Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για υπερχείλιση του Πηνειού - Εκκενώσεις χωριών - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λάρισα υπό το κίνδυνο υπερχείλισης του Πηνείου. Οι αρχές προχωρούν σε εκκενώσεις χωριών, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους. Το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τη χώρα ήταν σαρωτικό κι άφησε πίσω της έξι νεκρούς κι ανυπολόγιστες ζημιές. 

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, και των Τρικάλων. Βυθισμένες στη λάσπη περιοχές του Βόλου, ενώ προβλήματα εντοπίζονται σε περιφερειακούς δήμους του νομού Λάρισας.

Στην Καρδίτσα έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο γήπεδο και συνομίλησε με πλημμυροπαθείς, μέλη των δυνάμεων που δίνουν τη μάχη απέναντι στην πλημμύρα και εθελοντές.

Με το ελικόπτερο ο κ. Μητσοτάκης πετάει πάνω από πλημμυρισμένες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και τη σημερινή εικόνα.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους για το συντονισμό του έργου της διάσωσης κατοίκων και αποκατάστασης υποδομών.

«Πολύ δύσκολες οι επιχειρήσεις διάσωσης σε Μεταμόρφωση και Παλαμά», είπε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός, ενώ τόνισε πως «δεν έχουμε τελειώσει με τις πλημμύρες».

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Φαρκαδόνα, Κλοκοτό, Γεωργανάδες και Πετρόπορος προκειμένου να απομακρυνθούν απ' αυτές λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Φαρκαδόνα απομακρυνθείτε προς Γριζάνο και αν βρίσκεστε στις περιοχές Κλοκοτός, Γεωργανάδες και Πετρόπορος απομακρυνθείτε προς Οιχαλία λόγω πιθανής υπερχείλισης του ποταμού Πηνειού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Γα τον λόγο αυτό λήφθηκε η η απόφαση να σπάσουν αναχώματα στο Φράγμα της Γυρτώνης.

Για δύσκολο 24ωρο κάνει λόγο ο δήμος Λάρισας

Σε έκτακτη ανακοίνωση του λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο δήμος Λαρισαίων προειδοποιεί ότι η κατάσταση με τα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα 24ωρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα

Κέντρο Επιχειρήσεων δημιουργείται σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα, το οποίο θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία και συντονισμό, κεντρικά, με το ΕΣΚΕΔΙΚ της Πολιτικής Προστασίας. 

Για τον σκοπό αυτό, κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στη Λάρισα με την ακόλουθη κατανομή έργου:

  1. Απεγκλωβισμοί από πλημμυρισμένες οικίες (Επιτελείς Εθνικής Αμυνας με επικεφαλής τον Διοικητή της Ά Στρατιάς Αντιστράτηγο Ι. Τσόπλο, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ)
  2. Δίκτυα ηλεκτροδότησης (ΔΕΔΔΗΕ Ανάστ. Μάνος)
  3. Δίκτυο υδροδότησης (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θοδ. Λιβάνιος) 
  4. Μεταφορικά δίκτυα (δρόμοι, τρένα, λιμάνια, αεροδρόμια) Υπουργός Υποδομών Χ. Σταϊκούρας, Υφυπουργός Ν. Ταχιάος) 
  5. Εφοδιασμός αποκλεισμένων περιοχών Μαγνησίας, Τρικάλων Καρδίτσας, με τρόφιμα, νερό, στέγη (Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος με υποστήριξη για την προσωρινή φιλοξενία, από το Υπουργείο Τουρισμού) 
  6. Πρόσβαση και λειτουργία δομών υγείας (Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους).

προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές, να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ