Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κερκόπορτα για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο -Αντιδράσεις για νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξη

Το άνοιγμα της Κερκόπορτας για την εν δυνάμει πλήρη κατάργηση της αργίας της Κυριακής για τον εμπορικό κλάδο και τη χωρίς επιστροφή περαιτέρω απορρύθμιση του χώρου με την εξάντληση μέχρι σημείου ...εξαφάνισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βλέπουν πίσω από τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων, οι φορείς της αγοράς.

Σύμφωνα, με το ethnos.gr, την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα μπορεί να λαμβάνει ο δήμαρχος της κάθε πόλης ή περιοχής, αντί για τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη που ίσχυε ως τώρα. Εφόσον μάλιστα ληφθεί αυτή η απόφαση θα μπορεί να αφορά οποιαδήποτε Κυριακή ακόμα και το σύνολο των Κυριακών.

«Με αιτιολογημένη απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου, η οποία εκδίδεται μετά από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και ισχύει από το επόμενο έτος από τη δημοσίευσή της, ορίζονται με σαφή τρόπο οι περιοχές, στις οποίες επιτρέπεται προαιρετικά η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές», αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη.

Να σημειωθεί ότι με την υφιστάμενη νομοθεσία, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων επιτρέπεται τις εξής Κυριακές:

  • Την πρώτη Κυριακή, κατά την έναρξη κάθε εκπτωτικής περιόδου
  • Τις δύο Κυριακές, πριν την ημέρα των Χριστουγέννων,
  • Την Κυριακή των Βαΐων,
  • Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.
  • Την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.
  • Επιπλέον, επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές την περίοδο Μαίου – Οκτωβρίου εκτός από τη δεύτερη Κυριακή του Αυγούστου, στον Δήμο Αθηναίων και σε περιοχές του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην περιοχή γύρω από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και στο Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού - Άγιος Δημήτριος -Πύργος στον Δήμο Σπάτων της Περιφέρειας Αττικής.

Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ορίζεται ότι θα είναι από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται θα λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή για εργασία κατά τις Κυριακές και θα τους χορηγείται επιπλέον υποχρεωτικά μια ημέρα ανάπαυσης σε άλλη ημέρα της ίδιας εβδομάδας.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα