Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Ουγγαρία: Αλλαγή της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων ζητά η Κομισιόν

Κομισιόν / Πηγή: Pixabay
Κομισιόν / Πηγή: Pixabay

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διαχειρίζεται το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας έχει διαμηνύσει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι οι προτάσεις τους περί δαπανών, των συγκεκριμένων πόρων, πρέπει να βελτιωθούν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε από την Ουγγαρία μεταρρυθμίσεις της νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων για να αντιμετωπισθεί η συστημική απάτη πριν από την εισροή δισ. ευρώ από το πακέτο στήριξης, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Κομισιόν.

Η Κομισιόν απαιτεί ριζικές αλλαγές στην ουγγρική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων, σύμφωνα με το έγγραφο της Επιτροπής που φέρει την ημερομηνία της 26ης Ιανουαρίου που περιγράφει ειδικές αλλαγές στον νόμο που απαιτείται να κάνει η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν.

"Ο ανταγωνισμός στις δημόσιες συμβάσεις είναι ανεπαρκής στην πράξη", αναφέρεται στο έγγραφο της Κομισιόν, που κάνει λόγο για "συστημικές παρατυπίες" που "έχουν προκαλέσει την υψηλότερη δημοσιονομική διόρθωση στην ιστορία της διάθεσης των διαρθρωτικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2019".

Στο έγγραφο της Κομισιόν ζητείται βελτίωση της διαφάνειας και της προσβασιμότητας των δεδομένων, με το επιχείρημα ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δικαιότερη και ανοικτότερη διαδικασία δημοσίων συμβάσεων.

Η Ουγγαρία βαρύνεται με παρατυπίες στο 4% σχεδόν της δαπάνης ευρωπαϊκών πόρων κατά την περίοδο 2015-2019, σύμφωνα με έκθεση της OLAF, την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που τοποθετείται στο 0,36%. Η αμέσως επόμενη ευρωπαϊκή χώρα με την χειρότερη επίδοση είναι η Σλοβακία, με 0,53%.

Το έγγραφο της Κομισιόν περιλαμβάνει κατάλογο με τις αναγκαίες νομικές μεταρρυθμίσεις για την εισαγωγή της διαφάνειας, του πραγματικού ανταγωνισμού και της λογοδοσίας στην διαδικασία δημοσίων αναθέσεων της Ουγγαρίας και της δυνατότητας απαίτησης επιστροφής των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν παρατύπως δαπανηθεί.

Η Βουδαπέστη, η οποία είναι υπόλογη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση για σειρά παραβιάσεων του κράτους δικαίου, θα λάβει 6,3 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, εάν το πρόγραμμα δαπανών της κατατεθεί μέχρι το τέλος του Απριλίου και γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ