Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαβυλώνα: Από 19 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από την Tulip

Η Βαβυλώνα του Ντάμιεν Σαζέλ είναι μία επική ταινία, τοποθετημένη στο Λος Άντζελες του 1920, με πρωταγωνιστές τους Μπραντ Πιτ, Μάργκοτ Ρόμπι και Ντιέγκο Κάλβα, και συμπρωταγωνιστές τους Τζιν Σμαρτ, Γιόναν Αντέπο και Λιν Τζουν Λι, μεταξύ άλλων.

Μια ιστορία υπέρμετρης φιλοδοξίας και εξωφρενικής ακρότητας, που ακολουθεί την άνοδο και την πτώση πολλών χαρακτήρων σε μια εποχή αχαλίνωτης παρακμής και διαφθοράς στα πρώτα χρόνια του Χόλυγουντ.

Η ιδέα

Για τον σεναριογράφο και σκηνοθέτη Σαζέλ,η ταινία είναι το αποτέλεσμα έρευνας 15 χρόνων: η δημιουργία του κόσμου αυτού, ήταν στο μυαλό του πολύ πριν αρχίσει να γράφει το προσχέδιο του σεναρίου. «Ήθελα να βάλω κάτω από το μικροσκόπιο τα πρώτα χρόνια μιας μορφής τέχνης και μιας βιομηχανίας, την εποχή που έψαχναν τα πατήματά τους» λέει ο Σαζέλ, «και μου άρεσε η ιδέα της παρατήρησης μιας κοινωνίας που αλλάζει. Το Χόλυγουντ πέρασε μια σειρά γρήγορων και κατακλυσμιαίων αλλαγών στη δεκαετία του ’20, και κάποιοι επιβίωσαν, πολλοί όμως, όχι. Υπάρχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά στην ιστορία αυτής της μετάβασης».

Από το φθινόπωρο του 2018, ο Σαζέλ και ο παραγωγός Πλουφ οργάνωναν ιδιωτικές προβολές σε άδειους κινηματογράφους,ταινιών που ο σκηνοθέτης τους προσπαθούσε συνειδητά να σπάσει τα παλιά όρια, όπως ο Γατόπαρδος του Βισκόντι, ο Ελαφοκυνηγός του Τσιμίνο, La Dolce Vita του Φελίνι, ο Πολίτης Κέιν του Γουέλς, Αποκάλυψη τώρα του Κόπολα, Ξέφρενες Νύχτες του Άντερσον και τα Καλά Παιδιά του Σκορσέζε, μεταξύ άλλων.

Τα αστέρια

Προτεραιότητα ήταν η ηθοποιός για τον ρόλο της Νέλι Λα Ρόι, μιας άγνωστης ηθοποιού που προσπαθεί να μπει δυναμικά στην σόου μπίζνες.

Όταν διάβασε το σενάριο η Μάργκοτ Ρόμπιγια πρώτη φορά, λέει ότι ήταν η πιο δυνατή αντίδραση που είχε νιώσει ποτέ. Ενώ ο χαρακτήρας της Νέλι είναι εμπνευσμένος από πολλές πρωταγωνίστριες του βωβού κινηματογράφου, ήταν η ζωή της Κλάρα Μπόου που πραγματικά βοήθησε την Ρόμπι να καταλάβει την Νέλι. «Για ένα ρόλο σαν την Νέλι χρειάζεσαι μια ηθοποιό που πραγματικά δεν νιώθει φόβο. Κάποια που γεμίζει την οθόνη, σαν να την πιάνει από τις άκρες και την ταρακουνάει και την μετατρέπει σε ό,τι εκείνη θέλει», λέει ο Σαζέλ.

«Αυτό είναι η Νέλι για μένα, αυτό είναι η Μάργκοτ» .Η Νέλι είναι αποφασισμένη να κάνει εντύπωση στο πάρτι, ώστε όλοι οι παράγοντες του Χόλυγουντ να δουν με τα μάτια τους την στιγμή που ένα αστέρι γεννιέται. Η Ρόμπι εξηγεί: «Όταν έφτασα κι εγώ στο Λος Άντζελες, ένιωσα πως δεν υπάρχουν οδηγίες για να τα καταφέρεις, οπότε κάνεις τα πάντα για να δημιουργήσεις μόνος σου εκείνη την σωστή στιγμή».

Η Βαβυλώνα

Η Βαβυλώνα σε ταξιδεύει από τα ύψη της ακμής του Χόλυγουντ, στα βάθη της διαφθοράς, και η γυναίκα που ανέλαβε να φέρει εις πέρας τον άθλο του  να αποδώσει την εικόνα και την αίσθηση αυτής της Οδύσσειας, είναι η βραβευμένη σκηνογράφος Φλορένσια Μάρτιν. Ο δε Σαζέλ, ήταν ξεκάθαρος από την αρχή, ότι δεν ήθελε να φτιάξει μια αλλόκοτη ταινία μετα κλισέ που επικρατούν για την εποχή εκείνη.«Το Χόλυγουντ συγκεκριμένα ήταν ένα πιο άγριο, ωμό, διαφορετικό, πιο ελεύθερο μέρος από όσο πιστεύει ο κόσμος», λέει η παραγωγός Ολίβια Χάμιλτον.

«Το δε Λος Άντζελες είναι ένας από τους χαρακτήρες της ταινίας» σημειώνει ο Σαζέλ,«και σαν όλους τους χαρακτήρες έπρεπε να έχει την δική του εξέλιξη». Η Φλορένσια και η ομάδα της έπρεπε να δείξουν την εξέλιξη της πόλης μέσα από τις τοποθεσίες και τα σκηνικά της ταινίας. «Πολλοί άνθρωποι μεταναστεύουν από διάφορες πόλεις, από όλη την υφήλιο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και έτσι γεννήθηκαν πολλά πράγματα, όπως ο κινηματογράφος και το Χόλυγουντ. Είναι μια πόλη που αναπτύσσεται ραγδαία και αδηφάγα, υπάρχει η νέα τεχνολογία που συγκρούεται με τις παλιότερες, καθώς επικρατούν πολλές φορές ακρότητες και απερισκεψία», συνεχίζει. Για να αναβιώσει την αίσθηση του Λος  Άντζελες πριν γίνει μια αναπτυσσόμενη πόλη, ο διευθυντής εξωτερικών γυρισμάτων, Κρις Μπάου, χρειάστηκε να μπει βαθιά στην κοιλάδα του Σαν Φερνάντο και στις παρυφές του επαρχιακού Λος Άντζελες αλλά και πέρα βαθιά στην έρημο της νότιας Καλιφόρνια

Μουσική, Ρυθμός και Τόπος

Ένα στοιχείο που αποδείχθηκε κρίσιμο σ’ αυτό το ζογκλερικό παιχνίδι ήταν η μουσική. Χρόνια πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα της Βαβυλώνας, ο Σαζέλ απευθύνθηκε στον, από πολλά χρόνια συνεργάτη του,Τζάστιν Χόρβιτς, για να γράψει μουσική για την Βαβυλώνα, ο οποίος έχει γράψει την μουσική για όλες τις ταινίες του Σαζέλ -Χωρίς Μέτρο, LaLaLand και Πρώτος Άνθρωπος, κερδίζοντας δύο βραβεία Όσκαρ, τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, τρία βραβεία κριτικών, δύο Grammys και ένα BAFTA. «Θέλαμε να φτιάξουμε για την Βαβυλώνα ένα δικό της μουσικό σύμπαν, με έναν ήχο που δεν θα ήταν τόσο αναχρονιστικός ώστε να μας βγάλει από την συνθήκη του1 920» λέει ο ίδιος. «Είναι πολύ πιο άγριος και επιθετικός». Οι δυο τους ανακάλυψαν ότι το Λος Άντζελες ήταν γεμάτο με ένα πολύ πιο πλατύ φάσμα ήχων, με επιρροές από Κούβα, Μεξικό Κίνα, Μέση Ανατολή, Ελλάδα και αλλού.

Επειδή η Βαβυλώνα είναι μια ταινία με θέμα τις ταινίες, το σενάριο έπρεπε να έχει αρκετές σκηνές με πρεμιέρες ταινιών, κάτι που οδήγησε την ομάδα να επισκεφθεί όλους τους παλιούς κινηματογράφους, που είχαν χτιστεί στο Λος Άντζελες εκείνη την εποχή. Τίποτα όμως δεν απεικονίζει καλύτερα την αχαλίνωτη παρακμή που ήθελε να δείξει ο Σαζέλ, όσο η πρώτη σκηνή του πάρτι.

Δεν έχει σημασία πως μπορεί να έχει φανταστεί κανείς την ζωή στα οργιώδη 20s, ο Σαζέλ και η ομάδα παραγωγής του το φτάνουν σε άλλο επίπεδο με μια προσέγγιση των ανθρώπων που δούλευαν σκληρά την ημέρα και διασκέδαζαν ακόμα πιο έντονα την νύχτα. 

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ντάμιεν Σαζέλ σκηνοθέτησε πριν την Βαβυλώνα, την ταινίαFIRST MAN. Η καθηλωτική ιστορία της αποστολής της NASA να προσγειώσει έναν άνθρωπο στο φεγγάρι κέρδισε τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας το καλύτερο επίτευγμα σε οπτικά εφέ. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει το σύγχρονο μιούζικαλ LA LA LAND, το οποίο κέρδισε 14 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας έξι βραβεία, συμπεριλαμβανομένης της Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τον Σαζέλ, ο οποίος είναι ο νεότερος σκηνοθέτης που έλαβε αυτό το βραβείο. Η ταινία επίσης έκανε ρεκόρ κερδίζοντας 7 Χρυσές Σφαίρες, ενώ τιμήθηκε επίσης με πέντε βραβεία BAFTA και 11 υποψηφιότητες. Η ταινία του, WHIPLASHτου 2014, έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ και τρεις νίκες, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου για τον Τζ.Κ. Σίμονς.

Η ταινία Βαβυλώνα μετράει ήδη 20 νίκες και 125 υποψηφιότητες στα κινηματογραφικά βραβεία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ