Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο τραπέζι «καλάθι του νοικυριού» με... παιχνίδια: Πότε ξεκινάει - Τι θα περιέχει

Τη δημιουργία εορταστικού καλαθιού του νοικοκυριού με παιχνίδια προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, με στόχο να δημιουργηθεί ένας διάδρομος με "φτηνά δώρα" για τους μικρούς καταναλωτές

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Η" έχουν ήδη γίνει οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις της αγοράς και συζητήσεις με επιχειρηματίες του κλάδου, ενώ η προετοιμασία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το εγχείρημα αναμένεται να κελιδώσει τα επόμενα 24ωρα.

Για παράδειγμα, θα πρέπει να προηγηθεί το "πράσινο φως" από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η κατάρτιση των κατηγοριών που θα έχει το καλάθι παιχνιδιών, ενώ θα πρέπει να ζυγιστούν όλες οι επιμέρους παράμετροι που προκύπτουν.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Η" το καλάθι του νοικοκυριού με παιχνίδια θα έχει λιγότερες από 20 κατηγορίες, καθώς στο «καλάθι παιχνιδιών» θα περιλαμβάνονται γενικές κατηγορίες παιχνιδιών, όπως κούκλες, επιτραπέζια και παζλ, κατασκευές κ.α.  

Επίσης εξετάζεται ακόμη το αν θα έχει κάποια διάσταση υποχρεωτικότητας για τους μεγάλους, με συγκεκριμένο πλαφόν τζίρου όπως και στα σούπερ - μάρκετ ή αν θα είναι γενικώς προαιρετικό. Το ζήτημα είναι πως η αγορά των παιχνιδιών είναι εντελώς διαφορετικά διαρθρωμένη από την αγορά τροφίμου κι έτσι φαίνεται πως προς το παρόν τουλάχιστον κερδίζει έδαφος το σενάριο να μην υπάρχει υποχρεωτικότητα στην εφαρμογή του μέτρου.   

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να κάνει πρεμιέρα στις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να ανακοινωθεί μαζί με το «εορταστικό καλάθι» στα σούπερ μάρκετ, το οποίο θα περιέχει, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά και χριστουγεννιάτικα εδέσματα.

Εορταστικό καλάθι: Ποια προϊόντα θα περιέχει

Στο «καλάθι του νοικοκυριού» θα προστεθούν για τις γιορτές μοσχάρι, σοκολάτες, μελομακάρονα και άλλα παραδοσιακά γλυκίσματα των εορτών (κουραμπιέδες, τσουρέκια, βασιλόπιτες).

Η προσπάθεια εστιάζεται στο να ενταχθούν για δύο εβδομάδες τα συγκεκριμένα προϊόντα και έτσι να καλύψουν σχεδόν όλη την εορταστική περίοδο.

ΙΕΛΚΑ: Ενας στους δύο μειώνει τις αγορές σε βασικά καταναλωτικά είδη

Σύμφωνα με την έρευνα, 1 στους 2 καταναλωτές μειώνει τις αγορές για βασικά καταναλωτικά είδη π.χ. διατροφή, και 2 στους 3 καταναλωτές μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος και αναβάλουν εργασίες συντήρησης και επισκευής.

Η χρηματική δαπάνη αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων, σημειώνει το ΙΕΛΚΑ προσθέτοντας ότι η συνεχιζόμενη πληθωριστική κρίση επηρεάζει και αλλάζει το τελευταίο διάστημα τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών.

«Συνολικά τον τελευταίο χρόνο από τον Ιούλιο και μετά, η χρηματική δαπάνη αποτελεί το βασικό κριτήριο, αλλά ειδικά στις τελευταίες μετρήσεις η ένταση είναι εντυπωσιακή. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια το ποσοστό του αγοραστικού κοινού που αγόραζε βασικό κριτήριο τα χρήματα κινούταν περί το 30% και σε ίδια επίπεδα με τα ποιοτικά κριτήρια, σήμερα το ποσοστό αυτό ξεπερνάει το 60%. Το στοιχείο αυτό δείχνει πόσο έντονη είναι η ανησυχία του κοινού και την αλλαγή στην αγοραστική συμπεριφορά», σημειώνει.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ