Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάσεις 2023: Πότε θα ανακοινωθούν - Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις σχολές

Πηγή: Eurokinissi

Λίγες ημέρες ακόμη θα χρειαστεί να περιμένουν οι χιλιάδες υποψήφιοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να ανακοινωθούν και επίσημα οι βάσεις των πανελληνίων εξετάσεων για το 2023, καθώς η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου προσδιόρισε το χρονικό ορίζοντα ανακοίνωσης των βάσεων 2023.

Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κυρία Μιχαηλίδου υπογράμμισε ότι οι βάσεις θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας στο τέλος του μήνα.

Πώς θα δουν τα αποτελέσματα οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι μπαίνοντας στη διεύθυνση results.it.minedu.gov.gr και αφού πληκτρολογήσουν τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους, τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα –Πατρώνυμο - Μητρώνυμο) θα μπορούν να δουν το τμήμα ή τη σχολή εισαγωγής τους.

Παράλληλα, θα μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των βάσεων και με sms στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Πρώτη φορά που θα έχουν οι γονείς περιθώριο ένα μήνα για εύρεση φοιτητικής κατοικίας 


Αξίζει να σημειωθεί πως εάν κάτι τέτοιο συμβεί θα πρόκειται για την πρώτη φορά που το υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, δίνοντας περισσότερο χρόνο στους γονείς να προγραμματίσουν τυχόν ταξίδια στην επαρχία για εύρεση φοιτητικής κατοικίας.

Πού θα δείτε τις βάσεις 2023 στο results.it.minedu.gov.gr


Για να δείτε online τους βαθμούς στο results.it.minedu.gov.gr θα πρέπει να μπείτε ΕΔΩ.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βάλετε τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών σας στοιχείων (Επώνυμο – Όνομα – Πατρώνυμο - Μητρώνυμο) και να δείτε το τμήμα ή τη σχολή στην οποία πετύχατε.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα των βάσεων 2023 και με sms στο κινητό, αν έχουν γραφτεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.


Ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική ανάρτηση, τα αποτελέσματα των επιτυχόντων για τις βάσεις 2023 θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας.

Η εκτίμηση για τις βάσεις 2023

Η ελάχιστη βάση σε κάθε πεδίο, κάτω από την οποία δεν εισέρχεται κανένας σε καμία σχολή είναι:
1ο Πεδίο: 9,42
2ο Πεδίο: 9,87
3ο Πεδίο: 9,31
4ο Πεδίο: 8,34

Σύμφωνα με τον Αντώνη Φλωρόπουλο που γράφει στα Νέα οι βάσεις θα κινηθούν ως εξής:
1ο πεδίο: Καθώς το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών αλλά και της Έκθεσης έχουν αυξημένο συντελεστή σε πολλές σχολές, το αποτέλεσμα θα είναι η Βάση σε αυτές να αυξηθεί, έστω και αν τη φρενάρει η Ιστορία, όπου σημειώθηκαν οι χειρότερες επιδόσεις.
2ο πεδίο: Καθώς οι επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική ήταν καλύτερες φέτος - έχουν μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας από τα άλλα μαθήματα – οι βάσεις θα κινηθούν προς τα πάνω.
3ο πεδίο: Στις Ιατρικές σχολές δεν αναμένονται αξιοσημείωτες μεταβολές, ενώ κάποια μικρή πτώση της τάξεως των 100 με 150 μορίων είναι πιθανή. Στις κοινές σχολές με το 2ο πεδίο αναμένονται μικρές αυξομειώσεις.
4ο πεδίο: Αναμένονται αυξομειώσεις των βάσεων, όχι όμως μεγαλύτερες των 200 μορίων.
Εν κατακλείδι, το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων θα είναι η μικρή αύξηση στο πρώτο και δεύτερο πεδίο, μικρή μείωση στο τρίτο και αυξομειώσεις στο τέταρτο. Το φαινόμενο αυτό θα το δούμε περισσότερο στα υψηλά κλιμάκια και όχι τόσο στα μεσαία και χαμηλά, όπου οι κλυδωνισμοί θα είναι μικρότεροι.

Με πληροφορίες από ieidiseis.gr/ nea.gr

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ