Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Google - Facebook: Προς επιβολή τέλους για τις ειδήσεις κινείται η ΕΕ

Google / Πηγή: AP Newsroom
Google / Πηγή: AP Newsroom

Στο μονοπάτι της Αυστραλίας κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, με δύο διατάξεις που θα οριοθετούν το νέο ψηφιακό ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρώπη για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που φιλοξενούν ειδησεογραφικό περιεχόμενο. 

Το μεγαλύτερο μέρος των Ευρωβουλευτών της ΕΕ συντάσσεται με τους εκδότες των περισσότερων Μέσων ενημέρωσης (παραδοσιακών και ψηφιακών), οι οποίοι ζητούν να πληρώνονται κυρίως από Google και Facebook για τις ειδήσεις που αναπαράγουν οι τελευταίες, στο πλαίσιο του κώδικα δεοντολογίας, αλλά και της «Πνευματικής Ιδιοκτησίας και των Συγγενικών Δικαιωμάτων» για την ιδιοποίηση κειμένων, εικόνων, ήχων & γραφικών, που έχουν δημιουργήσει άλλοι.

Η εν λόγω πρωτοβουλία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου έρχεται να επιβαρύνει μία ήδη δύσκολη περίοδο για την Google, η οποία έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την Αυστραλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα νομοθεσία της χώρας που θα την υποχρεώσει να πληρώνει για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που εμφανίζεται στη μηχανή αναζήτησης. Το Facebook έχει προειδοποιήσει ότι θα κλείσει την αναζήτηση ειδήσεων για τους χρήστες στην Αυστραλία, σε περίπτωση που περάσει η νομοθεσία στη σημερινή μορφή της.

Τι επεξεργάζεται η ΕΕ

Οι Ευρωβουλευτές επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή δύο σχέδια Οδηγιών:

  • την Πράξη Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA)
  • την Πράξη Ψηφιακών Αγορών (DMA),

Αμφότερες οι οδηγίες ενδεχομένως να θεραπεύουν και τυχόν παραλείψεις στο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο της Αυστραλίας, σύμφωνα με δηλώσεις ευρωβουλευτών που επικαλείται δημοσίευμα των FT.

Οι ευρωβουλευτές, επίσης, τοποθετούνται στη νέα συνθήκη, προτάσσοντας την έννοια της διάκρισης, αφού θεωρούν ότι οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες ευνοούνται εις βάρος των εκδοτών, όταν χρησιμοποιούν a priori δεδομένα που παράγουν καθημερινά, το προς πώληση δηλαδή προϊόν τους, την είδηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από δύο χρόνια αμφότερες Google και Facebook προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους θεσμούς προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ευρωπαϊκές άδειες για τη χρήση των ειδησεογραφικών δεδομένων που παράγονται στην Ευρώπη. Τότε με το νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για τα πνευματικά δικαιώματα, οι εκδότες μπορούσαν να αξιώσουν και λάβουν αποζημίωση για το περιεχόμενό τους που εμφανίζεται στις εν λόγω online πλατφόρμες. 

Το γεγονός πάντως ότι αυτό το πλαίσιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, επιβεβαιώνει ενδεχομένως και τις επικριτικές απόψεις που έκαναν λόγο για αστοχίες και εξόφθαλμες αδυναμίες του.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ