Νέα
  • ΓΔ: 1453.49 -0.10%
  • Τζίρος: 73,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «BARBARA»: Χιόνια και στην Αθήνα - Προειδοποίηση Μαρουσάκη για ολικό παγετό

Πηγή: Eurokinissi

Η κακοκαιρία «BARBARA» θα χτυπήσει τη χώρα μας και αναμένεται να φέρει χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που θα προκαλέσουν ολικό παγετό στις περιοχές που θα επηρεάσει το βαρομετρικό χαμηλό. Μάλιστα, ανάμεσα στις περιοχές της Ελλάδας που θα ντυθούν στα λευκά ενδέχεται να είναι και το κέντρο της Αθήνας.

Οπως είπε ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, πρόκειται για μία αρκετά δύσκολη κακοκαιρία που θα επηρεάσει τη χώρα για πέντε ημέρες. Τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν από το Σάββατο το βράδυ και θα πλήττουν τη χώρα μέχρι και την Πέμπτη.

Πολική αέρια μάζα καταφθάνει στην Ελλάδα

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος, μία πολική αέρια μάζα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, κατευθύνεται προς τη χώρα μας και θα αλληλεπιδράσει με τις θαλάσσιες εκτάσεις της Ελλάδας και έτσι θα σχηματίσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά.

Τα κύρια χαρακτηριστικά των χιονοκυμάτων θα είναι οι πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα καις ε πολύ χαμηλά υψόμετρα και σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Παράλληλα θα καταγραφούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες έως και -15 βαθμούς κελσίου που μπορούν να προκαλέσουν ολικό παγετό καθώς οι θερμοκρασίες στις συγκεκριμένες περιοχές δεν θα ξεπερνούν τους 0 βαθμούς κελσίου. Επιπλέον η κακοκαιρία Μπάρμπαρα θα φέρει και ισχυρούς ανέμους, καθώς και καταιγίδες στα νότια παραθαλάσσια τμήματα της χώρας.

Επί ποδός ο κρατικός μηχανισμός

Επί ποδός βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός από το πρωί καθώς σαρωτικοί έλεγχοι για αντιολισθητικές αλυσίδες γίνονται στα οχήματα. Πιθανή η απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση. Αυστηρές και οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής, λόγω της πρόβλεψης για κακοκαιρία και για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένονται από αύριο Κυριακή. Οι δήμοι έθεσαν ήδη σε επιφυλακή ολόκληρο τον μηχανισμό τους, τις υπηρεσίες τους και τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να παρέμβουν όπου χρειαστεί και να παρέχουν βοήθεια όπου ζητηθεί.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και οι αλατιέρες, ώστε να συνδράμουν αμέσως σε περίπτωση χιονόπτωσης. Ήδη στις περισσότερες περιοχές γίνονται εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων.

Στις άμεσες προτεραιότητες των δήμων ήταν να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα αλατιού, το οποίο διαθέτουν και σε δημότες, ειδικά στις περιοχές του νομού όπου αναμένεται τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα.

Σε όλους τους δήμους της Αττικής θα λειτουργούν θερμαινόμενοι χώροι, για τη προστασία από το χιόνι και το κρύο σε όποιον βρεθεί σε ανάγκη και για όσο διάστημα διαρκέσουν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Από τους δημάρχους έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις για τα μέτρα ασφαλείας, με συμβουλές και οδηγίες προς τους δημότες και έχουν ανοίξει τηλεφωνικές γραμμές για την παροχή βοήθειας, οδηγιών και πληροφοριών.

Τέλος, στο σύνολό τους οι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις όποιες εκδηλώσεις είχαν προγραμματίσει για αύριο Κυριακή.

 

Τι θα γίνει με τα σχολεία

«Το μεσημέρι της Κυριακής θα ληφθεί η απόφαση για το αν θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα», δήλωσε, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Το καιρικό φαινόμενο θα εξελιχθεί από αύριο και θα ενταθεί τη Δευτέρα. Εμείς θα το παρακολουθήσουμε. Το μεσημέρι έχουμε σύσκεψη με τους 66 δημάρχους της χώρας. Αν υπάρξει θέμα μεγάλης κακοκαιρίας σύμφωνα με τις προβλέψεις, τότε το μεσημέρι της Κυριακής θα έχουμε σχετικές ανακοινώσεις για τη Δευτέρα. Αυτό που θα κυριαρχήσει είναι προληπτικές αποφάσεις που δεν θα διακινδυνεύουν τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 

«Είμαστε έτοιμοι και σε επίπεδο αλατιού και σε μηχανήματα. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις και μόνο αν υπάρχει λόγος να συμβαίνει αυτό», πρόσθεσε.

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Οι οδηγοί υποχρεούνται να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα τους, καθώς, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, αναμένονται χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Για όσους δε συμμορφώνονται προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα.

«Τσουχτερά» πρόστιμα

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η τήρηση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων μέσων (χιονοαλυσίδες, κουβέρτες, κλπ) είναι υποχρεωτική μόνο όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν να είναι προετοιμάσμενοι.

Αυτό σημαίνει πως όταν οι κλιματολογικές συνθήκες δεν το απαιτούν και εφόσον δεν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις, οι οδηγοί δεν έχουν την υποχρέωση να φέρουν τα αντιολισθητικά μέσα στα οχήματα τους.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε για τα πρόστιμα ισχύουν τα εξής:

  • Το πρόστιμο είναι 80 ευρώ
  • Αν το όχημα δεν είναι εφοδιασμένο με τις ζώνες ασφαλείας που προβλέπονται το πρόστιμο είναι 200 ευρώ
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ