Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία Daniel - Καταστροφικές πλημμύρες

Πηγή: Eurokinissi

Για δεύτερη ημέρα σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία «Daniel», με δραματικό απολογισμό τρεις νεκρούς και δύο αγνοούμενους.  Σοβαρά προβλήματα έχουν στο οδικό δίκτυο, περιοχές ολόκληρες έχουν πλημμυρίσει, ενώ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδς από Λαμία έως Κατερίνη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά να αποφεύγονται σήμερα οι μετακινήσεις, ενώ σε ορισμένους δήμους απαγορεύει την κυκλοφορία.

Κανονικά διεξάγεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ από την Λαμία έως την Κατερίνη, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Η κυκλοφορία των οχημάτων από την Κατερίνη έως τη Λαμία, στο ρεύμα προς Αθήνα, διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο στο εθνικό οδικό δίκτυο όσο και σε τοπικές οδούς όπου παρατηρούνται έντονα καιρικά φαινόμενα ή έχουν υπάρξει προειδοποιήσεις για επικείμενη έλευση αυτών.

Διάσωση κατοίκων σε περιοχή της Λάρισας - Πηγή: Eurokinissi

4.870 κλήσεις έχει λάβει η Πυροσβεστική

Συνολικά 4.870 κλήσεις έχει λάβει το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από προχθές, Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα το πρωί λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα. Οι περισσότερες από αυτές αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

   Συγκεκριμένα:  

   Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ έχει λάβει 3.100 κλήσεις, εκ των οποίων:

   - στη Μαγνησία, 2.081 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 465 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 400 άτομα

   -στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 290 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 90 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 115 άτομα

   -στην Καρδίτσα, 400 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 150 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 95 άτομα

   -στα Τρίκαλα, 220 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 75 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 70 άτομα

   -στη Σκιάθο, 109 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 20 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 30 άτομα   

   Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 710 κλήσεις, εκ των οποίων:

   -σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 110 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 27 αντλήσεις υδάτων, 8 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα

   -στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 568 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 76 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 52 άτομα

   -στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 αντλήσεις υδάτων και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημείο 1 άτομο  

   Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

   -στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

   -στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 2 αφαίρεση αντικειμένου

   -στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

   -στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων  

   Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:

   -Στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων

   -Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 21 αντλήσεις υδάτων, 4 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 8 άτομα

   -Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 68 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

   -Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 5 αντλήσεις υδάτων

   -Στην Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων  

   Στην Περιφέρεια Αττικής 881 κλήσεις, εκ των οποίων:

   -Σε περιοχές του λεκανοπεδίου  651 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 524 αντλήσεις υδάτων, 40 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 38 άτομα.

   -Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 48 αντλήσεις υδάτων

   «Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε Γενική Επιφυλακή», επισημαίνει η Πυροσβεστική σε ανακοίνωση της. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

   Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα  από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως και σήμερα τις απογευματινές ώρες προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Τρεις οι νεκροί, «πνίγηκαν» Πήλιο, Βόλος, Λάρισα και θεσσαλικός κάμπος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί όλοι οι δήμοι Μαγνησίας,Τρικάλων, Καρδίτσας, Σποράδων και άλλοι τρεις δήμοι στη Λάρισα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία Daniel. Δραματικές ώρες ζουν οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές τις τελευταίες δύο ημέρες. Ο απολογισμός μέχρι αυτή την ώρα είναι τρεις νεκροί, ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στο Πήλιο δρόμοι κόπηκαν στα δύο. Στον Βόλο δεν έχουν ρεύμα και νερό, ενώ σε απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας. Το μεσημέρι της Τετάρτης, η χώρα κόπηκε επίσης στα δύο, όταν έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης και στα δύο ρεύματα στο ύψος της Λάρισας.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής σε Πήλιο και Βόλο

Τα πάντα είναι καλυμμένα από λάσπη στο Πήλιο και αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά και βρίσκονται στη θάλασσα. Οι καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές είναι τεράστες. Έκκληση κάνουν οι κάτοικοι για φάρμακα και βοήθεια.

Η κακοκαιρία που σαρώνει την περιοχή έχει αφήσει ανυπολόγιστες καταστροφές, πάνω από 200.000 ανθρώπους στον Βόλο και τα προάστιά του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερες από 30 ώρες, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, τηλεπικοινωνίες και ίντερνετ και δεν λειτουργούν οι συγκοινωνίες.

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της περιοχής Σοφάδες Καρδίτσας

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Σοφάδες Καρδίτσας προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στους Σοφάδες απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή.Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Πύλης Τρικάλων

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της Πύλης Τρικάλων προκειμένου να απομακρυνθούν από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στην Πύλη Τρικάλων απομακρυνθείτε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Άντεξαν τα αναχώματα του ποταμού Σπερχειού - Μετρούν πληγές στην Φθιώτιδα

Με τoν φόβο της υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού ξενύχτησε η Λαμία. Εκατοντάδες άνθρωποι, νότια της πόλης, αλλά και στο χωριό Κόμμα ξενύχτησαν στα ψηλότερα σημεία των κατοικιών τους. Η βροχόπτωση, που σταμάτησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, επέτρεψε στα αναχώματα του ποταμού να αντέξουν τους τεράστιους όγκους του νερού, προκαλώντας ανακούφιση στους κατοίκους. Παρά την εντολή για εκκένωση που δόθηκε για το χωριό Κόμμα και τα συνεχή μηνύματα του 112 ελάχιστοι είναι αυτοί που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, για να μεταβούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του δήμου.

   Ωστόσο, η Λαμία και η ευρύτερη περιοχή μετρά τις πληγές της. Όλη τη νύχτα βαριά μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας προσπαθούσαν να αποκαταστήσουν ζημιές στο οδικό δίκτυο, να απομακρύνουν τεράστιους όγκους από μπάζα από τους δρόμους τα οποία προκάλεσαν διακοπή της κυκλοφορίας. Με το πρώτο φως τα μηχανήματα ξεκίνησαν και πάλι εργασίες αποκατάστασης.

   Από τα πρώτα στοιχεία, μέσα στην πόλη και σε μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου στον δήμο της Λαμίας αλλά και στη δυτική Φθιώτιδα έχει καταστραφεί, έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές. Σήμερα αναμένεται να γίνει η πρώτη καταγραφή, ενώ σε αρκετές περιοχές έχουν καταστραφεί καλλιέργειες και αγροτικές εγκαταστάσεις.

   Στην περιοχή του Δομοκού ο εφιάλτης συνεχίζεται για τα δύο χωριά. Τη Σοφιάδα όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι 125 άνθρωποι και τα Πετρίλια όπου και εκεί 40 άνθρωποι παραμένουν στα σπίτια τους.

   Τις πρώτες πρωινές ώρες εξελίχθηκε μία επιχείρηση από την πλευρά της 7ης ΕΜΑΚ για να μεταφέρουν ένα ζευγάρι ηλικιωμένων που κρίθηκε ότι έπρεπε να απομακρυνθεί, ενώ η ύφεση στα καιρικά φαινόμενα δημιουργεί την ελπίδα να υποχωρήσουν τα νερά και σιγά-σιγά να απεγκλωβιστούν οι κάτοικοι.

   Παρά τις προσπάθειές των συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, σε αρκετά χωριά δεν υπάρχει ακόμη ρεύμα καθώς έχει καταρρεύσει το δίκτυο, ενώ η κυκλοφορία σε ορισμένες περιοχές είναι αδύνατη καθώς έχουν καταστραφεί γέφυρες και τεχνικά σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου.

   Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δρόμος από τον Δομοκό προς το νέο Μοναστήρι έχει καταστραφεί σε πάρα πολλά σημεία. Ζημιές έχει και η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών Θεσσαλονίκης όπου έχει διακοπεί η συγκοινωνία. Συνεργεία κινούνται για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

   Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας σε αρκετά χωριά της περιοχής του Δομοκού δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Ειδικότερα στην 1η χ/θ της Επ. Οδού Τ.Κ. Βαρδαλή - Τ.Κ. Φιλιαδώνος, υπέστη καθίζηση η γέφυρα που οδηγεί στην Τ.Κ. Αγραπιδιάς, ενώ επίσης και στην 16η χ/θ της Επ. Οδού Δομοκού - Τ.Κ. Πετρωτού, υπέστη ομοίως καθίζηση η γέφυρα που οδηγεί στην Τ.Κ Πετρωτού. Επιπλέον, στην 3η χ/θ της Επ. Οδού Τ.Κ. Δομοκού - Τ.Κ. Πετρωτού, υπέστη καθίζηση το οδόστρωμα με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πρόσβαση στην Τ.Κ. Γερακλίου, Τ.Κ. Βουζίου, Τ.Κ. Αχλαδιάς και Τ.Κ. Πετρωτού.

   Ζημιές έχει υποστεί και η Π.Ε.Ο. Λαμίας - Καρδίτσας από την 34η χ/θ έως την 54,500η χ/θ

   Όπως επίσης και η Π.Ε.Ο. Λαμίας - Λάρισας από 51,000η χ/θ (κόμβος Νέου Μοναστηρίου) της Π.Ε.Ο. Λαμίας - Λάρισας, έως 52,800η

   Σε ότι αφορά τους δύο αγνοούμενους δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και με το πρώτο φως της μέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση με την οποία κινούνταν οι χείμαρροι έχουν παρασύρει και μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα, άλλα και αυτοκίνητα εθελοντών που πήγαν να βοηθήσουν. Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν εγκλωβισμοί των ίδιων των σωστικών συνεργείων. Σε κίνδυνο βρέθηκαν και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός με τον αντιπεριφερειάρχη Ηλία Σανίδα, όταν το αυτοκίνητό στο οποίο επέβαιναν, βρέθηκε, άγνωστο πως, μέσα σε περιδίνηση των χειμάρρων, ωστόσο στάθηκαν τυχεροί και κατάφεραν να απομακρυνθούν.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί ως τις απογευματινές ώρες

Η κακοκαιρία που ήδη προκαλεί ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους στο Αιγαίο και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θα συνεχιστεί έως και σήμερα τις απογευματινές ώρες, προκαλώντας πολύ μεγάλα ύψη βροχής, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας) και την βόρεια Εύβοια. Από πολύ νωρίς το πρωί κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες αναμένεται ένταση των φαινομένων. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ