Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός: Τι πρέπει να κάνουμε όταν «χτυπήσει» ο Εγκέλαδος – Οδηγίες προστασίας

Ο σεισμός είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές και απώλειες ζωών. Συμβαίνει όταν οι τεκτονικές πλάκες, που αποτελούν τον φλοιό της Γης, μετακινούνται και συγκρούονται μεταξύ τους.

Η ξαφνική απελευθέρωση ενέργειας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού μπορεί να προκαλέσει τη δόνηση του εδάφους, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε κτίρια και άλλες κατασκευές. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν συμβεί ένας σεισμός για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των γύρω σας.

Οδηγίες για όταν βρισκόμαστε μέσα στο κτίριο

Εάν βρίσκεστε μέσα σε ένα κτίριο κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να αναζητήσετε κάλυψη. Πέστε στο έδαφος και καλυφθείτε κάτω από ένα ανθεκτικό γραφείο ή τραπέζι. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε κάλυψη, μετακινηθείτε σε έναν εσωτερικό τοίχο μακριά από παράθυρα και αντικείμενα που θα μπορούσαν να πέσουν πάνω σας. Καλύψτε το κεφάλι και το λαιμό σας με τα χέρια σας και κρατηθείτε μέχρι να σταματήσει ο σεισμός.

Είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους μέχρι να σταματήσει η δόνηση και να είναι ασφαλές να μετακινηθείτε. Αποφύγετε τη χρήση ανελκυστήρων, καθώς μπορεί να σταματήσουν να λειτουργούν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, αφήνοντάς σας παγιδευμένους. Μόλις σταματήσει ο σεισμός, ελέγξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας για τραυματισμούς. Χορηγήστε τις πρώτες βοήθειες εάν είναι απαραίτητο.

Τι κάνουμε όταν σταματήσει ο σεισμός

Μετά από έναν σεισμό, είναι σημαντικό να κλείσετε το φυσικό αέριο, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, εάν υποψιάζεστε βλάβη στα συστήματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε πυρκαγιές και άλλους κινδύνους. Ελέγξτε το σπίτι ή το κτίριό σας για ζημιές και προσέξτε τυχόν αποδυναμωμένες κατασκευές ή σπασμένα τζάμια.

Ακούστε το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση για πληροφορίες και ενημερώσεις έκτακτης ανάγκης. Αποφύγετε τη χρήση του τηλεφώνου εκτός από κλήσεις έκτακτης ανάγκης, καθώς αυτό θα βοηθήσει να διατηρηθούν οι τηλεφωνικές γραμμές ελεύθερες για τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι εξίσου ισχυροί με τον αρχικό σεισμό. Πέστε κάτω, καλυφθείτε και κρατηθείτε αν η δόνηση συνεχιστεί.

Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που είμαστε έξω

Εάν βρίσκεστε έξω κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, απομακρυνθείτε από κτίρια, φανάρια και καλώδια κοινής ωφέλειας. Αυτές οι κατασκευές μπορεί να είναι επικίνδυνες κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Αν είναι δυνατόν, μετακινηθείτε σε ανοιχτό χώρο μακριά από δέντρα, κτίρια και γραμμές ρεύματος.

Μείνετε χαμηλά στο έδαφος και καλύψτε το κεφάλι και το λαιμό σας με τα χέρια σας για να προστατευτείτε από τα συντρίμμια που πέφτουν.

Εάν βρίσκεστε σε όχημα, σταματήστε και σταματήστε το αυτοκίνητο σε ανοιχτό χώρο. Αποφύγετε να σταματήσετε κοντά σε κτίρια, δέντρα, αερογέφυρες και καλώδια κοινής ωφέλειας. Μείνετε εκεί που βρίσκεστε μέχρι να σταματήσει η δόνηση και να είναι ασφαλές να μετακινηθείτε.

Μετά από ένα σεισμό, προσέξτε τυχόν μετασεισμούς και ακολουθήστε τις οδηγίες για την ασφάλεια. Εάν σας δοθεί εντολή να εκκενώσετε το χώρο, κάντε το αμέσως. Είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι και να προβείτε σε αυτές τις ενέργειες μετά από έναν σεισμό για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των γύρω σας.

Οι σεισμοί μπορεί να είναι τρομακτικοί και απρόβλεπτοι, αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμαστείτε γι' αυτούς. Θα πρέπει να καταρτίσετε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την οικογένειά σας, που να περιλαμβάνει ένα σημείο συνάντησης και προμήθειες έκτακτης ανάγκης. Αυτές οι προμήθειες θα πρέπει να περιλαμβάνουν αρκετό φαγητό, νερό και φάρμακα για τουλάχιστον τρεις ημέρες

Οδηγίες για όταν σταματήσει η δόνηση

Αφού σταματήσει ο σεισμός, ελέγξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας για τραυματισμούς. Κλείστε το φυσικό αέριο, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα, εάν είναι απαραίτητο, και ελέγξτε το σπίτι ή το κτίριο για ζημιές. Μείνετε ενήμεροι για τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης και να είστε προετοιμασμένοι για μετασεισμούς.

Εν κατακλείδι, οι σεισμοί είναι ένα φυσικό φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές και απώλειες ζωών. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν συμβεί ένας σεισμός για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των γύρω σας.

Μείνετε ψύχραιμοι, καλυφθείτε και κρατηθείτε μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Να είστε προετοιμασμένοι με ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και προμήθειες και να ενημερώνεστε για τις πληροφορίες έκτακτης ανάγκης. Λαμβάνοντας αυτές τις ενέργειες, μπορείτε να βοηθήσετε στην εξασφάλιση της ασφάλειάς σας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ