Νέα
  • ΓΔ: 1484.06 +0.46%
  • Τζίρος: 106,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Ευρεία σύσκεψη Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά - Στο επίκεντρο η Αττική

Χιονόπτωση
Πηγή: Intimenews

Για το βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας «Μήδεια» που πλήττει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στις 15:00 υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί και η Αττική, στην οποία η κακοκαιρία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

►Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μήδεια»

Σύμφωνα με τις προγνώσεις, αναμένονται αρχικά χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας και βορειότερα, καθώς και στα υπόλοιπα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Μετά το απόγευμα της Κυριακής τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα, συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Επίσης αναμένονται έως το απόγευμα της Κυριακής βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά της Δυτικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου και στα παραθαλάσσια της Ηπείρου, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου και πιθανώς αργότερα στις Κυκλάδες.

Το φαινόμενο αναμένεται να προκαλέσει πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και βόρεια, παγετό κατά τόπους ισχυρό στα βόρεια και ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία, καθώς επίσης θυελλώδεις βόρειους ανέμους αρχικά στο Βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία στο Κεντρικό Αιγαίο.

Κλειστά τη Δευτέρα όλα τα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία

Κλειστά θα παραμείνουν για αύριο Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021 τα σχολεία όλων των βαθμίδων σε όλη την Κεντρική Μακεδονία, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Η δήλωση Τζιτζικώστα για τα σχολεία

«Εξαιτίας της χιονόπτωσης και του συνεχιζόμενου ολικού παγετού στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας και κατόπιν συνεννόησης με τους Δημάρχους των 38 Δήμων της περιοχής, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, αλλά και τους επτά τοπικούς Αντιπεριφερειάρχες, αποφασίσαμε να παραμείνουν αύριο Δευτέρα κλειστά όλα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην Κεντρική Μακεδονία.

Σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αύριο θα επανεξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή και θα ληφθούν αποφάσεις για την Τρίτη. Ο συνδυασμός της πανδημίας του κορονοϊού και των καιρικών φαινομένων δεν επιτρέπει να διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια των μαθητών και των συνοδών τους. Πέραν της χιονόπτωσης, σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων, τις επόμενες μέρες περιμένουμε σε όλη την Κεντρική Μακεδονία συνθήκες ολικού παγετού, που εγκυμονούν κινδύνους για τους μετακινούμενους», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών σε Δράμα, Καστοριά από τα χιόνια

Έναν κτηνοτρόφο στην Καστοριά και μια γυναίκα που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας στη Δράμα απεγκλώβισαν άνδρες της πυροσσβεστικής υπηρεσίας την Κυριακή λόγω του χιονιά. Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική ολοκληρώθηκε η μεταφορά μιας γυναίκας, από τον οικισμό Ταξιάρχες (Σίψα) Δράμας λόγω έντονης χιονόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή, σε ασφαλές σημείο εντός της πόλεως της Δράμας. Η μεσήλικη γυναίκα σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της. Στο έργο της παροχής βοηθείας επιχείρησαν 4 πυροσβέστες με 1 ερπυστριοφόρο.

Αντίστοιχα, Ολοκληρώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία η μεταφορά ενός κτηνοτρόφου, από την περιοχή Νέα Λεύκη Καστοριάς λόγω έντονης χιονόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή, σε ασφαλές σημείο.

Στα δύο η Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας

Η χιονόστρωση στην Εθνική Οδό είναι θέμα χρόνου σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό ομάδων πολιτών, καθώς τα φαινόμενα εντείνονται όσο περνά η ώρα και το χιόνι πέφτει ολοένα και πιο πυκνό. Τα εντυπωσιακά πλάνα είναι τραβηγμένα στην Φθιώτιδα και συγκεκριμένα στο ύψος του Μαρτίνου όπου η Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας παραμένει ανοιχτή και τα μηχανήματα της περιφέρειας και της Νέας Οδού.

Η Αστυνομία έχει απαγορεύσει την κίνηση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων προς τη Λαμία από τη Γέφυρα Καλυφτάκη.

 

Σκιέρ στο κέντρο των Τρικάλων - Άσπρισαν Σέρρες, Ημαθία

Στα λευκά ξύπνησαν πόλεις της Θεσσαλίας αλλά και της Βόρειας Ελλάδας με την πρώτη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» που ξεκίνησε το Σάββατο να κορυφώνεται σήμερα Κυριακή.

Συνεχίζεται η έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε χθες νωρίς το απόγευμα και στην πόλη των Τρικάλων.

Και στην περιφερειακή ενότητα Σερρών, η χιονόπτωση ξεκίνησε αργά το βράδυ του Σαββάτου, με αποτέλεσμα το πρωί όλες οι γειτονιές των Σερρών έχουν καλυφθεί από χιόνι.

Η Αλεξανδρούπολη, σκεπάστηκε από το χιόνι, κάνοντας ξεχωριστή τη σημερινή ημέρα. Στο μεταξύ, λόγω των απαγορεύσεων κυκλοφορίας φορτηγών και των γενικότερων προβλημάτων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, οι εφημερίδες της Κυριακής θα διανεμηθούν αύριο στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του Έβρου.

Η «Μήδεια»  ήρθε και στο Δήμο Νάουσας αλλά και σε όλη την Ημαθία από το πρωί του Σαββάτου. Χαρακτηριστικά της η έντονη χιονόπτωση και το τσουχτερό κρύο και ο παγετός, ενώ η χρήση  αλυσίδων είναι απαραίτητη σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στη Νάουσα  η πυκνή  χιονόπτωση ξεκίνησε  από το πρωί του Σαββάτου  και συνεχίζεται και στα ορεινά με το χιόνι να ξεπερνάει τα 30 πλέον εκατοστά στην πόλη και την θερμοκρασία  να κυμαίνεται από τους μείον δυο μέχρι τους μείον 5 βαθμούς  Κελσίου ενώ στα ορεινά να φθάνει και τους μείον 12.

Η Λάρισα ξύπνησε την Κυριακή σκεπασμένη με χιόνι

Η χιονόπτωση στην Λάρισα έφερε πτώσεις δέντρων στο κέντρο της πόλης της. Με πολύ χιόνι ξύπνησε την Κυριακή του Αγίου Βαλεντίνου η πόλη της Λάρισας καθώς η ασθενής χιονόπτωση που ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου και συνεχίστηκε κατά διαστήματα, εντάθηκε τη νύχτα. Στις 8 το πρωί της Κυριακής το χιόνι είχε φτάσει περίπου στους 10 πόντους με την πρόγνωση να θέλει εκτεταμένη χιονόπτωση και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ