Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Daniel: Φονική νεροποντή στη Μαγνησία - Ανυπολόγιστες καταστροφές και συνεχή μηνύματα από το 112

Τα προβλήματα μεγαλώνουν από το νερό που πέφτει σε πρωτόγνωρη ποσότητα και με σφοδρότητα επί ώρες στον Βόλο. Η νεροποντή έχει προκαλέσει μία πρωτοφανή κατάσταση στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, την ώρα που η κακοκαιρία Daniel σαρώνει τη χώρα.

Σοβαρά προβλήματα στο Βόλο

Ο χείμαρρος Κραυσίδωνας σε πολλές περιοχές έχει ξεχειλίσει και τα νερά πλημμυρίζουν δρόμους, καταστήματα και ισόγεια κατοικιών στη Χιλιαδού, το Οινόπνευμα, στους Αγίους Αναργύρους, την Νεάπολη και τα Παλαιά. Στην οδό Ιερολοχιτών κόσμος έχει καταφύγει σε ανώτερους ορόφους κατοικιών αφού τα ισόγεια έχουν πλημμυρίσει και ζητούν βοήθεια από την Πυροσβεστική. Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στη Νέα Ιωνία μεγάλο δένδρο έπεσε και κατέστρεψε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ήδη σχεδόν στο σύνολό τους περιοχές του Βόλου, της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων αντιμετωπίζουν διακοπή της ηλεκτροδότησης και τα προβλήματα έχουν γίνει πάρα πολλά τόσο σε κατοικίες, όσο και σε βιομηχανικούς χώρους και επιχειρήσεις.

Χωρίς τηλεφωνικές συνδέσεις, κυρίως της σταθερής τηλεφωνίας είναι και πολλές περιοχές του Βόλου, ενώ με προβλήματα λειτουργεί και η κινητή τηλεφωνία εξ αιτίας των συνεχών κεραυνών που σαρώνουν την περιοχή.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

Ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος

Θύμα της πρωτοφανούς κακοκαιρίας, στην περιοχή του Άνω Βόλου έπεσε ηλικιωμένος κτηνοτρόφος, αγνώστων προς το παρόν στοιχείων, ο οποίος καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση, λόγω των μεγάλων ποσοτήτων του νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Ανω Βόλου, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα, και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα λόγω της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι έρευνες της ΕΜΑΚ και της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό ενός άντρα στην Αγία Αικατερίνη Βόλου. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ένας άντρας 34 ετών, προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό του ένα ρέμα στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης Βόλου, άνοιξε την πόρτα και παρασύρθηκε. Στο αυτοκίνητο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επέβαινε και ο γιος του, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του.

Μηνύματα από το 112

Σημειώνεται ότι το 112 έχει στείλει νέα μηνύματα στους πολίτες για την κακοκαιρία προειδοποιώντας για τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που απειλούν περιοχές που βρίσκονται κοντά στο «μάτι» της κακοκαιρίας.

Η τελευταία ειδοποίηση αφορά την Πιερία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα. «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες- κεραυνοί-χαλαζοπτώσεις) για το επόμενο 24ώρο σε Πιερία Θεσσαλία Σποράδες Εύβοια Φθιώτιδα. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το τελευταίο μήνυμα του 112.

Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Αστυνομία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη του Βόλου. «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει η ειδοποίηση του 112.

Την ίδια ώρα οι πολίτες λαμβάνουν ειδοποιήσεις από το 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας και στο Πήλιο λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο ορεινό δίκτυο του νομού Μαγνησίας λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει το 112.

Η ΕΛΑΣ έδωσε εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας και για τη Σκιάθο. «Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στο νησί της Σκιάθου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει η ειδοποίηση του 112.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 400 κλήσεις στις περιοχές Αργαλαστή Βόλου και Τρίκερι και 60 κλήσεις για Λάρισα, Αγία και Κιλελέρ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 10 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο από Βόλο, Αργαλαστή και Τρικερι και 35 αντλήσεις και 1 μεταφορά ατόμου από Λάρισα. Αγία και Κιλελέρ.

Παιδιά εγκλωβίστηκαν στο πλημμυρισμένο τους μπαλκόνι

Μια συγκλονιστική φωτογραφία από τον Βόλο έστειλε αναγνώστρια στο ethnos.gr, όπου φαίνονται δύο μικρά παιδιά να έχουν εγκλωβιστεί στο πλημμυρισμένο μπαλκόνι του σπιτιού τους.

Το νερό έχει καλύψει τα πάντα με τα παιδιά να έχουν ανέβει στα κάγκελα για να σωθούν.

Σύμφωνα με μαρτυρία στο ethnos.grένας γείτονας που τα είδε, πήδηξε στον 1ο όροφο και απεγκλώβισε το αγοράκι και το κοριτσάκι.

Image removed.

 

Απεγκλωβίζουν κόσμο με βάρκες στο κέντρο του Βόλου

Ακόμα και βάρκες επιστρατεύθηκαν από τις Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να απεγκλωβιστούν πολίτες και εργαζόμενοι από το κέντρο του Βόλου, καθώς από νωρίς το πρωί της Τρίτης οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Όπως μετέδωσε το thenewspaper.gr, ο απεγκλωβισμός εργαζομένων και πολιτών που βρίσκονταν στο κτίριο του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ στην οδό Λαρίσης έγινε με βάρκες, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Πρωτοφανή» χαρακτηρίζει τα ύψη των βροχοπτώσεων στο Πήλιο ο Λέκκας

 

«Ένα ακραίο φαινόμενο συνιστούν τα πρωτοφανή ύψη βροχοπτώσεων στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Θεσσαλίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως τονίζει, ειδικά στο Πήλιο, καταγράφηκε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα πάνω από 500mm ύψος βροχής με εξαιρετικά μεγάλη ραγδαιότητα.

«Το μέγεθος της βροχόπτωσης παρ' ότι πρωτοφανές, δικαιολογείται απόλυτα με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής κρίσης αφενός, και αφετέρου λόγω της γειτνίασης με τη θάλασσα και της εγκάρσιας επιμήκους διάταξης του Πηλίου προς το μέτωπο της κίνησης του συστήματος», σημειώνει και προσθέτει ότι «παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά υψηλός και ακραίος, εντούτοις η πρώτη εικόνα από τις επιπτώσεις στις υποδομές στην περιοχή του Πηλίου, είναι θετική».

Ο κ. Λέκκας τονίζει ότι «οι υποδομές στον ορεινό όγκο του Πηλίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές σε αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, δεδομένου ότι μετά τις βροχοπτώσεις του 2017 και τις καταστροφές που προκλήθηκαν, έγινε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας μία συστηματική προσπάθεια για την κατασκευή των υποδομών με βάση νέα δεδομένα, που συνέβαλε στην αυξημένη ανθεκτικότητα των έργων».

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι «εξαιρετικά απροσδιόριστος παράγοντας στον πλημμυρικό κίνδυνο ωστόσο παραμένει το ποσοστό της στερεοπαροχής, δηλαδή η ποσότητα των φερτών υλικών που παρασύρονται από τη βροχή και τα ορμητικά νερά, η οποία στο Πήλιο και ευρύτερα είναι σημαντική, λόγω του ευαποσάθρωτου χαρακτήρα των γεωλογικών σχηματισμών και ιδιαίτερα των σχιστολιθικών σχηματισμών, που απαντούν στην περιοχή».

«Επισημαίνεται τέλος ότι σημειώθηκε πλήθος περιπτώσεων μη συμμόρφωσης προς τις οδηγίες δια μέσου του 112, γεγονός το οποίο κυρίαρχα αποδίδεται στην άγνοια ή στη μειωμένη αντίληψη κινδύνου», καταλήγει ο κ. Λέκκας.

Αυτοκίνητα χάνονται μέσα στα κύματα - Πάνω από 1,5 μέτρο η στάθμη του νερού

Συγκλονίζουν οι εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το Πήλιο που πλήττεται από την ισχυρή κακοκαιρία Daniel η οποία έχει μετατρέψει σε ποτάμια κεντρικούς δρόμους σε όλη τη Μαγνησία. Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη στο παραθαλάσσιο μέτωπο του Πηλίου και συγκεκριμένα στο παραλιακό χωριό του Αγίου Ιωάννη.

Μάλιστα το νερό είχε τέτοια ορμή που παρέσυρε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα σε κεντρικό πάρκινγκ της περιοχής, χαρακτηριστικό είναι ένα βίντεο από τα social media που δείχνει ένα ΙΧ να χάνεται μέσα στα κύματα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης η περιοχή είναι χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο ενώ η στάθμη του νερού έχει ξεπεράσει το 1,5 μέτρο μέσα σε σπίτια και ξενοδοχεία.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου έχουν σπάσει τα ποτάμια και έχουν μπει μέσα στα ξενοδοχεία και η στάθμη ανεβαίνει επικίνδυνα μέσα σε αυτά, πάνω από 1.5 μέτρο, που έχουν κόσμο τουρίστες μέσα τεράστια ζημιά κομμένα τηλέφωνα και ρεύμα ,παρακαλώ ειδοποιείστε την πυροσβεστική άμεση ανάγκη να ανέβουν επάνω τεράστιες καταστροφές...».

Πού θα καταγραφούν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Οι βροχές και οι ισχυρές καταιγίδες θα συνεχιστούν παρουσιάζοντας ένταση και διάρκεια κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα το διήμερο Τρίτης 05/09 και Τετάρτης 06/09, με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής που αναμένονται να δρουν σωρευτικά στα πλημμυρικά φαινόμενα που ήδη εκδηλώνονται, εντείνοντας τα προβλήματα.

Στον Χάρτη που ακολουθεί, επισημαίνονται οι περιοχές όπου αναμένονται ύψη βροχής > 100 mm, για το χρονικό διάστημα από την Τρίτη 04/09 έως το βράδυ της Τετάρτης 06/09/2023. Υπενθυμίζεται ότι 1 mm βροχής αντιστοιχεί σε ένα λίτρο νερού σε μια επιφάνεια 1 τετραγωνικού μέτρου (ή ενός τόνου σε ένα στρέμμα).

Σύμφωνα με τον ανανεωμένο χάρτη, οι περιοχές όπου θα δεχθούν πολύ μεγάλα ύψη βροχής τις επόμενες ημέρες είναι:

  • Πιερία
  • Θεσσαλία (Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, νότια τμήματα Ν. Λαρίσης)
  • Σποράδες
  • Ανατολική Στερεά (Φθιώτιδα, Βοιωτία)
  • Κεντρική Στερεά (Ευρυτανία)
  • Ανατολική Πελοπόννησος (Δυτική Κορινθία, Αργολίδα, Ανατολική Αρκαδία)
  • Νότια Πελοπόννησος (Μεσσηνία, Λακωνία)
  • Τοπικά στην Ήπειρο (Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία)

Ενδεικτικά, από την επεξεργασία των προγνωστικών στοιχείων του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης στην περιοχή του Πηλίου, που ήδη αντιμετωπίζει πλημμυρικά επεισόδια, αναμένονται  ~650-700 mm, ενώ στην περιοχή νότια του νομού Καρδίτσας ~550-600 mm.

Για λόγους σύγκρισης, αναφέρεται ότι στην περιοχή της Αθήνας (μετεωρολογικός σταθμός Ελληνικού, ΕΜΥ) σημειώνονται κατά μέσο όρο περίπου 400 mm σε ένα χρόνο!

Οδηγίες προστασίας από τα επικίνδυνα φαινόμενα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους  
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

  • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

  • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
  • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
  • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
  • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

  • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
  • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
  • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
  • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
  • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
  • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
  • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
  • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
  • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ