Νέα
  • ΓΔ: 1044.96 -0.45%
  • Τζίρος: 72,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Noμική βοήθεια σε γυναίκες θύματα βίας - Ποιοι υπογράφουν το πρωτόκολλο συνεργασίας

Πηγή: Pixabay

Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας (legal aid) σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, υπεγράφη χθες Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023.

Σε συνάντηση, που ακολούθησε, παρέστησαν η γενική γραμματέας της ΓΓΔΟΠΙΦ, Καλυψώ Γούλα, ο προέδρος του ΔΣΘ, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, μέλη του ΔΣ του ΔΣΘ, η πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης, Σοφία Μαντζακίδου και ο πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, Πέτρος Αλικάκος. Χαιρετισμό απηύθυναν η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα και η πρόεδρος του ΚΕΘΙ, Μαρίνα Στέφου.

Κατά τη συνάντηση, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του, τονίστηκε η σημασία της παρεχόμενης υπηρεσίας για τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας (π.χ. ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού, παράνομης διακίνησης και εμπορίας γυναικών) που έχουν προσφύγει στα συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ, από όπου και γίνεται η παραπομπή στον Δικηγορικό Σύλλογο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συντάξει Κατάλογο Δικηγόρων Υπηρεσίας, που αναλαμβάνουν την παροχή νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας.

H υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που υπέγραψαν το πρωτόκολλο συνεργασίας και υπογράμμισε ότι οι νομικές υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου, ανεξαρτήτως οικονομικού εισοδήματος, προκειμένου να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και να μπορέσουν να ξεφύγουν από το κακοποιητικό περιβάλλον. «Εμείς είμαστε δίπλα σε όλα τα θύματα βίας και τα στηρίζουμε ουσιαστικά. Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας» σημείωσε η υφυπουργός.

Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας, Καλυψώ Γούλα, δήλωσε: «Είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι μαζί με συναδέλφους δικηγόρους της Θεσσαλονίκης και τους εκπροσώπους των διοικήσεων του Εφετείου και του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, για να μιλήσουμε για τη συνεργασία της ΓΓΔΟΠΙΦ, του ΚΕΘΙ και του ΔΣΘ, για τη νομική υποστήριξη γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Είναι πολύ σημαντική η παροχή της δυνατότητας δικαστικής εκπροσώπησης σε αυτές τις γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, άνευ οικονομικών κριτηρίων, που επιτυγχάνεται με το πρωτόκολλο συνεργασίας. Γνωρίζουμε πόσο αναγκαία είναι η εξασφάλιση εκπροσώπησης τόσο στα αστικά όσο και στα ποινικά δικαστήρια σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας και, με την υπογραφή αυτού του πρωτοκόλλου και την άμεση ενεργοποίησή του, θα καταστεί εφικτή η υποστήριξη των γυναικών και του δικτύου δομών της Θεσσαλονίκης. Καλώ τους δικηγόρους Θεσσαλονίκης να ανταποκριθούν άμεσα, για να καταρτιστεί ο σχετικός κατάλογος».

Ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Δημήτρης Φινοκαλιώτης, ανέφερε: «Το πρωτόκολλο συνεργασίας για την παροχή νομικών υπηρεσιών νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αποτελεί ουσιαστική συμβολή της πολιτείας στην ενίσχυση των γυναικών θυμάτων της έμφυλης βίας, ως προαπαιτούμενο της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας, καθώς και έμπρακτη απόδειξη του θεσμικού ρόλου που διαδραματίζει ο δικηγορικός σύλλογος στην κοινωνία».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ