Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

TikTok και Instagram τα βασικά μέσα ενημέρωσης των νέων για τις εκλογές

Πηγή: AP

Τα social media και ειδικότερα TikTok και Instagram είναι τα βασικά μέσα ενημέρωσης της νέας γενιάς για τις εκλογές, σύμφωνα με έρευνα της Παρέμβασης Νέων.

Η έρευνα έγινε στην ηλικαική ομάδα 17 έως 21 ετών σχετικά με το πολιτικό σύστημα και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συμμετέχουμε Δεν Απέχουμε», που στόχο έχει να παρακινήσει τους νέους να συμμετέχουν στις εκλογές.

Tα αποτελέσματα της έρευνας της Παρέμβασης Νέων

1. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας για τις ηλικίες 17 έως 21 ετών το 58.9% δήλωσε οτι θα ψηφίσει ή μάλλον θα ψηφίσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, το 32.6% πως δεν θα ψηφίσει η μάλλον δεν θα ψηφίσει ενώ το 5.5% δήλωσε πως δεν απαντά.

2. Σχετικά με το ερώτημα από που οι νέοι σήμερα έχουν ενημέρωση για την πολιτική επικαιρότητα και τις εκλογές, η απάντηση με ποσοστό 75% ήταν μέσα από το  διαδίκτυο (ηλεκτρονικές σελίδες και social media) ενώ εφημερίδες και ραδιόφωνο απάντησε μόλις το 3% και 5% αντίστοιχα. 

3. Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει λόγος για την προβολή των προγραμμάτων των κομμάτων αλλά και των υποψηφίων μέσα απο τα κοινωνικά δίκτυα. Στο ερώτημα ποιο από τα παρακάτω μέσα χρησιμοποιούν οι νέοι ηλικίας 17-21 ετών η απάντηση ήταν πως το 35% επιλέγει το TikTok, το 24% το Instagram, το 13% το Facebook, 20% το YouTube, το 5% το Twitter ενώ το 3% απάντησε το SnapChat. 

4. Στην περίπτωση που θα επέλεγαν να μην πάνε στην κάλπη και να μην συμμετέχουν στην διαδικασία των εκλογών ποιος θα ήταν ο κυριότερος λόγος ήταν το επόμενη ερώτημα της έρευνας της Παρέμβασης Νέων. Σε αυτή την περίπτωση η απάντηση ήταν:

  • 38% Απόσταση εξαιτίας σπουδών
  • 24% Απόσταση εξαιτίας εργασίας 
  • 15% Δεν με αντιπροσωπεύει κάποιος (πολιτικό κόμμα) 
  • 13% Δεν με ενδιαφέρει
  • 10% Κόστος μετακίνησης (καύσιμα - εισιτήρια) 

5. Το επόμενο ερώτημα αφορούσε τους προβληματισμούς και τα βασικά θέματα που απασχολούν την νέα γενιά όπου τα δύο σημαντικότερα βάση των απαντήσεων ήταν 29% η εργασία και 28% η στέγαση, δυο ζητήματα που όπως είδαμε δεν απασχολούν ιδιαίτερα τον δημόσιο διάλογο την προεκλογική περίοδο. Σημαντικό ποσοστό 21% απάντησε πως την απασχολούν ζητήματα για το Περιβάλλον ενώ το 14% η ακρίβεια. 

6. Τέλος στο κατά πόσο πιστεύουν πως μπορούν να σχεδιάσουν με ασφάλεια το μέλλον τους η απάντηση ήταν Καθόλου 32%, Λίγο 21%, Αρκετά 16%, Πολύ 16%, ΔΞ/ΔΑ 12%.

Η παραπάνω έρευνα δεν αποτελεί δημοσκόπηση. Πραγματοποιήθηκε την περίοδο 4 Μαΐου 2023 έως 16 Ιουνίου 2023 και έλαβαν μέρος 302 νέοι 17 έως 21 ετών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ