Νέα
  • ΓΔ: 1377.3 -0.27%
  • Τζίρος: 22,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κόλαφος η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την κατάσταση στο ΕΣΥ - Τα νοσοκομεία δεν γνωρίζουν πόσο χρεώνουν τις νοσηλείες

Νοσοκομεία χωρίς κανέναν έλεγχο της δαπάνης, ανεξέλεγκτο κόστος ανά κλινική και νοσηλεία, άγνωστη κατασπατάληση πόρων, υπηρεσίες χωρίς καμία αξιολόγηση, ανεκπαίδευτο προσωπικό αλλά και λανθασμένες τιμολογήσεις είναι μόνο μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τον έλεγχο που πραγματοποίησε το Ελεγκτικό Συνέδριο στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία και δημοσιεύεται στην έκθεσή του (2023).

Σύμφωνα με το ethnos.gr, πρόκειται για την ακριβή αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο ΕΣΥ το οποίο παρέχει υπηρεσίες στους πολίτες χωρίς καμία ποιότητα και προπαντός χωρίς κανέναν έλεγχο.

Οι ελεγκτές μαζί με δικαστικούς λειτουργούς εξέτασαν λεπτομερώς τα λεγόμενα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) που αποτελούν έναν μηχανισμό κοστολόγησης της νοσηλείας των ασθενών, ανά πάθηση και με βάση τη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας.

Παρότι τα ΚΕΝ δημιουργήθηκαν το 2011 από τότε, όπως διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο, δεν έχει γίνει απολύτως καμία προσαρμογή στα νέα δεδομένα, ενώ και το προσωπικό που τα χρησιμοποιεί είναι ανεκπαίδευτο και τα πληροφοριακά συστήματα δεν βοηθούν στην βελτίωση του συστήματος.

Τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν είχαν ως στόχο όπως τονίζεται: «Το ζητούμενο είναι η εφαρμογή μίας αξιόπιστης μεθόδου κοστολόγησης - αποζημίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες και να αυξηθεί η ποιότητα των υπηρεσιών».

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τους ελέγχους, δείχνουν πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια του ΕΣΥ και προφανώς θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί πλήρως όλο το σύστημα, ώστε να μπορέσουν οι ασθενείς να απολαύσουν καλύτερες υπηρεσίες χωρίς αναμονές και ταλαιπωρία.

Διαβάστε περισσότερα στο ethnos.gr

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ