Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διακοπές ρεύματος: Ποιος φταίει τελικά; - Μπαλάκι οι ευθύνες

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Την παρέμβαση ακόμα και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η αντιπαράθεση για το ποιος ευθύνεται, τελικά, για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος που προκλήθηκαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μήδεια» και την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε πολλούς δήμους της Αττικής.

Στο γαϊτανάκι των ευθυνών ενεπλάκησαν ο ΔΕΔΔΗΕ, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η Περιφέρεια Αττικής, ακόμα και κυβερνητικά στελέχη. 

Τι υποστηρίζει ο ΔΕΔΔΗΕ

Όπως προκύπτει από έγγραφο που αποστέλλει κάθε χρόνο ο ΔΕΔΔΗΕ προς τα δασαρχεία και τους δήμους, με άδεια από το Δασαρχείο πραγματοποιείται κάθε χρόνο το κλάδεμα των δέντρων που γειτνιάζουν με τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ, τα οποία δημιουργούν κινδύνους για βραχυκύκλωμα ή σπάσιμο καλωδίων.

Ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η σχετική άδεια και να προσδιοριστεί το σημείο απόθεσης των κλαδιών σε κάθε περιοχή. Όπως αναφέρεται από τον Διαχειριστή, η διαδικασία είναι τυπική και η άδεια δίνεται κάθε χρόνο. «Απαραίτητα, πρέπει τα δένδρα που έρχονται σε επαφή ή γειτνιάζουν με αγωγούς να κλαδευτούν, ώστε να τηρούνται τα όρια ασφαλείας σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της επιχείρησης», αναφέρει ο Διαχειριστής.

Η διαδικασία βασίζεται σε Κανονισμό του 1967 για την «Εγκατάσταση και Συντήρηση Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας». Η άδεια ζητείται στις αρχές του έτους, προκειμένου να ακολουθήσει το κλάδεμα την άνοιξη. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο του ΔΕΔΔΗΕ, η επαφή ή γειτνίαση των δένδρων με τα ηλεκτροφόρα σύρματα είναι δυνατόν να προκαλέσει προβλήματα στα δίκτυα με πιθανές σοβαρές συνέπειες, ενώ ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα προκαλούνται από δένδρα ή κλαδιά μειωμένης αντοχής (π.χ. από πυρκαγιές) που πέφτουν στα σύρματα σε περιόδους έντονης κακοκαιρίας (χιονοπτώσεις).

Για τους ίδιους λόγους (ασφαλείας) γίνεται αποψίλωση των χόρτων γύρω από τους στύλους των γραμμών που βρίσκονται μέσα σε δάση. Σημειώνεται ότι οι μεγάλης έκτασης διακοπές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας οφείλονται τόσο σε κλαδιά όσο και -κυρίως- σε ολόκληρα δέντρα που κατέρρευσαν από το βάρος του χιονιού και έσπασαν τα καλώδια διανομής ή/και εμπόδισαν την οδική πρόσβαση των συνεργείων αποκατάστασης.

Η απάντηση της ΚΕΔΕ

Οι δήμοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για το κλάδεμα ή κόψιμο των δέντρων κατά μήκος των γραμμών μεταφοράς ενέργειας, τόνισε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με αφορμή τις πτώσεις δένδρων σε εναέρια καλώδια της ΔΕΗ που προκάλεσαν διακοπές ρεύματος, εξαιτίας της κακοκαιρίας. Η ΚΕΔΕ ανέφερε ότι αυτό προκύπτει και από τον Κανονισμό Εγκαταστάσεων και Συντήρησης Υπαίθριων Γραμμών Ηλεκτρικής Ενέργειας, ΦΕΚ 608/Β/6.10.67 αρ. 281 και παράλληλα σημειώνει πως οι δήμοι «προφανώς και θα βοηθήσουν οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ, προφανώς και οφείλουν να επισημάνουν προβλήματα στο δίκτυο, όταν αυτά υποπίπτουν στην αντίληψή τους».

«Αντικειμενικά, οι δήμοι του αστικού συγκροτήματος δεν έχουν όλον αυτόν τον στόλο των μηχανημάτων για να καθαριστούν οι δρόμοι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και ενόσω η κακοκαιρία ήταν σε εξέλιξη. Πολύ περισσότερο, γερανούς και άλλον εξοπλισμό για τον τεμαχισμό και την απομάκρυνση των πεσμένων κορμών», ανέφερε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Πατούλης: Υπεύθυνος 100% ο ΔΕΔΔΗΕ

Από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης επανέλαβε ότι αποκλειστικός υπεύθυνος για τη φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Ο περιφερειάρχης Αττικής, μιλώντας στο Mega, είπε ότι θα πρέπει να κάνει το ύψιστο των δυνατοτήτων του ο ΔΕΔΔΗΕ για να επανασυνδεθούν οι περιοχές που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.
«Είναι 100% ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να δώσουν ρεύμα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές. «Υπεύθυνος για την πρόληψη των καλωδίων, για να μη δημιουργούνται προβλήματα, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ», τόνισε ο κ. Πατούλης.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Φταίνε όλοι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, απάντησε σε όσους υποστηρίζουν πως ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την απόλυτη ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος, τονίζοντας πως για να επιχειρήσει κάποιος εργαζόμενος πρέπει πρώτα να ανοίξει ο δρόμος, διαδικασία που άπτεται των αρμοδιοτήτων του κράτους. Στη συνέχεια όμως αναφέρθηκε και στις ευθύνες των δήμων και του δασαρχείου. Μια λύση σε τέτοια προβλήματα, όπως είπε, θα ήταν η υπογειοποίηση του ηλεκτρισμού και η σωστή και κατάλληλη προετοιμασία για τον χειμώνα, η οποία ξεκινάει με το κλάδεμα το καλοκαίρι. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, καθώς σε μια τέτοια διαδικασία εμπλέκεται, πέρα από τον δήμο, και το Δασαρχείο, το οποίο δεν δίνει πάντα την άδεια.

Κολοκούρης: Το καλύτερο αποτέλεσμα έρχεται με την αρμονική συνεργασία όλων των φορέων

Ο Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης μίλησε για την κατάσταση στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Open και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα έρχεται από αρμονική συνεργασία όλων των φορέων. Το πυροσβεστικό σώμα είναι εδώ και μία εβδομάδα σε γενική επιφυλακή και δίνει μεγάλω αγώνα. Σήμερα έχουμε κάνει πάνω 50 μεταφορές ανθρώπων που έχουν ιατρικά προβλήματα ώστε να πάρουν τις πρώτες βοήθειες και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες. Πλέον, περίπου ο μισός Αγιος Στέφανος ηλεκτροδοτείται και αναμένουμε και ένα κλιμακοφόρο, ώστε να συνεχίσουμε την επιδιόρθωση των βλαβών».

Μητσοτάκης: Ενοχληθήκαμε από το πινγκ πονγκ ευθυνών

Θέση στο ζήτημα πήρε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μιλώντας στην τηλεσυνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Και εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους, γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων, είναι κάτι το οποίο ανεδείχθη κατά τη διάρκεια αυτής της περιπέτειας. Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ