Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία Daniel: Ο στρατός απεγκλωβίζει πολίτες στον Παλαμά - Τεράστιες οι καταστροφές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πλημμυρίσει μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έφερε η κακοκαιρία Daniel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στον Παλαμά Καρδίτσας έφτασε ο στρατός προκειμένου να συνδράμει στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των κατοίκων που βρίσκονταν, για τρίτη ημέρα, στο έλεος της κακοκαιρίας Daniel.

 

 90χρονη ΑμεΑ περιμένει 6 ώρες πάνω σε τραπέζι στο πλημμυρισμένο σπίτι της

Αδιανόητες είναι οι εικόνες που έρχονται τις τελευταίες ώρες από ΒόλοΛάρισα και Καρδίτσα, με πολλούς συνανθρώπους μας να έχουν εγκλωβιστεί στα ίδια τους τα πλημμυρισμένα σπίτια εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. Αρκετοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι ή έχουν κινητικά προβλήματα και κάνουν συνεχείς εκκλήσεις (είτε οι ίδιοι είτε οι συγγενείς τους) για βοήθεια στον κρατικό μηχανισμό.

Στον Παλαμά της Καρδίτσας, ο οποίος έχει μετατραπεί σε λίμνη, μία 90χρονη γιαγιά με κινητικά προβλήματα είναι εγκλωβισμένη μέσα στο σπίτι της και περιμένει πάνω στο τραπέζι για περισσότερες από 6 ώρες, καθώς το οίκημα έχει πλημμυρίσει με νερό.

Μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN, η εγγονή της ανέφερε: «Υπάρχουν πολίτες που είναι πάνω από έξι ώρες με το νερό πάνω από τη μέση τους. Η γιαγιά μου βρίσκεται πάνω από το τραπέζι, είναι ΑμεΑ, είναι χωρίς φάρμακα, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς καμία βοήθεια. Περιμένει πάνω από έξι ώρες πάνω στο τραπέζι».

Η κυρία Γεωργία κάνει έκκληση στον κρατικό μηχανισμό, που δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή, να βοηθήσει την γιαγιά τους και τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού, καθώς όπως τόνισε η συγγενής της δεν είναι η μόνη περίπτωση.

«Είμαστε καταμεσής του ελλαδικού χώρου, δεν είμαστε σε νησί. Δεν μπορεί να έρθει ένα μέσο, μια βάρκα; Είμαστε στο έλεος του Θεού. Μιλάμε για λεπτά και για ώρες. Όταν ένας άνθρωπος είναι τόσες ώρες στο νερό σίγουρα θα πάθει υποθερμία. Παίζουμε με τα λεπτά και τις ώρες», είπε στο OPEN.

«Πρέπει να φύγουμε από εδώ»

Για αρκετούς εγκλωβισμένους στο γραφείο της κοινότητας Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια, κάνει λόγο, μιλώντας στην ΕΡΤ, κάτοικος του χωριού. Να σημειωθεί ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεχίζονται για δεύτερη μέρα στην περιοχή, με αποτέλεσμα όλοι οι δρόμοι του οικισμού να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.

«Βρισκόμαστε σε ένα κτίριο στο κοινοτικό γραφείο. Είμαστε 60 άτομαΕδώ ήταν κάμπος και τώρα είναι θάλασσα. Πώς γίνεται αυτό το πράγμα;» αναρωτήθηκε αρχικά ο κ. Τσούκας.

«Πρέπει να φύγουμε από εδώ. Η στατικότητα του κτιρίου δεν ξέρω τι κάνει. Μόλις παίρνουμε πληροφορία ότι στρατός φεύγει, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ζητάμε τον στρατό να έρθει, να έρθουν βάρκες, ΕΜΑΚ. Είμαστε περίπου 60 άτομα, υπάρχουν μικρά παιδιά, υπάρχουν ηλικιωμένοι, υπάρχουν ανήμποροι, άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλη νύχτα έχουμε που παρακαλάμε. Χτες το απόγευμα, όταν και ξεκίνησαν τα έντονα φαινόμενα, υπήρχε ένας κακός χαμός. Άλλοι τρέχαμε από εδώ, άλλοι από εκεί. Αγρότες είμαστε. Αγροτική περιοχή», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Σήμερα ο δήμος Παλαμά πέθανε, θα έχουμε πνιγμούς»

Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του κάμπου της Καρδίτσας, μετά το ιδιαιτέρως καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Σχεδόν όλα τα χωριά της περιοχής βρίσκονται κάτω από το νερό, ενώ η στάθμη του νερού έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο, ώστε κάτοικοι στον δήμο Παλαμά της Καρδίτσας έχουν ανέβει πάνω στις στέγες των σπιτιών τους ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια.

Από τις τοπικές αρχές γίνονται συνεχώς εκκλήσεις, προκειμένου να παρέμβουν οι ένοπλες δυνάμεις και η ΕΜΑΚ και ζητούνται ελικόπτερα για τον απεγκλωβισμό πολιτών.

«Σήμερα ο δήμος Παλαμά πέθανε, ο δήμος Παλαμά είναι αβοήθητος. Το ύψος του νερού φτάνει τουλάχιστον το 1,5 μέτρο. Οι πολίτες είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια, θα έχουμε πνιγμούς. Έχω κάνει κλήσεις παντού, δυστυχώς, κανένας δεν έρχεται», σημείωσε, μιλώντας στον ΟPEN, ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου.

«Μας είπαν θα έρθουν βάρκες. Σε αυτές βάζουν έναν άνθρωπο και τον τραβούν με το χέρι. Πού να πάνε με τόσο νερό; Δεκάδες κάτοικοι είναι εγκλωβισμένοι. Πώς να είναι καλά στην υγεία τους; Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε πνιγμούς. Από χθες έχω ζητήσει ελικόπτερο. Τριανταπέντε άτομα είναι εγκλωβισμένοι σε ένα χωριό. Αυτοί οι άνθρωποι θα πνιγούν. Στη Μεταμόρφωση οι κάτοικοι είναι πάνω στις κορυφές των σπιτιών», πρόσθεσε ο δήμαρχος Παλαμά. 

Βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα από την περιοχή αποτυπώνει έναν άνδρα να μεταφέρει δύο παιδιά και ένα σκυλί πάνω σε στρώμα θαλάσσης, μέσα στο πλημμυρισμένο τοπίο. 

Τεράστιες οι καταστροφές

Κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας κάνουν λόγο για ακραίες ποσότητες νερού που έχουν πλημμυρίσει τα χωριά τους.

«Από τις 4 παρά 20 το πρωί έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή, με όλη τη γειτονιά, βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή. Έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου. Στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται [...] Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», δήλωσε κάτοικος στο Mega.

Άλλη κάτοικος έκανε δραματική έκκληση για βοήθεια αναφέροντας ότι έχει σπάσει το φράγμα του Σταυρού και «το νερό έρχεται με τεράστια φόρα μέσα στο χωριό». Η κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε πως «έχουν πεθάνει άνθρωποι, έχουν πνιγεί άνθρωποι». 

«Κάθε 10 λεπτά ακούς σπίτι να γκρεμίζεται, ζητάω βοήθεια. Στην απέναντι πλευρά του σπιτιού μου είναι εγκλωβισμένοι πολλοί άνθρωποι. Έχω ζητήσει βοήθεια. Έχω μιλήσει με τις αρχές και σε δύο ώρες θα στείλουν βάρκα. Το νερό αυτή τη στιγμή είναι σαν μία απέραντη θάλασσα. Η στάθμη ανεβαίνει, γιατί το νερό έρχεται με φόρα από τα βουνά. Τα ζώα μας έχουν πνιγεί, ότι μπόρεσα να σώσω από σκυλιά και γατιά τα έχω βάλει στον πάνω όροφο», σημείωσε η ίδια, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. 

Εξι είναι επίσημα οι αγνοούμενοι στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας, από την κακοκαιρία Daniel, όπως ενημέρωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας.

Image removed.

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει στην Θεσσαλία. Η πιο δύσκολη περιοχή είναι αυτή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 20 εγκλωβισμένα άτομα στην Αγία Τριάδα και έξι αγνοούμενοι. Στα Μεγάλα Καλύβια υπάρχουν 40 άτομα σε σπίτια. Στον Παλαμά δεν έχουμε κάποια αναφορά, πέρα από το γεγονός πως το νερό έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Επιχειρησιακά χρησιμοποιούνται σωσίβιες λέμβοι. Συνολικά έχουν γίνει 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις» σημείωσε ο υπουργός, ενώ  και όπως είπε, πριν από λίγο ξεκίνησαν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα (4 ελικόπτερα και 1 super puma) για τον απεγκλωβισμό των κατοίκων. Μάλιστα επισήμανε ότι δεν πέταξαν νωρίτερα επειδή δεν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες.

885 διασώσεις

«Στην περιοχή μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, κατά μήκος του Ληθαίου Ποταμού, παραποτάμου του Πηνειού, ο οποίος έχει πλημμυρίσει και έχει σπάσει και το φράγμα στο Προάστιο, εντοπίζεται επιχειρησιακά το πολύ δύσκολο πεδίο. Ως εκ τούτου τα χωριά, Προάστιο, Αγία Τριάδα, όπως και τα χωριά Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριανά, είναι αποκλεισμένα, τα νερά βρίσκονται σε μεγάλο ύψος και καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισης και απεγκλωβισμού των κατοίκων».

Image removed.

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε, στην Αγία Τριάδα βρίσκονται 20 άτομα εγκλωβισμένα ενώ αγνοούνται 6 άτομα. Στα Μεγάλα Καλύβια βρίσκονται 40 άτομα σε σπίτια και στα Καλογριανά 4 άτομα επίσης σε σπίτια.

Στον Παλαμά και το Προάστιο που είναι κεφαλοχώρια, δηλαδή πάνω από 1.000 άτομα το καθένα μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αναφορά πέραν του ότι το νερό είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και ο κόσμος βρίσκεται στα πιο υψηλά σημεία των κτηρίων.

Image removed.

Συνολικά, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, έχουν πραγματοποιηθεί 885 διασώσεις ενώ προσέθεσε ότι επιχειρησιακά, χρησιμοποιούνται πέραν των οχημάτων ειδικές σωσίβιες λέμβοι, οι οποίες συνεχίζουν από χτες τους απεγκλωβισμούς.

Όπως επισήμανε, όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει τις δυνάμεις του -ΕΜΑΚ, Πυροσβεστικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ και Τοπική Αυτοδιοίκηση- στη Θεσσαλία, ενώ προσέθεσε ότι από την Πολιτική Προστασία επιχειρούν δυνάμεις από την 1η, 2η, 4η, 5η, 6η, 7η, 8η ΕΜΑΚ, συνολικά 195 οχήματα και 480 άτομα, ΕΜΑΚ και πυροσβέστες.

►Διαβάστε επίσης: Κακοκαιρία: Τέταρτος νεκρός - Εικόνες αποκάλυψης σε Βόλο, Καρδίτσα

Λόγω του καιρού δεν πέταξαν νωρίτερα τα εναέρια μέσα

Όσον αφορά τα εναέρια μέσα, δηλαδή τα ελικόπτερα διάσωσης, όπως γνωστοποίησε ο κ. Κικίλιας, ξεκίνησαν πριν από λίγο οι πρώτες πτήσεις, με ένα Super Puma και τέσσερα Bell του Πυροσβεστικού Σώματος και ακολουθούν ένα Super Puma και ένα Bell των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς μέχρι πρότινος -λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν- δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν.

Image removed.

«Θέλω να διαβεβαιώσω πως δεν υπάρχει κανένα μέσο, καμία ενέργεια και καμία προσπάθεια που μπορούσε ή μπορεί να γίνει, ώστε να απεγκλωβιστούν νωρίτερα και με ασφαλή τρόπο οι άνθρωποι που υποφέρουν για δεύτερο 24ωρο στην περιοχή, και δεν έγινε. Η σταδιακή βελτίωση της κακοκαιρίας Daniel που σάρωσε τη χώρα μας επιτρέπει στις επόμενες ώρες να προχωρήσουμε πιο γρήγορα επιχειρησιακά. Κουράγιο και δύναμη σε όλους όσοι δοκιμάζονται να ξέρουν ότι είμαστε εδώ για αυτούς», σημείωσε ο κ. Κικίλιας.

Φλώρος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα στον πολίτη

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα στον πολίτη γιατί αυτή είναι μια από τις αποστολές τους. Όταν η κοινωνία πλήττεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με το σύνολο των δυνάμεών τους. Αυτό τόνισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν κάθε φορά στην περιοχή που πλήττεται ανάλογα με τη φυσική καταστροφή μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και τον επιχειρησιακό έλεγχο της Πυροσβεστικής», εξήγησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων, πριν την έναρξη του φαινομένου, είχαν τεθεί σε επιφυλακή και ετοιμότητα όλες οι δυνάμεις που προορίζονται για αυτό το σκοπό σύμφωνα με το σχέδιο «Ξενοκράτης», ανέφερε ο κ. Φλώρος.

«Σε αυτό το εξαιρετικά σπάνιο και πολύ δύσκολο καιρικό φαινόμενο», πρόσθεσε, οι Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούν με:

  • Έντεκα μηχανήματα Μηχανικού
  • 14 οχήματα γενικής χρήσης
  • Πάνω από 25 με 30 λέμβους
  • 71 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» και 36 επιπλέον σε ετοιμότητα
  • 7 ελικόπτερα είναι σε ετοιμότητα με τα τρία εξ αυτών έρευνας-διάσωσης

Επιπλέον, ένα αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αρματαγωγό ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς βρίσκονται σε ετοιμότητα και εάν χρειαστεί θα προσεγγίσουν την περιοχή ενώ, εάν χρειάζεται, θα φιλοξενήσουν πολίτες.

Υπάρχει, ακόμη, όπως είπε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ετοιμότητα διάθεσης 49 λεωφορείων, 28 μικρολεωφορείων, 19 μηχανημάτων Μηχανικού και 128 οχημάτων γενικής χρήσης.

Ήδη, προσέθεσε, «από προχθές το βράδυ, στην περιοχή των Καλών Νερών όπου έπεσε η γέφυρα έχει αναπτυχθεί κλιμάκιο της ΜΟΜΚΑ με μια γέφυρα Baily», και μπορεί να ξεκινήσει το στήσιμο της αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Image removed.

Έχουν, επίσης, «αναπτυχθεί κλιμάκια του Μηχανικού, της ΜΟΜΚΑ και σε άλλες περιοχές της Μαγνησίας» όπου έχουν καταγραφεί ζημιές σε γέφυρες, συμπλήρωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα και μπορούν να διαθέσουν γέφυρες Bailey προκειμένου να γεφυρώσουν τις γέφυρες που καταστρέφονται» υπογράμμισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Επιπρόσθετα, «έχουμε αναπτύξει χώρους φιλοξενίας, ιδίως στο στρατόπεδο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο, όπου ήδη φιλοξενούνται πολίτες», συμπλήρωσε.

Στην ενημέρωση στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, παραβρέθηκαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Γεώργιος Πουρνάρας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Λάζαρςο Μαυρόπουλου.

Αυτήν τη στιγμή το σπίτι της δεν έχει ρεύμα και νερό με την ίδια να προσπαθεί να καλέσει σε βοήθεια με το κινητό της, με όση μπαταρία του απομένει.

«Μας έχουν αφήσει στο έλεος του θεού»

Δραματικές στιγμές ζουν δεκάδες κάτοικοι των χωριών της Καρδίτσας καθώς έχουν εγκλωβιστεί από τις πλημμύρες και καταστροφές που προκαλεί στην περιοχή η κακοκαιρία Daniel. Καθώς όπως σημειώνουν, δεν έχει σταλεί καμία βοήθεια από τις Αρχές, οι ίδιοι επικοινωνούν και απευθύνουν εκκλήσεις μέσω του OPEN.

Ο κοινοτάρχης του Βλοχού, Γιάννης Κούκας, σημείωσε στους Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη ότι, 95 κάτοικοι, έχουν ανέβει στην εκκλησία που βρίσκεται στον λόφο του Αγίου Αθανασίου, όπου και πέρασαν τη νύχτα καθώς το χωριό έχει πλημμυρίσει ολοσχερώς.

Μεταξύ των εγκλωβισμένων εκεί βρίσκονται και ηλικιωμένοι και παιδιά ενώ δεν υπάρχει, χερσαία κανένας τρόπος διαφυγής.

«Για να σωθούμε ανεβήκαμε στον νεροχύτη της κουζίνας»

Με την εκπομπή επικοινώνησε και ο κ. Μπάμπης από το χωριό Αστρίτσα, ο οποίος σημείωσε ότι είναι από χθες εγκλωβισμένος, με τα δύο εγγόνια, την κόρη και την αδερφή του στο σπίτι τους. «Πήρα τηλέφωνα την Πυροσβεστική στον Παλαμά και στην Καρδίτσα. Από τον Παλαμά μού είπαν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν την Αστρίτσα λόγω της βροχής. Γλιτώσαμε γιατί πήραμε τα παιδιά κι καθόμαστε, όλο το βράδυ, πάνω έναν νεροχύτη, στο παραθυράκι της κουζίνας. Το νερό μέσα στο σπίτι έφτανε μέχρι τον λαιμό. Το νερό μέσα στο σπίτι έχει φτάσει σε ύψος το 1,30 με 1,50 μέτρα. Καθόμαστε επάνω στην κουζίνα. Τα παιδιά δεν έχουν ούτε το γάλα τους. Είναι αρκετοί εγκλωβισμένοι στο χωριό, πήγαν πάνω στην εκκλησία γιατί έχει ένα ύψωμα».

 

Έκκληση για εγκλωβισμένους στην Αγία Τριάδα 

Δραματική έκκληση απηύθυνε μέσω του OPEN και της εκπομπής "Ώρα Ελλάδος" η κυρία Θεοδώρα Ζάνη για 12 άτομα που είναι εγκλωβισμένα στο χωριό Αγία Τριάδα Καρδίτσας λόγω της κακοκαιρίας Daniel.

Σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Ζάνη, τα άτομα βρίσκονται σε ένα διώροφο κτίριο ενώ ανησυχούν καθώς η στάθμη του νερού ανεβαίνει. Στην περιοχή δεν υπάρχει ρεύμα, ενώ μερικοί άνθρωποι δεν έχουν μπαταρία στο κινητό.

Η κυρία Ζάνη αναφέρθηκε και στην περίπτωση ενός πατέρα που με τα δυο του παιδιά χρησιμοποίησε αντικείμενο σαν μπαούλο, κολυμπώντας πάνω σε αυτό, προκειμένου και οι τρεις να μεταφερθούν σε διπλανό σπίτι με ασφάλεια. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ