Νέα
 • ΓΔ: 1485.03 +0.33%
 • Τζίρος: 12,09 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μήνας μισθών και συντάξεων ο Μάρτιος: «Κλειδώνουν» αυξήσεις, πληρώνονται επιδόματα και αναδρομικά

Μήνας σημαντικής κινητικότητας στο μέτωπο των μισθών και των συντάξεων είναι ο Μάρτιος. Η αρχή γίνεται ήδη από τα επόμενα 24ωρα, ενώ σταδιακά το κουβάρι θα ξετυλίγεται εντός του Μαρτίου και σε προεκλογικό χρόνο. Κατά αρχήν με εμβόλιμη πληρωμή την ερχόμενη Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, τελευταία ημέρα καταβολής των συντάξεων Μαρτίου, θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τα αναδρομικά από την αύξηση 7,75% (για όσους τη δικαιούνται) για τον μήνα Ιανουάριο 2023.

Παράλληλα, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα ανακοινωθεί ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός ο οποίος θα αρχίσει να καταβάλλεται από την 1η Απριλίου στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου το ΚΕΠΕ πρέπει να παραδώσει  το υπόμνημά του στον υπουργό εργασίας,  Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος με τη σειρά του, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να φέρει την πρόταση για τον νέο κατώτατο μισθό προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να μπορέσει να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου. Μέσα στον Μάρτιο θα δοθούν τα αναδρομικά των επικουρικών και το μπόνους προσωπικής διαφοράς.  

Κατώτατος μισθός

Για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού που είναι επί θύραις, οι εργοδοτικοί φορείς στα υπομνήματά τους πρότειναν αυξήσεις από 4% έως 10% ενώ 15% (826 ευρώ) πρότεινε η ΓΣΕΕ.

Αύξηση 3%-5% εισηγήθηκε η ΤτΕ και 3%-4% το ΚΕΠΕ επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από αυτό το ποσοστό θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας και θα παγιδεύσει στο δόκανο της εφορίας μισθωτούς που μέχρι σήμερα ήταν εντός του αφορολόγητου ορίου.

Η κυβέρνηση συνεκτιμώντας τις προτάσεις των ινστιτούτων και των φορέων προσανατολίζεται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό τουλάχιστον στο όριο του προβλεπόμενου πληθωρισμού 5,5% (ήτοι 752 ευρώ) ενώ δεν αποκλείεται το εύρος της αύξησης να φτάσει έως το 7,75%, στο ύψος της αύξησης των συντάξεων (768 ευρώ).

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο νέος κατώτατος μισθός, που σήμερα είναι 713 ευρώ μικτές αποδοχές, θα αυξηθεί στα επίπεδα των 750 - 770 ευρώ, άρα η αύξηση θα είναι από 40 - 60 ευρώ, μικτά.

Αναδρομικά συνταξιούχων

Αναφορικά με τους συνταξιούχους, 1,7 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά από την αύξηση Ιανουαρίου την ερχόμενη Παρασκευή στις 24 του μηνός. Συνολικά την Παρασκευή θα καταβληθούν 845 εκατ. ευρώ σε 2.530.000 δικαιούχους. Το ποσό αυτό αφορά αφενός στην καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του  ΟΤΕ των οποίων το ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8, αφετέρου στο ποσό που αντιστοιχεί στις αυξήσεις των συντάξεων για το μήνα Ιανουάριο για όλους τους δικαιούχους.

Έτσι όσοι είδαν αύξηση στην σύνταξη τους στα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να υπολογίζουν πως θα λάβουν επιπλέον ποσό στις 24 Φεβρουαρίου. Για παράδειγμα, αν η αύξηση στα τέλη Ιανουαρίου ήταν 30 ευρώ, στις 24 Φεβρουαρίου θα πάρουν "έξτρα" 30 ευρώ στο λογαριασμό τους, εκτός από την σύνταξη τους. 

Παράδειγμα 1 

 • Έστω συνταξιούχος τ. ΙΚΑ με ΑΜΚΑ που λήγει σε μονό αριθμό. Είδε αύξηση 25 ευρώ τον Ιανουάριο 
 • Πληρώνεται σήμερα, Τετάρτη 22/2 το απόγευμα (από αύριο στην τράπεζα) την σύνταξη του με το νέο ποσό
 • Θα λάβει την ερχόμενη Παρασκευή 24/2 έξτρα ποσό 25 ευρώ

Παράδειγμα 2

 • Έστω συνταξιούχος τ. ΙΚΑ με ΑΜΚΑ που λήγει σε ζυγό αριθμό. Είδε αύξηση 48 ευρώ τον Ιανουάριο 
 • Πληρώνεται αύριο, Πέμπτη 23/2 το απόγευμα (από την Παρασκευή στην τράπεζα) την σύνταξη του με το νέο ποσό
 • Θα λάβει παράλληλα την Παρασκευή με ξεχωριστή πληρωμή έξτρα ποσό 48 ευρώ 

►Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Ξεκίνησαν οι πιστώσεις στην τράπεζα - Ποτέ θα πληρωθούν τα αναδρομικά

Αναδρομικά επικουρικών

Μέχρι το τέλος του πρώτου 15ημερου του Μαρτίου θα δοθούν αναδρομικά από 100 έως και πάνω από 7.000 ευρώ σε περίπου 40.000 συνταξιούχους που περιμένουν αρκετούς μήνες ή και χρόνια την επικουρική σύνταξή τους και έχουν υποβάλλει αίτηση έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022) θα πληρώσει ο ΕΦΚΑ, μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Παράλληλα, άλλοι 40.000 συνταξιούχοι που περιμένουν επίσης την επικουρική τους θα δουν την σύνταξη τους να εκδίδεται. Αυτός είναι ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τις περίπου 83.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη.

Πρόκειται δηλαδή για συνταξιούχους που έχουν πάρει την κύρια σύνταξη τους και περιμένουν την επικουρική. Θα λάβουν αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής έως και τον Ιανουάριο του 2023. Για τις αναπηρικές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες είναι μικρότερες, τα έναντι αναδρομικά θα είναι 50 ευρώ για κάθε μήνα.

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 7 χρόνια αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 8.400 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται.

Μπόνους προσωπικής διαφοράς

Το δεύτερο 15ημερο του Μαρτίου και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του μήνα  θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 1 εκατ. 112 χιλιάδων συνταξιούχων οι οποίοι δεν πήραν αύξηση ή αυτή ήταν κάτω του 7% λόγω της προσωπικής διαφοράς η έξτρα ενίσχυσης 200- 300 ευρώ.

Τα κριτήρια καθορισμού του ύψους του επιδόματος είναι τρία:

 1. Το ύψος της σύνταξης
 2. Η αύξηση που χορηγήθηκε, δηλαδή μικρή η μηδενική και
 3. Οι τυχόν άλλες ενισχύσεις που πήρε ο συνταξιούχος το προηγούμενο διάστημα. Το συνολικό κόστος της παροχής ανέρχεται σε 280 εκ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι διακρίνονται σε πέντε συν μία κατηγορίες και συγκεκριμένα:

 1. Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται 120.000 συνταξιούχοι (το 5% του συνόλου των συνταξιούχων) με συντάξεις από 800 έως 1000 ευρώ που δεν πήραν καθόλου αύξηση καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα πάρουν το υψηλό μπόνους των 300 ευρώ.
 2. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται 370.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 800 ευρώ οι οποίοι έλαβαν μεν την επιταγή ακρίβειας των Χριστουγέννων ύψους 250 ευρώ αλλά δεν πήραν καθόλου αύξηση καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά. Και αυτή η κατηγορία θα λάβει το υψηλό  μπόνους των 300 ευρώ για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας
 3. Στη τρίτη κατηγορία εντάσσονται 70.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.000 έως 1.100 ευρώ που επίσης δεν έλαβαν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς. Είχα ωστόσο μηδαμινή ωφέλεια 36 ευρώ το χρόνο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Και αυτό το πλήθος των συνταξιούχων θα λάβει επίδομα 300 ευρώ.
 4. Στην τέταρτη κατηγορία ανήκουν 300.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ οι οποίοι δεν έλαβαν αυξήσεις και είχαν ωφέλεια από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης περίπου 111 ευρώ ετησίως. Αυτό το πλήθος των συνταξιούχων θα λάβει επίδομα 250 ευρώ.
 5. Στην πέμπτη κατηγορία εντάσσονται 94.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ  που δεν είδαν ακέρια την αύξηση του  7.75% αλλά πήραν μικρότερη αύξηση έως 3.49% . Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν ενίσχυση 250 ευρώ.

Τέλος, 200 ευρώ θα λάβουν:

 • 33.000 συνταξιούχοι με συντάξεις από 1.100 έως 1.600 που έλαβαν αύξηση έως 3.49%
 • 158.000 συνταξιούχοι με άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ που πήραν αύξηση από 3.5% έως 6.9%

►Διαβάστε επίσης: Ασφαλιστικές εισφορές: Πιθανή νέα μείωση «πακέτο» με την αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ