Νέα
  • ΓΔ: 1422.03 +0.31%
  • Τζίρος: 347,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κακοκαιρία BARBARA: Αντιολισθητικές αλυσίδες ίσως και στο κέντρο της Αθήνας

Τσουχτερό κρύο, χιόνια και παγετός θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρία BARBARA που αναμένεται να «σαρώσει» τις επόμενες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Την ώρα που οι αρχές είναι επί ποδός, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για χιόνια μέχρι και την Αθήνα.

Πρόγνωση Μαρουσάκη

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN, ο μετεωρολόγος του σταθμού Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για πολύ ψυχρές αέριες μάζες που κινούνται γρήγορα που θα απασχολήσουν το σύνολο της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Ένα από τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα θα είναι ο υψηλός παγετός -σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί και ολικός παγετός, που θα έχει υψηλή διάρκεια, ενδεχομένως και μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

Η πρόγνωση ανά ημέρα

Αύριο Σάββατο, τα ξημερώματα θα ξεκινήσουν τα χιόνια στη Βόρεια και Κεντρική χώρα. Νωρίς το πρωί, από τις 8:00 και έπειτα οι χιονοπτώσεις κατεβαίνουν πιο νότια και θα «χτυπήσουν» την οροσειρά της Πίνδου και θα εισβάλλουν και προς την Πελοπόννησο. Στη συνέχεια προς τις 11 το πρωί, θα ανοίξει πρόσκαιρα ο καιρός και από το μεσημέρι και έπειτα, όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, θα ξεκινήσει το κυρίως κύμα κακοκαιρίας. Από το απόγευμα και έπειτα θα αρχίσουν οι χιονοπτώσεις σε Μακεδονία, Θεσσαλία, ένα μέρος της Πελοποννήσου, αλλά και στην Αττική. Προς τα μεσάνυχτα, οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν, με μια μικρή όμως υποχώρηση.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας «καθαρίζει», με την κακοκαιρία να χτυπά μέρος της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία, Σποράδες), της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Το πρωί της Κυριακής, η κακοκαιρία θα εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της Αττική, με την εικόνα να παραμένει ίδια και το μεσημέρι και το απόγευμα. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην Θεσσαλία, την Αττικοβοιωτία και στην Εύβοια.

Προς το βράδυ της ίδιας ημέρας, χιονοπτώσεις αναμένονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με τα Βόρεια Προάστια να επηρεάζονται. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στο κέντρο της Αθήνας προς τις 23:00, αλλά και προς τα Νότια Προάστια. Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει η ανάγκη για αντιολισθητικές αλυσίδες και στο κέντρο της Αθήνας. «Θέλει πολύ προσοχή, στο σύνολο του νομού Αττικής, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και χιονοστρώσεις», εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Τη Δευτέρα, ο κύριος όγκος της κακοκαιρίας μεταφέρεται προς το Αιγαίο, αλλά θα παραμείνει και η Αττική και η Εύβοια στο πεδίο, με πυκνές χιονοπτώσεις να αναμένονται σε αρκετά σημεία της χώρας.

Σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων

Την ίδια ώρα, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ισχυρή σύσταση για περιορισμό μη αναγκαίων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια και Σποράδες την Κυριακή. Εξετάζεται, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε κομβικές οδικές αρτηρίες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Ευάγγελος Τουρνάς, ο Στέλιος Πέτσας, ο Λευτέρης Οικονόμου και η ηγεσία ΕΛ.ΑΣ-Πυροσβεστικής.  Για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί, για τις 12:00, νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, όπου και θα ληφθούν αποφάσεις για σχολεία και τηλεργασία στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο. Θα συμμετάσχουν οι περιφερειάρχες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Σημειώνεται ότι αιτία για τη μεταβολή του καιρού θα είναι η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη τις επόμενες ημέρες, η οποία θα χαρακτηριστεί από την ανάπτυξη ενός πεδίου υψηλών πιέσεων που θα εκτείνεται από τη Βορειοδυτική Αφρική έως τη Σκανδιναβία που σε συνδυασμό με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη θα επιτρέψει την μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ