Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Τι αλλάζει από σήμερα - Τσουχτερά πρόστιμα

Αστυνομικός έλεγχος / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα Παρασκευή τα νέα έντυπα «Βεβαίωσης Κίνησης Εργαζομένων» για τη μετακίνηση των εργαζομένων. Σημειώνεται πως η ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται στους δόμους και θα επιβάλλει πρόστιμα 300 ευρώ σε περίπτωση μετακίνησης με τα παλαιά έγγραφα.

Τα νέα έγγραφα θα χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ eservices.yeka.gr του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Όλοι όσοι έχουν βεβαιώσεις μετακίνησης από το ΕΡΓΑΝΗ θα κληθούν να τις επανεκδώσουν, με βάση τη νέα φόρμα εντύπου του αρμόδιου υπουργείου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τις μετακινήσεις σε όσους μισθωτούς τίθονται σε τηλεργασία ή αναστολή εργασίας. 

Από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι που βρίσκονται: 

Οι άνωθεν θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα  πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ