Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΤΕΕ: Εως 3/2 οι εγγραφές μηχανικών στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας - Αμοιβή έως 700 ευρώ

Image | Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ξεκίνησε η συγκρότηση Μητρώου Ελεγκτών Προσβασιμότητας των δημοσίων κτιρίων και το ΤΕΕ απευθύνει πρόσκληση για εγγραφή στους ενδιαφερόμενους Μηχανικούς έως 3 Φεβρουαρίου 2023.

Συγκεκριμένα, το Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας αφορά την υλοποίηση του ελέγχου προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα των δημοσίων κτιρίων, ενώ η αμοιβή των μηχανικών μπορεί να φθάσει έως και τα 700 ευρώ.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός: «Το ΤΕΕ υποστηρίζει την πολιτεία σε ένα έργο που άργησε πολύ: να κάνουμε όλα τα κτίρια του δημοσίου, αρχικά, αλλά και τα κτίρια συνάθροισης κοινού στη συνέχεια, προσβάσιμα σε όλους, χωρίς αποκλεισμούς. Είναι μια υποχρέωση που έχουμε απέναντι στους συμπολίτες μας με αναπηρία, με κινητικά προβλήματα, γενικότερα εμποδιζόμενα άτομα. Αλλά εκτός από υποχρέωση είναι και πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης. Και πρώτο, καθοριστικό, βήμα είναι να ελέγξουμε τα δημόσια κτίρια για το πόσο προσβάσιμα, ή μη, είναι. Για αυτό καλώ κάθε μηχανικό που έχει σχετικό δικαίωμα να εγγραφεί στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας, να παρακολουθήσει τα σεμινάρια που θα κάνει το ΤΕΕ και να ξεκινήσει να προσφέρει στην κοινωνία και στους συμπολίτες μας μέσα από τους ελέγχους. Είναι μια νέα δραστηριότητα για μηχανικούς με μεγάλη κοινωνική σημασία».

Στο μητρώο εγγράφονται μηχανικοί φυσικά πρόσωπα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΤΕΕ, με δικαίωμα εκπόνησης μελέτης ή επίβλεψης κτιριακών έργων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, καθώς και οι ήδη εγγεγραμμένοι μηχανικοί στο Μητρώο Ελεγκτών Δόμησης, οι οποίοι προεγγράφονται αυτοδίκαια στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας.

Οι ελεγκτές προσβασιμότητας εγγράφονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα:

α) με δικαίωμα εκπόνησης αρχιτεκτονικής μελέτης και μελέτης προσβασιμότητας και της αντίστοιχης επίβλεψης,

β) με δικαίωμα εκπόνησης λοιπών μελετών κτιριακών έργων (π.χ. ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων, ενεργητικής πυροπροστασίας κ.ά.) και των αντίστοιχων επιβλέψεων.

Ο (επιτόπιος) έλεγχος των ελεγκτών προσβασιμότητας αφορά όλα τα στοιχεία προσβασιμότητας για όλες τις μορφές αναπηρίας την οριζόντια και κατακόρυφη, αυτόνομη και ασφαλή προσπέλαση από άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα και την εξυπηρέτηση αυτών σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των κτιρίων.

Σημειώνεται ότι η εγγραφή ολοκληρώνεται μετά από την πιστοποίηση της παρακολούθησης των ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων που θα οργανωθούν από το ΤΕΕ και τη Διεύθυνση Εφαρμογής Σχεδιασμού και Ελέγχου Δομημένου Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ τον Φεβρουάριο 2023.

Η υποβολή αίτησης για εγγραφή στο Μητρώο Ελεγκτών Προσβασιμότητας γίνεται μέσω του συνδέσμου https://web.tee.gr/prosvasimotita/mitroo-elegkton/.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ