Νέα
  • ΓΔ: 1377.01 +0.84%
  • Τζίρος: 54,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εισήγηση λοιμωξιολόγων: Παράταση του lockdown στην Αττική για μία εβδομάδα

Lockdown στην Αττική / Πηγή: Eurokinissi
Lockdown στην Αττική / Πηγή: Eurokinissi

Για μία ακόμη εβδομάδα εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι να παραταθεί το lockdown, στη συνεδρίαση της Επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα φαίνεται να μην επιτρέπουν προς το παρόν την άρση του lockdown στην Αττική, καθώς τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών στο Λεκανοπέδιο έχουν προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία. Επιπλέον, η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και η εξάντληση των διαθέσιμων κλινών και μονάδων εντατικής θεραπείας Covid-19 δεν επιτρέπουν για την ώρα καμία χαλάρωση.

Τι άλλο εξετάζουν οι ειδικοί

Εκτός από την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων εικοσιτετραώρων, που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσουν στην παράταση του lockdown, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει και ένα πρώτο, αρχικό πλάνο εξόδου από τα σκληρά μέτρα και επαναφοράς βασικών τομέων δραστηριοτήτων, με πρώτους το άνοιγμα της εκπαίδευσης, αρχικά των δημοτικών σχολείων, και την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, με τη μέθοδο, όπως όλα δείχνουν, του click in shop.

Παράλληλα, θα εξεταστούν δεδομένα και για άλλες περιφέρειες της χώρας. Η προσοχή δεν έχει φύγει από τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, την Φθιώτιδα, το Ηράκλειο.

Παράταση δύο εβδομάδων προτείνουν Βασιλακόπουλος και Θωμαΐδης

H παράταση του lockdown κατά δύο εβδομάδες ενδέχεται να μην αποδειχθεί αρκετή, αν αυτό συνεχίσει να εφαρμόζεται όπως τώρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. Η αποτελεσματικότητα των περιορισμών σε εβδομαδιαία βάση δεν είναι αυτή που θα επιθυμούσαν οι επιστήμονες, καθώς ο κορονοϊός συνεχίζει να μεταδίδεται με κάποιο τρόπο, δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Το κλείσιμο δραστηριοτήτων γίνεται για να μειωθεί επαρκώς η ανθρώπινη επαφή - κυρίως η απρόσεκτη - όπως υπογράμμισε, αναφέροντας ωστόσο ότι κάποιοι πάνε ακόμη και στο συνεργείο για να κάνουν τη βόλτα τους.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, ανέφερε ότι το αν τη φοράμε σωστά εντάσσεται στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να μπούμε στη λογική της διπλής μάσκας ή της χρήσης μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ.

Χαρακτήρισε αισιόδοξο το γεγονός ότι ο αριθμός των θυμάτων παραμένει σταθερός περί τους 25 νεκρούς ημερησίως, όταν τον περασμένο Νοέμβριο με 3.000 ημερήσια κρούσματα οι νεκροί έφτασαν τους 120, αποδίδοντας την μείωση του ποσοστού θνητότητας στον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων.

Εξέφρασε ωστόσο ριζική διαφωνία με το άνοιγμα του λιανεμπορίου  με 3ωρο μήνυμα, καθώς δεν διασφαλίζει την αποφυγή μαζικών συναθροίσεων σε συγκεκριμένα σημεία, όπως λ.χ. η Ερμού. Ως εκ τούτου τάχθηκε υπέρ της λύσης του ραντεβού, με το λεγόμενο click in shop και με αυστηρά μέτρα σχετικά με τον αριθμό των καταναλωτών ανά κατάστημα.

Υπέρ της παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες, έως τις 15 Μαρτίου, τάχθηκε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ.

Το ιικό φορτίο στα λύματα παρουσιάζει μια μικρή ύφεση της τάξης του 16% τις τελευταίες τρεις ημέρες και δεν μειώνεται σημαντικά, υπογράμμισε, αν και έχουν περάσει δέκα ημέρες από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.

Για να αρθεί το lockdown θα πρέπει να υπάρξει ύφεση των σημαντικών δεικτών όπως είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τον ίδιο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ