Νέα
  • ΓΔ: 1435.72 +1.07%
  • Τζίρος: 55,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εστίαση: Τέλος το take away τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

take away / Πηγή Intimenews
take away / Πηγή Intimenews

Σταματά το take away από τα καταστήματα εστίασης για τα Σαββατοκύριακα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ». 

«Έχει καταργηθεί το take away για τα Σαββατοκύριακα διότι έχει παρατηρηθεί ένας πάρα πολύ μεγάλος συνωστισμός μπροστά από τα καταστήματα που έπαιρνε ο κόσμος το φαγητό του. Έτσι, το take away τα Σαββατοκύριακα για Αθήνα και Θεσσαλονίκη σταματάει, αλλά το delivery, η διανομή φαγητού στα σπίτια συνεχίζεται κανονικά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η διαδικασία παραλαβής από το κατάστημα (take away) από τις επιχειρήσεις εστίασης στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, ενώ από τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου στο σύνολο της επικράτειας.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 3 Φεβρουαρίου έχουν ανακοινωθεί  νέα μέτρα για τις καφετέριες και όλα τα καταστήματα εστίασης τα οποία είναι ανοιχτά και λειτουργούν με τη μέθοδο του take away.

Πλέον, απαγορεύεται η παραμονή των πελατών τόσο στον εσωτερικό, όσο και στον εξωτερικό χώρο επιχειρήσεων εστίασης, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα συνωστισμού, ένα μέτρο που θα ισχύει και για τις «κίτρινες» περιοχές.

Τα αυστηρά μέτρα για τη λειτουργία του κλάδου εστίασης περιγράφονται σε κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ισχύει έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθοδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται μόνο στο πλαίσιο των λόγων μετακίνησης των πολιτών χωρίς πάντως να μπορούν να παραμένουν στον εσωτερικό ή στον εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο της «ανάγκης αποφυγής συγχρωτισμού πέριξ χώρων εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away)».

►Τα 4 μέτρα για την εστίαση: Απαλλαγή ενοικίου και τον Μάρτιο - παράταση των αναστολών

Τα πρόστιμα

Το μέτρο εφαρμόζεται ανεξαρτήτως χρώματος περιοχής, δηλαδή τόσο στις «κόκκινες» όσο και στις «κίτρινες» περιοχές.

Οι παραβάσεις τιμωρούνται για τη μεν επιχείρηση με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 3.000 ευρώ για τους δε πελάτες με την επιβολή διοικητικού προστίμου ύψους 300 ευρώ.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι επιχειρηματίες της εστίασης μετρούν παραπάνω από 90 ημέρες με κλειστά καταστήματα χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποιος προγραμματισμός να επαναλειτουργήσουν σύντομα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργο Καββαθά, περίπου 40.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του «λουκέτου» και πάνω από 200.000 εργαζόμενοι της απώλειας των θέσεων εργασίας τους, εάν δεν υπάρξει ένα συμπαγές σχέδιο για την επανεκκίνηση του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά στην αναστολή λειτουργίας των λαϊκών αγορών τα Σάββατα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ο υπουργός Ανάπτυξης  επισήμανε ότι θα το συζητήσει ξανά με την Επιτροπή, καθώς όπως υπογράμμισε η μη λειτουργία τους «διακινδυνεύει τεράστιο συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ