Νέα
  • ΓΔ: 1455.48 +0.03%
  • Τζίρος: 109,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά τώρα: Νέες αναζωπυρώσεις στη Ρόδο – Διαρκείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην περιοχή της νότιας Ρόδου και των Απολλώνων δίνουν αυτή την ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί συνεπικουρούμενες από εκατοντάδες εθελοντές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Παράλληλα στις περιοχές αυτές γίνονται συνεχώς ρίψεις νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν έξι δημοτικές ενότητες της Ρόδου, λόγω της φωτιάς που κατακαίει το νησί εδώ και εννέα ημέρες, με απόφαση του γγ Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για τις Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Καλλιθέας, Ιαλυσού, Πεταλουδών, Αφάντου και Αρχαγγέλου, με απόφαση που εκδόθηκε προχθές. Την ίδια ώρα μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν ασταμάτητα στις φωτιές. 

Την περασμένη εβδομάδα, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου και την περασμένη Κυριακή η Δημοτική Ενότητα Νότιας Ρόδου. Με τις νέες αποφάσεις, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί όλο το νησί της Ρόδου.

Μάχη με τις φλόγες την Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα επιχειρούν σε δύο ενεργά μέτωπα σε δύσβατες περιοχές, ενώ από το πρωί στη συγκεκριμένη περιοχή επιχειρούν και εναέρια μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πυρκαγιά, καθώς υπάρχει ο φόβος μεγάλης αναζωπύρωσης με την αλλαγή του καιρού το απόγευμα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένονται να φυσήξουν βορειοδυτικοί άνεμοι στην περιοχή.

Επιστρέφουν κάτοικοι στα χωριά που εκκενώθηκαν στην Κέρκυρα

Μετά τις δύσκολες ώρες που έζησαν οι κάτοικοι στις Λούτσες ,το Σύκι και την Ημερολιά, σήμερα επιστρέφουν στα σπίτια τους όλοι ηλικιωμένοι οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί. Οι νεότεροι κάτοικοι είχαν μείνει στους οικισμούς και ήταν μεγάλη η βοήθεια που προσέφεραν στους πυροσβέστες.

Η πυρκαγιά στη Β.Α Κέρκυρα, δημιούργησε ένα μεγάλο κύμα εθελοντισμού σε όλο το νησί. Ευαισθητοποιημένοι πολίτες κάθε ηλικίας και με ό,τι μέσον διαθέτει ο καθένας, καταφθάνουν από χθες στα επίμαχα σημεία για να βοηθήσουν, ενώ σε όλα τα χωριά δημιουργούνται ομάδες πολιτών για να περιπολούν μέρα νύχτα στην περιοχή τους. Η δημοτική αρχή Βόρειας Κέρκυρας κατηγορηματικά επισημαίνει πως η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό.

Η κατάσταση σε Κάρυστο και Δερβενάκι


Στην Κάρυστο η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν διάσπαρτες εστίες.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Δερβενάκι Αχαΐας, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν μέσα στο βράδυ κυρίως στην περιοχή Νιάματα αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος συνδράμει μέχρι στιγμής ένα ελικόπτερο.

Ενημέρωση για τη φωτιά στη Ρόδο ζήτησε η αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου


Την ίδια ώρα, εξηγήσεις για τη μεγάλη πυρκαγιά που καίει από τις 18 Ιουλίου τη Ρόδο, κλήθηκαν χθες να δώσουν στην Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας , Νικήτας Βενιός και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου , Κατερίνα Μπαλατσούκα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η Αντεισαγγελέας Εφετών ζήτησε στοιχεία για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά, τι ενέργειες έχουν γίνει έως τώρα, για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και γιατί εξακολουθεί να καίει για εννέα ημέρες.

Για περίπου δύο ώρες οι προϊστάμενοι των δύο υπηρεσιών συνομιλούσαν με την κυρία εισαγγελέα δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν, όπως για παράδειγμα για το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε σε πυκνό δάσος όπου υπήρχαν πολλά και ξερά φύλλα στο υπόστρωμα του με αποτέλεσμα γρήγορα να πάρει τεράστιες διαστάσεις. Επίσης, δόθηκαν πληροφορίες για τις ενέργειες που έγιναν για την κατάσβεση της όλες αυτές τις ημέρες, τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν και τις αντίξοες συνθήκες λόγω ανέμων, μορφολογίας κ.α.

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, έγινε αναφορά αναλυτικά στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν από την πρώτη μέρα στην προσπάθεια κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά και στο θέμα των αντιπυρικών ζωνών. Αν δηλαδή υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, αν είχαν τηρηθεί τα προβλεπόμενα μέτρα δασοπροστασίας κ.α. Πάντως αυτό που επισημάνθηκε μεταξύ άλλων - σύμφωνα με πληροφορίες- από πλευράς δασικής υπηρεσίας είναι το γεγονός ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν γίνει οι διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών σε περιοχές του νησιού, ενώ ανάλογες ενέργειες έγιναν και κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ