Νέα
  • ΓΔ: 1448.98 -0.41%
  • Τζίρος: 51,46 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κακοκαιρία «Daniel»: Εικόνες αποκάλυψης στον Παλαμά - «Μάχη» με το χρόνο για τους απεγκλωβισμούς πολιτών

Δραματικές και αδιανόητες είναι οι εικόνες που έρχονται στο «φως» τις τελευταίες ώρες από ΒόλοΛάρισα και Καρδίτσα, από τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών που παγιδεύτηκαν στα ίδια τους τα πλημμυρισμένα σπίτια εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel. 

Αρκετοί από αυτούς είναι ηλικιωμένοι ή έχουν κινητικά προβλήματα και κάνουν συνεχείς εκκλήσεις (είτε οι ίδιοι είτε οι συγγενείς τους) για βοήθεια στον κρατικό μηχανισμό. Τουλάχιστον 69 άνθρωποι έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής από ειδικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι εκκλήσεις εγκλωβισμένων κατοίκων σε Παλαμά, Μουζάκι και Αγιά Τριάδα.

«Πώς ζήσαμε - Τελευταία στιγμή μας έσωσε ιδιώτης με βάρκα»

Εν τω μεταξύ, οι μαρτυρίες των κατοίκων που διασώθηκαν από τον Παλαμά Καρδίτσας συγκλονίζουν. Ένας άντρας που σώθηκε μαζί με την μητέρα του περιέγραψε στην κάμερα του OPEN, πώς σώθηκαν τελευταία στιγμή χάρη στη βοήθεια ιδιώτη. «Πώς ζήσαμε, τελευταία στιγμή μας πήρε ένας ιδιώτης με βάρκα».

«Το νερό ήταν δυο μέτρα σωθήκαμε γιατί ένας γείτονας είχε βάρκα» περιέγραψε άλλος διασωθέντας.

Πήλιο: Απεγκλωβισμός δεκάδων τουριστών από το Μικρό

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε μία μεγάλη επιχείρηση απεγκλωβισμού, δια θαλάσσης, δεκάδων ανθρώπων, λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, από τον οικισμό Μικρό του Πλατανιά, στο Νότιο Πήλιο ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και άλλη μια επιχείρηση.

Οι δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων 

Το σκηνικό σε οικισμούς όπως ο Παλαμάς, η Αγία Τριάδα, ο Βλοχός, η Μεταμόρφωση, είναι στην κυριολεξία απόκοσμο και οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας πρωτοφανείς. Το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει ακόμα και τα τρία μέτρα, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πλωτά και εναέρια μέσα για να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους.

 

Κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας έκαναν λόγο για ακραίες ποσότητες νερού που έχουν πλημμυρίσει τα χωριά τους.

«Από τις 4 παρά 20 το πρωί έχουν μπει τα νερά στον Παλαμά. Αυτή τη στιγμή, με όλη τη γειτονιά, βρισκόμαστε σε μία ψηλή οικοδομή. Έχω 1,5 μέτρο νερό στο σπίτι μου. Στα 300 μέτρα έχω εγκλωβισμένους μία γυναίκα και έναν ανάπηρο άνθρωπο, με τον οποίο δεν έχω επικοινωνία. Η γυναίκα είναι μέχρι τη μέση στο νερό και σήκωσε τον άντρα στο κεφάλι της για να αναπνέει. Δεν μπορούμε να απεγκλωβίσουμε τους ανθρώπους. Ξεκινήσαμε πλινθόκτιστες κατασκευές και γκρεμίζονται [...] Αυτή τη στιγμή είμαστε 14 άτομα από τη γειτονιά που έχουμε μαζευτεί», δήλωσε κάτοικος στο Mega.

Άλλη κάτοικος έκανε δραματική έκκληση για βοήθεια αναφέροντας ότι έχει σπάσει το φράγμα του Σταυρού και «το νερό έρχεται με τεράστια φόρα μέσα στο χωριό». Η κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε πως «έχουν πεθάνει άνθρωποι, έχουν πνιγεί άνθρωποι». 

«Κάθε 10 λεπτά ακούς σπίτι να γκρεμίζεται, ζητάω βοήθεια. Στην απέναντι πλευρά του σπιτιού μου είναι εγκλωβισμένοι πολλοί άνθρωποι. Έχω ζητήσει βοήθεια. Έχω μιλήσει με τις αρχές και σε δύο ώρες θα στείλουν βάρκα. Το νερό αυτή τη στιγμή είναι σαν μία απέραντη θάλασσα. Η στάθμη ανεβαίνει, γιατί το νερό έρχεται με φόρα από τα βουνά. Τα ζώα μας έχουν πνιγεί, ότι μπόρεσα να σώσω από σκυλιά και γατιά τα έχω βάλει στον πάνω όροφο», σημείωσε η ίδια, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. 

Αυτήν τη στιγμή το σπίτι της δεν έχει ρεύμα και νερό με την ίδια να προσπαθεί να καλέσει σε βοήθεια με το κινητό της, με όση μπαταρία του απομένει.

«Για να σωθούμε ανεβήκαμε στον νεροχύτη της κουζίνας»

Με την εκπομπή επικοινώνησε και ο κ. Μπάμπης από το χωριό Αστρίτσα, ο οποίος σημείωσε ότι είναι από χθες εγκλωβισμένος, με τα δύο εγγόνια, την κόρη και την αδερφή του στο σπίτι τους. «Πήρα τηλέφωνα την Πυροσβεστική στον Παλαμά και στην Καρδίτσα. Από τον Παλαμά μού είπαν ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν την Αστρίτσα λόγω της βροχής. Γλιτώσαμε γιατί πήραμε τα παιδιά κι καθόμαστε, όλο το βράδυ, πάνω έναν νεροχύτη, στο παραθυράκι της κουζίνας. Το νερό μέσα στο σπίτι έφτανε μέχρι τον λαιμό. Το νερό μέσα στο σπίτι έχει φτάσει σε ύψος το 1,30 με 1,50 μέτρα. Καθόμαστε επάνω στην κουζίνα. Τα παιδιά δεν έχουν ούτε το γάλα τους. Είναι αρκετοί εγκλωβισμένοι στο χωριό, πήγαν πάνω στην εκκλησία γιατί έχει ένα ύψωμα».

90χρονη ΑμεΑ περιμένει έξι ώρες πάνω σε τραπέζι

Στον Παλαμά της Καρδίτσας, ο οποίος έχει μετατραπεί σε λίμνη, μία 90χρονη γιαγιά με κινητικά προβλήματα είναι εγκλωβισμένη μέσα στο σπίτι της και περιμένει πάνω στο τραπέζι για περισσότερες από 6 ώρες, καθώς το οίκημα έχει πλημμυρίσει με νερό.

Μιλώντας στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN, η εγγονή της ανέφερε: «Υπάρχουν πολίτες που είναι πάνω από έξι ώρες με το νερό πάνω από τη μέση τους. Η γιαγιά μου βρίσκεται πάνω από το τραπέζι, είναι ΑμεΑ, είναι χωρίς φάρμακα, χωρίς πόσιμο νερό, χωρίς καμία βοήθεια. Περιμένει πάνω από έξι ώρες πάνω στο τραπέζι».

Η κυρία Γεωργία κάνει έκκληση στον κρατικό μηχανισμό, που δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή, να βοηθήσει την γιαγιά τους και τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού, καθώς όπως τόνισε η συγγενής της δεν είναι η μόνη περίπτωση.

«Είμαστε καταμεσής του ελλαδικού χώρου, δεν είμαστε σε νησί. Δεν μπορεί να έρθει ένα μέσο, μια βάρκα; Είμαστε στο έλεος του Θεού. Μιλάμε για λεπτά και για ώρες. Όταν ένας άνθρωπος είναι τόσες ώρες στο νερό σίγουρα θα πάθει υποθερμία. Παίζουμε με τα λεπτά και τις ώρες», είπε στο OPEN.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ