Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιές: Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Πάρνηθα, Έβρο και Βοιωτία

Μάχη με αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα τρία βασικά μέτωπα της χώρας, στην Πάρνηθα, τον Εβρο και τη Βοιωτία

Η πυρκαγιά στην νότια πλευρά της Πάρνηθας παρουσίαζε βελτιωμένη εικόνα, όταν ξέσπασαν διαδοχικές εστίες από τον Αυλώνα μέχρι την περιοχή Συκάμινο που είναι στην βόρεια πλευρά του βουνού.

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Αυλώνα Αττικής. Επιχειρούν 14 #πυροσβέστες με 7 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή από #εθελοντές_πυροσβέστες.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 24, 2023

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής στο OPEN

Ο κ. Αρτοποιός κάνει λόγο για τιτάνια προσπάθεια στην Πάρνηθα, διευκρινίζει πως δεν υπάρχει απειλή για κατοικίες, ωστόσο σημειώνει πως η φωτιά είναι ενεργή. «Δεν θα φύγουμε από εκεί μέχρι να σβήσει η φωτιά», συνεχίζει.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, υπό έλεγχο κατάφεραν να θέσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις την φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη περιοχή του Αυλώνα. Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμαν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Παράλληλα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, κανονικά διεξάγεται πλέον η κίνηση στις οδούς 28ης Οκτωβρίου και Αθανασίου Διάκου, όπου είχε διακοπεί λόγω της πυρκαγιάς.

Νέες πληροφορίες για τον επίδοξο εμπρηστή στον Αυλώνα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο OPEN, εντοπίστηκαν στην κατοχή του κιάλια, βαμβάκι και σπινθηριστής.

Κατά πληροφορίες, ο 45χρονος, φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ενώ διενεργείται κατ οίκον έρευνα. Ο 45χρονος έχει συλληφθεί, ενώ υπάρχει επικοινωνία αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών για το ένα θα απαγγελθούν κατηγορίες.

►Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιά - Έβρος: «Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη»

Που έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε Φυλή και Αχαρνές

Υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων:

  • Στην οδό Πάρνηθος από το ύψος της ταβέρνας με την επωνυμία «Αίγλη»
  • Στις οδούς Πάρνηθος από την οδό Φιλίας των Λαών
  • Στην οδό Πάρνηθος από το ύψος του Τελεφερίκ προς Πάρνηθα
  • Στη λεωφόρο Φυλής από το ύψος της οδού Θρασυβουλου προς Δερβενοχώρια

Μάχη να μην φτάσει στην κορυφή του Ελικώνα η μεγάλη φωτιά

Ωστόσο, όπως μεταφέρει ο Γρηγόρης Ατρείδης στον αέρα του OPEN, οι άνεμοι έχουν κοπάσει, και η κατάσταση στα μέτωπα της Βοιωτίας είναι βελτιωμένη.

Παρόλα αυτά, σε αρκετά μεγάλο ύψος υπάρχει εστία φωτιάς, όμως τα εναέρια μέσα επικεντρώνουν εκεί τις προσπάθειές τους, ώστε να περιοριστούν οι φλόγες μέχρι να πέσει το σκοτάδι.

Συνεχίζεται η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Χασιά

Όπως μεταφέρει η Αδαμαντία Λιόλιου στον αέρα του OPEN, υπάρχουν 2 ενεργά μέτωπα προς τη μονή Κλειστών. Δεν απειλούνται οικισμοί, ωστόσο καίγεται παρθένο δάσος. Συνεχείς είναι οι ρίψεις νερού. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Η κατάσταση από την Ιτέα Έβρου

Θετικά νέα κομίζει η Αναστασία Αργυριάδου από το μέτωπο του Έβρου. Οι άνεμοι έχουν κοπάσει, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες ώστε να ανακόψουν την πορεία του πύρινου μετώπου.

Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μελία.

►Διαβάστε επίσης: Πυρκαγιές - Ελλάδα: Περισσότερα από 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν καεί έως και χθες

Τηλεφωνικό Κέντρο για την αναγνώριση των θυμάτων στον Έβρο

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου (Κτίριο Κεράνης-Λεωφόρος Θηβών 196-198, 'Αγιος Ιωάννης Ρέντη-Νίκαιας Αττικής, ΤΚ 18233), θα εδρεύει η ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών (Hellenic Disaster Victims Identification Team) προκειμένου να υπάρχει περαιτέρω αρωγή στη διαδικασία αναγνώρισης των θυμάτων της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας ‘Αβαντα στο νομό Έβρου.

Η ελληνική ομάδα DVI έχει αναλάβει το ανθρωπιστικό έργο της αναγνώρισης των θυμάτων, σε συνεργασία με την γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αλεξανδρούπολης.

Συγκεκριμένα, θα υποδέχεται τους συγγενείς των θυμάτων για την εξέτασή τους και τη λήψη βιολογικού υλικού (DNA), κατόπιν σχετικής συνεννόησης μαζί τους.

Τo τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας με την Ελληνική Ομάδα D.V.I., είναι τo +302131386000, ενώ στο whatsApp 00306944471742 και στο email [email protected], οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αποστέλλουν οποιοδήποτε έγγραφο αφορά τους αγνοούμενους.

Το τηλεφωνικό κέντρο θα λειτουργεί από αύριο, Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023 από τις 09.00 έως και τις 17.00 (UTC+3) σε καθημερινή βάση και θα υποστηρίζει τις ακόλουθες γλώσσες: Αγγλικά, Αραβικά, Παστό, Τούρκικα και Ουρντού.

Πυρκαγιά - Έβρος: «Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια στην Ευρώπη»

Δραματικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως τη δημοσιότητας για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Έβρο για έξι συνεχόμενες ημέρες. Δορυφορική εικόνα που δημοσιεύει ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus δείχνει την τεράστια έκταση που έχει σαρώσει η πύρινη λαίλαπα και είναι πραγματικά αποκαρδιωτική.

Σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από την ευρωπαϊκή υπηρεσία, μέχρι στιγμής έχουν καεί 72.344 εκτάρια ή 723.440 στρέμματα.

Όπως αναφέρει η υπηρεσία στη σελίδα της στο Twitter, πρόκειται για «τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και χρόνια». Πρόκειται επομένως γι;α μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, η οποία θα αλλάξει ριζικά την ζωή των κάτοικων του Έβρου που έχουν δει τον τόπο τους αλλά και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη.

«Η ζημιά είναι πάνω από 700.000 στρέμματα»

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Πέτροβιτς.

«Συμμετείχαν όλοι, οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου που είναι τα πύρινα μέτωπα, Ορεστιάδας αλλά και εκπρόσωπος του δήμου Διδυμοτείχου. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να υπάρξει μία εκ νέου καλύτερη διάρθρωση των δυνάμεων για την καλύτερη διαλειτουργικότητα αντιμετώπισης του προβλήματος καθώς κάηκαν 617.000 στρέμματα μέχρι χθες. Η ζημιά είναι πάνω από 700.000 στρέμματα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πέτροβιτς.

Ο ίδιος εξήγησε ότι καλύτερη διαλειτουργικότητα σημαίνει να εξετασθεί «πως μπορούν ακόμη καλύτερα να συντονιστούν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες για την καλύτερη αντιμετώπιση».

Επίσης τέθηκε το θέμα της καταγραφής των ζημιών και της καταβολής των αποζημιώσεων το ταχύτερο δυνατό, η λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης των πληγέντων καθώς και «να ληφθεί μέριμνα για αντιπλημμυρικά έργα στις πληγείσες περιοχές γιατί ο επόμενος κίνδυνος είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα», ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ