Νέα
  • ΓΔ: 1480.09 -1.10%
  • Τζίρος: 422,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις 100 παιδιά Ρομά - Η πρόσκληση

Μία ακόμα εμβληματική δράση που εντάσσεται στη νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά (ΕΣΚΕ) 2021-2030 είναι το έργο «προώθηση και υποστήριξη των παιδιών Ρομά σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις». Σκοπός του έργου είναι η υποστήριξη της συμμετοχής παιδιών Ρομά-μαθητών σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, ώστε να ενισχυθεί η δημιουργική συμβίωσή τους με άλλους συνομήλικους κατασκηνωτές, να ενδυναμωθούν ως προσωπικότητες, μέσω αθλητικών, ψυχαγωγικών και παιδαγωγικών δραστηριοτήτων, να αρθούν αρνητικά στερεότυπα, μέσω της συγκατοίκησης και της συμμετοχής τους σε ομαδικές κατασκηνωτικές δραστηριότητες και αθλοπαιδιές.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, αφορά στην υποστήριξη 100 παιδιών Ρομά-μαθητών δημοτικού σχολείου, ηλικίας 6-12 ετών, (που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2011 έως και 2016) σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις, κατά τη διάρκεια των κατασκηνωτικών περιόδων, διάρκειας 15 ημερών του θέρους του έτους 2023, στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Δυτικής Ελλάδας, αλλά και σε όμορες Περιφέρειες.

Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης, συμβουλευτικών συνεδριών και προσέγγισης της ομάδας στόχου στους οικισμούς Ρομά, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των γονέων των παιδιών Ρομά για το πρόγραμμα, για την αξία του κατασκηνωτισμού και για τα οφέλη από τη συμμετοχή των παιδιών σε αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δημιουργικές δραστηριότητες, που προσφέρονται στις θερινές κατασκηνώσεις.

Επίσης, περιλαμβάνει τη διεξαγωγή βιωματικών προπαρασκευαστικών εργαστηρίων για την προετοιμασία των παιδιών που θα δηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε παιδικές κατασκηνώσεις, με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων ενεργούς συμμετοχής, συνύπαρξης, ομαδικότητας, αμοιβαίας αποδοχής και συνεργασίας των παιδιών Ρομά και μη Ρομά.

Επιπλέον, το πρόγραμμα καλύπτει βασικά είδη προσωπικής υγιεινής, κολυμβητικό εξοπλισμό, ρουχισμό, υποδήματα, λευκά είδη, καθώς και τη μεταφορά των παιδιών Ρομά προς και από την κατασκήνωση. Προβλέπεται επίσης ότι τα παιδιά θα συνοδεύει διαπιστευμένος διαμεσολαβητής Ρομά, υποστηρίζοντας την παράδοση των παιδιών στην κατασκήνωση, τη συμμετοχή τους και την παραλαβή τους, μετά το πέρας της κατασκηνωτικής περιόδου.

Παράλληλα, εντός της κατασκήνωσης, θα υπάρχει υποστήριξη των παιδιών, μέσω παιδαγωγών διαπολιτισμικής εκπαίδευσης (1 παιδαγωγός ανά 20 παιδιά Ρομά), για την ομαλή προσαρμογή και ένταξη στις δραστηριότητες της κατασκήνωσης. Τέλος, το πρόγραμμα λαμβάνει πρόνοια ασφαλιστικής κάλυψης για την ιατρική και νοσοκομειακή κάλυψη των κατασκηνωτών.

«Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά»

Το έργο αποτελεί το δεύτερο Μικρό Σχέδιο Επιχορήγησης (Small Grant Scheme 2), το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Κοινωνική Ένταξη και Ενδυνάμωση των Ρομά», το οποίο συγχρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ 2014-2021) και από εθνικούς πόρους.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γεώργιος Σταμάτης, δήλωσε: «Η νέα Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030 δίνει ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στα παιδιά Ρομά, τα οποία διαβιούν σε περιβάλλον μειωμένων ευκαιριών, με αρνητικές επιπτώσεις για τη γνωστική, γλωσσική, ψυχοκινητική, κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και την εικόνα που έχουν για τον εαυτό τους. Επιπλέον, τα κορίτσια Ρομά είναι αναμφισβήτητα σε μειονεκτικότερη θέση, αντιμετωπίζοντας πρόσθετους μηχανισμούς αποκλεισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της πρόσφατης πανελλαδικής καταγραφής, που ολοκληρώσαμε εντός του 2022, με τη συμμετοχή 142 δήμων, το 34% των Ρομά σε όλη τη χώρα είναι παιδιά, ηλικίας 0-15 ετών. Επομένως, προχωράμε σε στοχευμένες πιλοτικές παρεμβάσεις, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη των παιδιών Ρομά σε ευκαιρίες ενδυνάμωσης, ανάπτυξης δεξιοτήτων, κοινωνικοποίησης και συμμετοχής στις τοπικές κοινότητες.

Το έργο "προώθηση και υποστήριξη των παιδιών Ρομά σε καλοκαιρινές κατασκηνώσεις" είναι μία καινοτόμα παρέμβαση, που θα συμβάλει ουσιαστικά στην κοινωνική και προσωπική ανάπτυξη των παιδιών Ρομά και θα αποτελέσει μία καλή πρακτική με πολλαπλά οφέλη για τα παιδιά, που θα συμμετέχουν, αλλά και για τις τοπικές κοινότητες, ενισχύοντας την ομαλή κοινωνική συνύπαρξη».

Η πρόσκληση καλεί κάθε νομίμως συσταθέντα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα να υποβάλει πρόταση για την υλοποίηση των προκηρυσσόμενων δράσεων σε Ένωση Εταίρων, με τη συμμετοχή αδειοδοτημένων παιδικών κατασκηνώσεων. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://bit.ly/3j2Xv2q.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ