Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Τρομάζει η εξάπλωσή του στη χώρα μας

Σαρώνει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού την Ελλάδα
Πηγή: Intime

«Ο κορονοϊός είναι μια απλή γρίπη». Σε αυτές τις 6 μόλις λέξεις συμπυκνώνεται ο πυρήνας της επιχειρηματολογίας των αρνητών της πανδημίας, οι οποίοι συνεχίζουν να αμφισβητούν το σαρωτικό πέρασμα του φονικού ιού. Μάλιστα, για να ενισχύσουν τα όσα υποστηρίζουν εξακολουθούν να επικαλούνται επιλεκτικά τα επίσημα στατιστικά στοιχεία στην χώρα μας στην προσπάθεια τους να πείσουν όλο και περισσότερους προκαλώντας σύγχυση σε τμήμα της κοινής γνώμης λίγο πριν ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Ομως, τα επίσημα στοιχεία είναι αυτά που προκαλούν τρόμο καθώς δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το βαθμό εξάπλωσης της νόσου στην ελληνική επικράτεια αλλά κυρίως για την εξαιρετικά υψηλή μεταδοτικότητά της. 

 

Απομένουν 20 μέρες για να ολοκληρωθεί η χρονιά και ήδη τα συνολικά κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 120.000. Ο πολύ μεγάλος αυτός αριθμός καταγράφεται παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του 2020 έχουν επιβληθεί μεταξύ άλλων μέτρων, δύο καθολικά lockdown, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση κυκλοφορίας και μετακινήσεις από νομό σε νομό. Ποια ήταν όμως η πορεία των λοιμωδών νοσημάτων τα προηγούμενα χρόνια όταν δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στην καθημερινότητά μας και ειδικά της γρίπης, την οποία οι εμπνευστές και υποστηρικτές των παραπλανητικών θεωριών συνωμοσίας συγκρίνουν σε κάθε ευκαιρία με τον κορονοϊό;

Σύμφωνα λοιπόν με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), τα οποία προέρχονται από το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα συνολικά κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στην χώρα μας το 2019 ανήλθαν σε 4.443. Από αυτά τα 2.247 αφορούσαν σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχοντας καταγράψει αύξηση της τάξης του 136,2% σε σχέση με την χρονιά του 2018 όταν είχαν επιβεβαιωθεί 947 περιπτώσεις. Το 2017 τα κρούσματα γρίπης ήταν 2.531, το 2016 είχαν φτάσει τα 2.622 ενώ την οκταετία (2012-2019) είχαμε 12.168 επιβεβαιωμένες καταγραφές.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία το σύνολο των κρουσμάτων των λοιμωδών νοσημάτων το 2019 είχε παρουσιάσει μείωση 20,7% συγκριτικά με το 2018 με τους ειδικούς να παρατηρούν ως αξιοσημείωτη καταγραφή την περίοδο εκείνη την πορεία της ιλαράς καθώς το 2018 τα κρούσματα της νόσου είχαν παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 136,7% συγκριτικά με το 2017 ενώ το 2019 είχαν μειωθεί κατά 98,0%.

Ειδικότερα, την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκαν 7 λοιμώδη νοσήματα στην χώρα μας, τα οποία εμφάνισαν πάνω από 100 επιβεβαιωθέντα και νοσηλευθέντα κρούσματα. Τα κρούσματα της γρίπης κορυφώθηκαν τον Φεβρουάριο με σημαντική μείωση το καλοκαίρι μέχρι το Δεκέμβριο οπότε η καμπύλη άρχισε και πάλι να ανεβαίνει. Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου αυξήθηκε τους θερινούς μήνες με κορύφωση τον Αύγουστο (125) ενώ μηδενίστηκε τον χειμώνα. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια η σιγκέλλωση(παλιά ονομομασία βακτηριακή δυσεντερία-βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει το πεπτικό σύστημα και μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και τροφής ή μέσω επαφής με μολυσμένα κόπρανα με κυριότερο σύμπτωμα τη διάρροια) παρουσίασε πάνω από 100 κρούσματα με τα περισσότερα (27) τον Νοέμβριο. Επιπλέον το 2019 είχαμε περισσότερα από 100 κρούσματα σαλμονέλωσης, φυματίωσης, ιογενούς και βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Όπως γίνεται αντιληπτό βάσει των παραπάνω δεδομένων τα 120.000 κρούσματα κορονοϊού έως τώρα σίγουρα δεν κατατάσσουν την νόσο στην κατηγορία της γρίπης καθώς το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας όχι απλά πολλαπλασιάστηκε αλλά κυριολεκτικά εκτοξεύτηκε το 2020.  Η μαζικότητα της επιδημιολογικής επιβάρυνσης είχε ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή πίεση στο ΕΣΥ με την κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών και των εισαγωγών στις ΜΕΘ και τους συνακόλουθους θανάτους συμπολιτών μας, οι οποίοι κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Παρά τα αδιαμφισβήτητα αυτά στοιχεία κάποιοι επιμένουν να αρνούνται την εφιαλτική πραγματικότητα ακόμα και τώρα επιχειρώντας να συντηρήσουν την αμφισβήτηση και προς την κατεύθυνση του μη εμβολιασμού του πληθυσμού.

Επικαλούνται αποσπασματικά και παραπλανητικά την μείωση των θανάτων κατά 0,27% τις πρώτες 35 εβδομάδες του 2020 (ΕΛΣΤΑΤ) στην χώρα μας περιλαμβανομένων των θανάτων λόγω της πανδημίας Covid-19 κατά το πρώτο κύμα της νόσου, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα το 2018. Οι θάνατοι στην Ελλάδα έως τις 20 Αυγούστου 2020 ανήλθαν σε 86.093(43.033 άνδρες και 43.060 γυναίκες) ενώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2019 ήταν 86.322 (43.500 άνδρες και 42.822 γυναίκες).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ