Νέα
  • ΓΔ: 1422.03 +0.31%
  • Τζίρος: 347,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέος σεισμός στην Εύβοια - Αισθητός στην Αθήνα

Πηγή: Eurokinissi

Έντονα αισθητός στην Αττική έγινε ο νέος σεισμός που καταγράφηκε στις 22:06 το βράδυ. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε η διάρκεια του. 

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 8,9 χλμ.

Πηγή: Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Το άγνωστο ρήγμα

Η νέα σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και σε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας όπως τα Ψαχνά και η Χαλκίδα, ενώ μάλιστα ήταν μεγαλύτερης διάρκειας, σύμφωνα με το eviathema.gr. Επίσης έγινε αισθητός έως την Μαγνησία

Θυμίζουμε πως το πρωί της Τρίτης το άγνωστο αυτό ρήγμα στην Εύβοια έδωσε σεισμό μεγέθους 4,7 βαθμών Ρίχτερ και στη συνέχεια άλλους δύο μεγέθους 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι πάνω από 50 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στην ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας, με τους ειδικούς να ανησυχούν ιδιαίτερα για έναν νέο μεγαλύτερο. Μετά την τελευταία σεισμική δόνηση των 5 Ρίχτερ, σημειώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις μικρότεροι μετασεισμοί.

Σε δηλώσεις του στο OPEN, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με ενεργά ρήγματα και εκτίμησε ότι έγινε αισθητός και στην Αττική, τόσο λόγο του μικρού εστιακού βάθους όσο και της απόστασης του Λεκανοπεδίου από το επίκεντρο της δόνησης, κοντά στα Στύρα της Εύβοιας.

Πιο δυνατός

Η Πρόεδρος Μεσοχωριων Μαρία Ρούπα δήλωσε στο ethnos.gr και στον ρεπόρτερ Κώστα Ασημακόπουλο ότι ο σεισμός ήταν «πιο δυνατός από το πρωί. Τρομάξαμε πιο πολύ. Βγήκαμε έξω».

  Σύμφωνα με τον διοικητή των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας, Περικλή Κουλκουβίνη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κάποιες ζημιές. Ωστόσο συνεχίζουν περιπολίες τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής για ελέγχους».

   Το κλίμα της ανησυχίας που επικρατεί ευρύτερα στην περιοχή της Νότιας Ευβοιας μετά και τον αποψινό σεισμό, μεταφέρει και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που υπογραμμίζει «οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους μετά το νέο σεισμό».

   Ο κ. Σπανός επιβεβαιώνει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή κάποια άλλα γεγονότα που να ανησυχούν». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως «όλοι οι αρμόδιοι βρίσκονται σε επιφυλακή και γίνονται περιπολίες σε διάφορα χωριά για να ελεγχθεί συνολικότερα η κατάσταση».

Κλειστά σχολεία στην Εύβοια

Αύριο, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Καρύστου θα παραμείνουν κλειστές, ενώ του Δήμου Κύμης Αλιβερίου θα παραμείνουν ανοιχτά πλην του Δημοτικού και Νηπιαγωγείου των Ζαράκων στα οποία σημειώθηκαν αρκετές φθορές.

Ε. Λέκκας: Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά και πρέπει να περιμένουμε

Περιπλέκεται η κατάσταση μετά τον βραδινό σεισμό το μέγεθος του οποίου ήταν τελικά 5,2 Ρίχτερ δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου τόνισε ο κύριος Λέκκας και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό. Η εκτίμησή μου είναι πάντως πρόσθεσε ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε. Κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί και να μην πάνε αύριο τα παιδιά της περιοχής στα σχολεία.

  «Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από την νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 5.0 στην κλίμακα Ρίχτερ που σημειώθηκε 6 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας στις 22:06 σήμερα το βράδυ. Όπως τόνισε, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές μέχρις στιγμής και προσέθεσε ότι θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου όλο το βράδυ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ