Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στη Ρόδο: Στις φλόγες για 6η ημέρα το νησί - Help desk του ΥΠΕΞ στο αεροδρόμιο

Πηγή: Eurokinissi

Αντιμέτωπο με τον πύρινο εφιάλτη είναι για έκτη ημέρα το νησί της Ρόδου, με τις επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής να δίνουν μία δύσκολη μάχη.

Και στα τρία μεγάλα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν μεγάλες αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται δύσκολα λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και του δύσβατου του εδάφους.

Πηγή: Eurokinissi

Από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις σε τρία ενεργά μέτωπα και συγκεκριμένα στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά μηχανήματα επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά όπου οι φλόγες βρίσκονται κοντά στο χωριό Ασκληπειο και στα Λάερμα αλλά μάχη δίνεται και στην περιοχή των Απολλώνων.

Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν πάνω από 200 πυροσβέστες και εκατοντάδες εθελοντες πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στις επαλξεις και τις 6 ημέρες που η φωτιά καίει τις δασικές εκτάσεις του νησιού.

Πηγή: Eurokinissi

Φιλοξενία τουριστών

Έχει επίσης σχεδόν ολοκληρωθεί η μεταφορά τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε ασφαλή σημεία. Εκατοντάδες τουρίστες φιλοξενούνται σε γυμναστήρια, σε αίθουσες σχολείων σε συνεδριακά κέντρα των ξενοδοχείων σε πλοία ενώ συγκινητική είναι η ανταπόκριση των εθελοντών που έσπευσαν στα σημεία αυτά για να βοηθήσουν τους τουρίστες, με προσφορά ειδών, κλινοσκεπασμάτων κ.α

Συνεχώς πάντως βρίσκονται και νέοι χώροι για την φιλοξενία τους ενώ δίνεται μάχη και για την τροφοδοσία τους.

Πηγή: Eurokinissi

Στη Ρόδο προσωπικό του ΥΠΕΞ - Εγκαθίσταται Help Desk στο αεροδρόμιο

Προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών ήδη μετακινείται στη Ρόδο για να εγκαταστήσει από σήμερα, στις 17:00, εντός του αεροδρομίου του νησιού Help Desk για τη διευκόλυνση, σε συνεργασία με τις οικείες πρεσβείες, της έγκαιρης αναχώρησης επισκεπτών, οι οποίοι έχουν απωλέσει τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

Ακόμη, προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών εγκαθίσταται στην Πολιτική Προστασία για να ενισχύσει την προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης κατά το μέρος που αφορά τη διεθνή επικοινωνία με πρεσβείες και πολίτες, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εκκενώσεις

Ολοκληρώθηκε στη διάρκεια της νύχτας η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών.

Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά. Έως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων. Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθει και ο οικισμός Ασκληπιείο.

Συγχαρητήρια Βαρβιτσιώτη στο Λιμενικό

Συγχαρητήρια στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γιώργο Αλεξανδράκη αλλά και τα στελέχη του λιμενικού σώματος για τους απεγκλωβισμούς ατόμων από παραλίες της Ρόδου όπου μαίνεται η πυρκαγιά, εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

"Μέσω θαλάσσης απεγκλωβίστηκαν πάνω από 3.000 άτομα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές & ιδιώτες που συνέδραμαν. Συγχαρητήρια στον Αρχηγό του Λιμενικού και τα στελέχη του για όλο τον συντονισμό" αναφέρει σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Η TUI ακυρώνει τα ταξίδια στη Ρόδο μέχρι την Τρίτη 25 Ιουλίου

 TUI αποφάσισε να ακυρώσει όλα τα ταξίδια στη Ρόδο μέχρι την Τρίτη 25 Ιουλίου, αναφέρει το δίκτυο rtl.

Όπως επισημαίνει, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πραγματοποίησαν «τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα» στο τουριστικό νησί της Ρόδου όπου συνεχίζεται να μαίνεται σφοδρή πυρκαγιά σήμερα Κυριακή, για έκτη συνεχή ημέρα.

Σύμφωνα με την TUI, «η κατάσταση στο νότιο τμήμα της Ρόδου παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη σήμερα και δεν έχουμε ακόμη εικόνα για βελτίωση των συνθηκών στην περιοχή. Αν και ο αριθμός των Βέλγων ταξιδιωτών σε αυτήν την περιοχή είναι αρκετά περιορισμένος, η κατάσταση επηρεάζει πολλούς παραθεριστές».

Η TUI αποφάσισε να ακυρώσει όλες τις αναχωρήσεις για Ρόδο από σήμερα Κυριακή έως και την Τρίτη 25 Ιουλίου, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων και να επιστρέψει σε μια πιο ήρεμη και ελεγχόμενη κατάσταση στο νησί».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ