Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

taz: Προαναγγελθείσα καταστροφή το ναυάγιο στην Πύλο

Tουλάχιστον 79 είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από το ναυάγιο ενός αλιευτικού σκάφους στα ανοιχτά της Πύλου, το οποίο μετέφερε μετανάστες από τη Λιβύη στην Ιταλία. Οι αρχές φοβούνται πως ο αριθμός μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. «Σύμφωνα με αναφορές επιζώντων, το αλιευτικό σκάφος ήταν υπερφορτωμένο, μεταφέροντας έως και 750 άτομα», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Τρεις από τους επιζώντες ανακρίνονται από τις αρχές, καθώς υπάρχουν υποψίες πως έδρασαν ως διακινητές. Ήδη από την Τρίτη, οι ιταλικές αρχές είχαν ενημερώσει τις ελληνικές για ένα απολύτως υπερφορτωμένο αλιευτικό σκάφος στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ακτοφυλακής», προσθέτει.

Το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND) αναφέρει ότι «η ελληνική ακτοφυλακή επικοινώνησε με το σκάφος μέσω ασυρμάτου και προσέφερε βοήθεια. Διερχόμενα εμπορικά πλοία προσφέρθηκαν επίσης να μεταφέρουν τους επιβάτες αρκετές φορές, αλλά αυτοί αρνήθηκαν, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, δηλώνοντας πως θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ιταλία. Παρά την άρνηση αυτή, ένα περιπολικό σκάφος συνόδευε το αλιευτικό πλοίο, ώστε να μπορέσει να παράσχει βοήθεια εάν χρειαστεί».

Πηγή: Eurokinissi

Η εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung, επισημαίνει ότι «οι αρχές υποψιάζονται ότι στο σκάφος επικράτησε ξαφνικά πανικός, που φαίνεται να είναι και η αιτία του ατυχήματος. Η ακτοφυλακή παρακολουθούσε το σκάφος και ξαφνικά παρατήρησε απότομες κινήσεις στο κατάστρωμα που τελικά προκάλεσαν το ναυάγιο».

Κατά την tageszeitung, «το ατύχημα αυτό ήταν μια προαναγγελθείσα καταστροφή. Η μονοκομματική κυβέρνηση του συντηρητικού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ακολουθεί μια άκρως περιοριστική προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Στόχος της είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών και, κατά συνέπεια, των νέων αιτούντων άσυλο. Η Ελλάδα πρέπει να είναι ένα φρούριο, έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός».

Η γερμανική εφημερίδα εξηγεί πως η ελληνική κυβέρνηση παρεμποδίζει το έργο όσων βοηθούν τους πρόσφυγες, προσθέτοντας επιπλέον πως «αυτή η πολιτική, που εστιάζει στην Τουρκία στα ανατολικά, αυξάνει την πίεση στην πολύ πιο επικίνδυνη διαδρομή δυτικά της Ελλάδας στην κεντρική Μεσόγειο, ιδίως στη διαδρομή από τη Λιβύη προς την Ιταλία. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, σχεδόν 12.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ε.Ε. μέσω αυτής της οδού. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη η αύξηση των ατυχημάτων με εντελώς υπερπλήρη σκάφη σε αυτή τη διαδρομή».

Πηγή: DW

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ