Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι 10 πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο - Η θέση της Ελλάδας

Η Ευρώπη είναι η πιο ασφαλής περιοχή στον κόσμο και φιλοξενεί 7 από τις 10 πιο ειρηνικές χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης 2023, που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Οικονομίας και Ειρήνης. Ωστόσο, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η περιοχή είναι πολύ λιγότερο ειρηνική τώρα από ό,τι πριν από 15 χρόνια.

Η Ισλανδία βρέθηκε στην κορυφή, για μια ακόμα χρονιά, ως η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο, ακολουθούμενη από τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστρία. Η Ελλάδα κατέλαβε την 60η θέση σε σύνολο 163 χωρών, λαμβάνοντας σκορ 1,89, πέφτοντας 6 θέσεις συγκριτικά με πέρυσι.

Η μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ειρήνης 2023 μέτρησε το επίπεδο αρνητικής ειρήνης μιας χώρας χρησιμοποιώντας τρεις τομείς ειρηνικότητας:

  • Συνεχιζόμενες εσωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις
  • Κοινωνική ασφάλεια και προστασία
  • Στρατιωτικοποίηση

Συνολικά, ο δείκτης διαπίστωσε ότι ο κόσμος είναι λιγότερο ασφαλής από πέρυσι, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 - κάτι που δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας του 2022.

Αξιοσημείωτο είναί ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέλαβαν την 131η θέση, σε σύνολο 163 χωρών.

Η πολιτική αστάθεια μειώθηκε σε 59 χώρες τον περασμένο χρόνο και βελτιώθηκε μόνο σε 22, σύμφωνα με δείκτες που μετρήθηκαν. Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε αντίκτυπο στη σταθερότητα, αλλά στην πραγματικότητα σημειώθηκαν περισσότεροι θάνατοι από συγκρούσεις στην Αιθιοπία (100.000) παρά από σύγκρουση στην Ουκρανία (83.000).

Οι 10 πιο ειρηνικές χώρες στον κόσμο

  1. Ισλανδία
  2. Δανία
  3. Ιρλανδία
  4. Νέα Ζηλανδία
  5. Αυστρία
  6. Σιγκαπούρη
  7. Πορτογαλία
  8. Σλοβενία
  9. Ιαπωνία
  10. Ελβετία

Νο 1 πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο: Ισλανδία

Η Ισλανδία παραμένει η πιο ειρηνική χώρα στον κόσμο από την πρώτη δημοσίευση της μελέτης το 2008, Παράλληλα κατατάσσεται στην τρίτη θέση στον κόσμο ως η πιο ευτυχισμένη χώρα, μετά τη Φινλανδία και τη Δανία. Περισσότερο από το 60% του πληθυσμού της χώρας ζει στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, σύμφωνα με το National Geographic,

Στην Ισλανδία, το σχολείο είναι δωρεάν για όλους τους Ισλανδούς μέχρι το κολέγιο και κάθε μαθητής διδάσκεται να μιλάει δανικά και αγγλικά.

Η δεύτερη χώρα στον κατάλογο είναι η Δανία.Η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, φιλοξενεί ιδρύματα όπως το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης και λειτουργεί ως κόμβος που συνδέει τη Βόρεια Ευρώπη με τον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με το U.S. News and World Report.

Παρόλο που οι άνθρωποι που ζουν στη Δανία πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο, έως και το μισό του εισοδήματός τους, αυτό συμβαίνει για κάποιο λόγο.

Λόγω των υψηλών φόρων, η Δανία μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της τις περισσότερες επιλογές υγειονομικής περίθαλψης χωρίς χρέωση, οι φοιτητές πανεπιστημίων δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν υποτροφία για την κάλυψη των εξόδων κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, η παιδική φροντίδα επιδοτείται και οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας που τους επισκέπτονται στο σπίτι, σύμφωνα με τον ιστότοπο της χώρας.

Η Ιρλανδία συμπληρώνει την πρώτη τριάδα.

Μετά τη Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ευρώπης. Η Ιρλανδία είναι γνωστή για τα καταπράσινα χωράφια της, εξ ου και το παρατσούκλι της, Emerald Isle, σύμφωνα με το National Geographic.Ο πληθυσμός της Ιρλανδίας αυξήθηκε κατά 10% την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τον συντάκτη της έκθεσης, η αύξηση του πληθυσμού της χώρας είναι από τις ταχύτερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι λιγότερο ειρηνικές χώρες

Το Αφγανιστάν είναι η λιγότερο ειρηνική χώρα (για 8η συνεχόμενη χρονιά), μετά η Υεμένη, η Συρία, το Νότιο Σουδάν και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Με πληροφορίες από το CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ