Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Τραγωδία στα Τέμπη: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών - Ολο το βράδυ θα συνεχίζονται οι έρευνες

Πηγή: Eurokinissi

Σε 38 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τα συντρίμμια επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με εμπορική στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη, αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη.

Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο, ενώ 57 επιβάτες παραμένουν για νοσηλεία, εκ των οποίων 6 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ προσέθεσε ότι οι δυνάμεις, αφού ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στο βαγόνι της πρώτης θέσης της επιβατικής αμαξοστοιχίας και στο βαγόνι - εστιατόριο, τώρα επιχειρούν στο πρώτο επιβατικό βαγόνι της δεύτερης θέσης.

Επιπλέον, ο κ. Βαθρακογιάννης τόνισε ότι η διαδικασία ταυτοποίησης στο βαγόνι - εστιατόριο διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες υψηλού πυροθερμικού φορτίου της τάξεως των 1300 βαθμών Κελσίου, γεγονός που δυσχέραινε τη σχετική διαδικασία.

«Αυτή τη στιγμή, με τη βοήθεια των γερανοφόρων οχημάτων ανασηκώνεται ο πρώτος συρμός της δεύτερης θέσης, ώστε να επιχειρήσουν οι ομάδες διάσωσης σε όλο το εύρος του δεύτερου βαγονιού. Επίσης, γίνεται προσπάθεια και από άλλα γερανοφόρα οχήματα, προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο οι δύο μηχανές της εμπορικής αμαξοστοιχίας, για να διευκολυνθεί το έργο της έρευνας και απεγκλωβισμού, αλλά και για να ελευθερωθεί η σιδηροδρομική γραμμή», επισήμανε ο κ. Βαθρακογιάννης.

Αυτή την ώρα επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα, 3 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και 2 ομάδες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, ενώ συνεχής είναι η παρουσία του Εθνικού Κέντρου 'Αμεσης Βοήθειας.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το Ειδικό σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών.

Ταυτόχρονα, ενεργοποιήθηκε η Α' Στρατιά και οι Στρατιωτικές Μονάδες Θεσσαλίας σύμφωνα με το πρωτόκολλο συναγερμού.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα ΙΚΑΡΟΣ της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, για επιτήρηση από αέρος, και όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας τέθηκαν σε γενική επιφυλακή.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με 5 λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, με έκτο λεωφορείο 20 επιβάτες στη Λάρισα καθώς και 8 επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κατερίνη.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνόμος Β', Κωνσταντία Δημογλίδου, ανέφερε ότι αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης, μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 17 δείγματα DNA από τις σορούς και 23 δείγματα από συγγενείς των επιβατών.

Επίσης, από το σημείο του δυστυχήματος συνεχίζεται από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, η περισυλλογή των προσωπικών αντικειμένων και των αποσκευών των επιβατών. Παράλληλα, υπό την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα, έχει συλλεχθεί προανακριτικό υλικό από το σταθμαρχείο της Λάρισας, στο σημείο του δυστυχήματος και σ' άλλα σημεία ενδιαφέροντος.

Επιπλέον η κ. Δημογλίδου υπογράμμισε ότι έχει συλληφθεί από το τμήμα Τροχαίας Λάρισας 59χρονος ημεδαπός, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται.

Συνολικά στον τόπο του δυστυχήματος και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχουν διατεθεί 70 αστυνομικοί. Παράλληλα, συγγενείς των θυμάτων και των τραυματιών έχουν κατευθυνθεί προς τα ξενοδοχεία που έχουν διατεθεί.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται από το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες τραυματιών και θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ