενικευμένη εφοπλιστική παραβατικότητα σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με αποτέλεσμα να έχει χτυπήσει κόκκινο η ποδοπάτηση των εργασιακών Ναυτεργατικών δικαιωμάτων!

Ελλιπέστατες οργανικές συνθέσεις, υπερεργασία 14 έως 16 ωρών, καθημερινή εντατικοποίηση, άγχος και τρέξιμο έξω από κάθε ισχύον κανόνα, απλήρωτες υπερωρίες, express δρομολόγια που δεν καταβάλλονται οι προβλεπόμενες αποδοχές , διανυκτερεύσεις, Ναυτικά ατυχήματα, δραματική μείωση του Ναυτεργατικού εισοδήματος λόγω της εκρηκτικής αύξησης του πληθωρισμού και των καθημερινών ανατιμήσεων σε ρεύμα – καύσιμα- καταναλωτικά αγαθά που καταβροχθίζουν το πενιχρό Ναυτεργατικό εισόδημα!

Στις συνθήκες αυτές αναδεικνύεται η αδήριτη αναγκαιότητα οι Ναυτεργάτες να σηκώσουν το ανάστημα τους, να αγωνιστούν μέχρι τέλους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, την ακύρωση των αντιδραστικών ρυθμίσεων στο νέο ΚΙΝΔ, για ουσιαστικές αυξήσεις στις ΣΣΕ που θα υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό, για επείγοντα μέτρα κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας!

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ