Νέα
  • ΓΔ: 1455.48 +0.03%
  • Τζίρος: 109,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown - Λιανεμπόριο: Εβδομάδα αποφάσεων για click away και σχολεία

Click away / Πηγή: eurokinissi
Πηγή: eurokinissi

Κρίσιμη θεωρείται η εβδομάδα που διανύουμε για τις αποφάσεις σχετικά με μια ενδεχόμενη άρση lockdown από 1η Μαρτίου και κυρίως για το μέλλον του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Με δεδομένο πάντως ότι στην Αττική εξακολουθούν να καταγράφονται τα μισά σχεδόν κρούσματα από τα συνολικά 884 της Κυριακής, πολλοί επιδημιολόγοι δεν είναι αισιόδοξοι και αναμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή να μελετήσουν το επιδημιολογικό αποτύπωμα της κάθε ημέρας.

Στις ανησυχίες προστίθενται και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού που φαίνεται πως συμβάλλουν στην πιο γρήγορη μετάδοσή του.

Υπενθυμίζεται πως επίσημα, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου ισχύουν στην Αττική και τις κόκκινες περιοχές αυστηρό lockdown, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το κλείσιμο των σχολείων και του λιανεμπορίου, καθώς και η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 6 το απόγευμα. Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν την προσεχή Παρασκευή μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών.

«Μέσα στη βδομάδα θα δούμε μια σταθεροποίηση και προς το τέλος της μια μείωση των κρουσμάτων. Ενδεχομένως από 1η Μαρτίου να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων. Οι ΜΕΘ θα κρίνουν την άρση των μέτρων», ανέφερε προχθές σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αφήνοντας ανοιχτό το ευσεβές σενάριο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων.

Σχολεία

Στην περίπτωση που επικρατήσει η άποψη για σταδιακή άρση του lockdown παραμένουν προτεραιότητα τα σχολεία και συγκεκριμένα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά και σε δεύτερο χρόνο τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Λιανεμπόριο

Οσο για το λιανεμπόριο, δεν αναμένεται πλήρης απελευθέρωση, αλλά επαναφορά στη λειτουργία με τη μέθοδο του click away. Φαίνεται πως η κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα το άνοιγμα του λιανεμπορίου έστω και με αυτούς τους αυστηρούς περιορισμούς, καθώς το κόστος για την οικονομία από τα κλειστά εμπορικά καταστήματα υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ. «Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα» ανέφερε o καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Τέλος, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν πως ειδικά για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου δεν θα αλλάξει τίποτα στον τρόπο που μετακινούμαστε με την αποστολή sms και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ για τις καθημερινές και από τις 6 το απόγευμα για τα Σαββατοκύριακα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ