Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόθεν έσχες: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο - Οι αλλαγές και οι νέες ποινές

Πηγή: Eurokinissi

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τα πόθεν έσχες.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο: «Υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες) και οικονομικών συμφερόντων» θα είναι σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, για τις απόψεις και τις παρατηρήσεις έως τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023.

Οι αλλαγές

Τα πόθεν έσχες θα υποβάλλονται σε νέα ψηφιακή πλατφόρμα, που δημιουργείται σε συνεργασία  με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ ενοποιούνται σε ένα όργανο οι υπηρεσίες ελέγχου. Θεσπίζεται ποσοτικός και όχι πλέον δειγματοληπτικός έλεγχος, ενώ θα γίνεται αυτόματα η άντληση των πιστοποιητικών (βεβαιώσεις τραπεζών για το υπόλοιπο των λογαριασμών, πιστωτικών καρτών κ.λπ.), χωρίς εμπλοκή των υπόχρεων. 

Παράλληλα, πλέον θα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση και οι σύζυγοι όσων προσώπων υπόκεινται σε έλεγχο πόθεν έσχες.

Οι ποινές

Μέχρι τώρα προβλέπονταν δυσβάσταχτες ποινές για όσους παρέλειπαν ή έκαναν ανακριβή δήλωση. Πλέον αντιμετωπίζετε με πιο ορθολογικό τρόπο η ποινική αντιμετώπιση των παραβάσεων.

  • Θα υπάρχει μόνο διοικητικό πρόστιμο σε περιπτώσεις ανακριβών δηλώσεων, όταν διαπιστωθεί ότι δεν υπήρχε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης. Μέχρι σήμερα προβλεπόταν ποινική δίωξη και ποινή.
  • Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης αν τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν είναι πάνω από 300.000 ευρώ, η δίωξη θα είναι σε βαθμό κακουργήματος, ενώ αν είναι μικρότερης αξίας θα διώκεται ως πλημμέλημα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ