Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Η Κομισιόν είχε κρούσει το καμπανάκι για τα ελληνικά τρένα στις 15/2

Πηγή: Eurokinissi

Με τον αριθμό των νεκρών από την τραγωδία στα Τέμπη να αυξάνεται και τη χώρα να έχει βυθιστεί στο πένθος, είναι νωπή ακόμη η προειδοποίηση που είχε εκδώσει μόλις στις 15 Φεβρουαρίου η Κομισιόν, παραπέμποντας τη χώρα μας στο Δικαστήριο της ΕΕ, για την αποτυχία να συμμορφωθούμε με τους κανόνες για τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε «να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που έχει με βάση την οδηγία για τη δημιουργία ενιαίου Ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου».

Η ευρωπαϊκή οδηγία διευκρινίζει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής αρμόδιας αρχής και του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής το αργότερο έως τις 16 Ιουνίου 2015 και τη δημοσίευσή της εντός ενός μηνός.

Το αιτιολογικό της παραπομπής

«Η σύναψη και δημοσίευση της εν λόγω συμφωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαφάνεια των έργων στο δίκτυο της σιδηροδρομικής υποδομής. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να περιέχει ουσιαστικές διατάξεις, όπως αναφορικά με το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται για τις υπηρεσίες υποδομής, καθώς και στόχους (για παράδειγμα, ταχύτητα  την γραμμή, ικανοποίηση πελατών ή προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρεται στο κείμενο.

Μάλιστα, παρά τη διαπραγμάτευση που έγινε μέσα και από την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας, η Κομισιόν τόνισε πως «οι εθνικές αρχές εξακολουθούν να μην έχουν υπογράψει και δημοσιεύσει τη συμβατική συμφωνία με τον ελληνικό οργανισμό διαχείρισης της σιδηροδρομικής υποδομής, τον ΟΣΕ».

Η Κομισιόν κίνησε διαδικασία κατά της Ελλάδας για παραβίαση των κανόνων τον Δεκέμβριο του 2020. Όμως, καθώς η Αθήνα δεν έδειξε διάθεση συμμόρφωσης, αποφάσισε να πάει στο επόμενο βήμα που ήταν η παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η μείωση των επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, κυρίως από την εποχή της κρίσης χρέους, καθυστέρησε σημαντικά τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρομικών υποδομών και την συντήρηση του δικτύου, κάτι που πληρώσαμε τώρα με το χειρότερο τρόπο με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ